30 september 2016, om 15:30, nieuwe commissiekamer, Stadhuis Leiden (ingang Breestraat)

SAMENWERKING OP LINKS: komt daar nog wat van?! – Oude Socialisten

De verkiezingen van 15 maart zijn minder dan een half jaar weg en menigeen houdt het hart vast. In de peilingen doemen allerlei scenario’s op, waarvan de uitkomst allerminst plezierig is. Waar gaat dit land en zijn regeerbaarheid op af?
Aan de linkerkant van het politieke spectrum verwachten partijen winst, andere vrezen (fors) verlies. In ieder geval lijkt de winst van de een het verlies van de ander niet te compenseren: alle vergelijkingen gaan een beetje mank, maar het ziet ernaar uit dat de aloude patstelling dat gezamenlijk links en gezamenlijk rechts elkaar zo ongeveer in evenwicht houden niet langer opgaat……
En, misschien nog belangrijker, bij de eerste machtsvraag, wie wordt de grootste en krijgt het voortouw bij de kabinetsformatie (?), speelt voor het eerst sinds driekwart eeuw geen enkele linkse partij een kansrijke rol.
Wat moet, onder deze omstandigheden, de opstelling van de linkse partijen naar elkaar toe zijn? Gaan ze gretig door met het belagen van voornamelijk ELKAAR kiezers?
Laten ze de machtsvraag over aan rechts of is er een strategie (samen-uit,samen-thuis, lijstverbinding, gezamenlijk minimumprogramma of wat dan ook ) denkbaar om het land een realistisch alternatief te bieden dat een links enthousiasme en het lang verhoopte progressieve momentum zou kunnen brengen?!

Op het gevaar af dat de PvdA het niet geheel onterechte verwijt treft dat dit soort vragen alleen maar aan de orde zijn als het de partij slecht gaat (…… ) organiseren de Oude Socialisten een debat over linkse samenwerking waarin drie Leidse (oud)politici zullen voorgaan: wethouder Marleen Damen ( PvdA) en de oudraadsleden Cor Vergeer(SP) en Gerard van Hees(GL).
Zij gaan ons voor, maar natuurlijk is als vanouds de inbreng en aanwezigheid van eenieder, jong en oud, gewenst en vanzelfsprekend.
Begin het politieke seizoen goed en kom erbij: tot vrijdag 30 september, tussen 13.30 en 15.30, in de nieuwe commissiekamer, Stadhuis Leiden (ingang Breestraat).