Nieuws

De IJshal leeft in Leiden!

door Martijn Otten op 17 december 2016

Afgelopen avond was veruit de meest bizarre commissievergadering die ik als duo-raadslid heb meegemaakt. Ik was van tevoren nog even wat gaan eten met Jos Arts, voorzitter van de Stichting IJshal Leiden, om even de laatste informatie te krijgen en te overleggen over de kansen voor de schaatshal. Toen wij om kwart voor acht aankwamen bij het stadhuis, stond daar een dweilorkest, een zamboni en meer dan honderd mensen! Ook hingen er vlaggen en spandoeken en hadden mensen bordjes meegenomen.

Dit alles gebeurde omdat er een sportpresentatie zou worden gegeven. Een presentatie is normaal gesproken niet heel spannend, maar de wethouder Paul Dirkse had hier vorige week al een brief over geschreven met de simpele mededeling dat de nieuwbouw van het zwembad en de sporthal zoveel duurder werden, dat het de gemeente beter leek om toch maar geen nieuwe ijshal te bouwen. Hierdoor zou de 4 miljoen die de PvdA ooit voor de ijshal geregeld had, nu gebruikt kunnen worden om die andere projecten te betalen.
Die beslissing sloeg in als een bom. Ook voor mij was de eerste reactie een mix van verbazing en frustratie. Al jaren geef ik aan dat de gemeente meer vaart moet maken met de sportprojecten en nu zorgt juist die vertraging ervoor dat de ijshal misschien het kind van de rekening wordt. Mijn frustratie is echter niets vergeleken met het gevoel dat al die vrijwilligers moeten hebben die zich al jaren inzetten voor dit project.

Daarom vond ik het ook weer bemoedigend om te zien hoeveel sporters en vrijwilligers er donderdag naar de raad waren gekomen. Voor mij was het meest speciale deel van de avond de inbreng van de laatste inspreker. We hadden toen al de passie van Mark Tuitert en de betrokkenheid van de vele ijsverenigingen gehad, maar toen kwam Evelyn van Leeuwen. Zij won afgelopen zomer in Rio brons bij het rolstoelbasketbal, maar was ooit een talentvolle schaatsster. In 1990 ging ze echter hard onderuit en door het gebrek aan stootkussens in de Leidse Menkenhal, liep ze een dwarslaesie op. Haar pleidooi voor een veilige IJshal voor alle Leidse kinderen en het feit dat het in deze hal niet mogelijk is om het tijdelijk veilig te maken, kwam in de hele zaal hard binnen.

Drie Olympische medaillewinnaars spreken in over de IJshal: Evelyn van Leeuwen, Jeroen Straathof en Mark Tuitert.

Drie Olympische medaillewinnaars spreken in over de IJshal: Evelyn van Leeuwen, Jeroen Straathof en Mark Tuitert.

20 december 2012, komende dinsdag vier jaar geleden, werd de vier miljoen voor de ijshal gereserveerd. Ik zat zelf toen nog in Amerika en had nog helemaal geen idee dat ik raadslid ging worden. Maar mijn voorganger, Henny Keereweer, diende op die donderdagavond het amendement ‘gaan voor de schaatssport’ in. Op twee D66’ers na, stemde alle raadsleden daarmee in. En nu, vier jaar later, hebben we jarenlang gesteggeld over renovatie van de ijshal, uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en nu dreigt zelfs dat te mislukken.

Het spreekt voor zich dat wij ons erg zorgen maken over de toekomst van de ijshal. Het zou tegelijkertijd ook goedkope politiek zijn om nu al te roepen dat wij het wel gaan redden. De financiële opgave namelijk erg groot. We hebben 1,5 miljoen extra nodig voor het zwembad, meer dan 6 miljoen extra voor een sporthal en we lopen extra risico’s bij de ijshal waar we ook geld voor opzij moeten zetten.

Het gaat dus moeilijk worden om de ijshal te redden, maar er zijn zeker nog scenario’s waarin dat wel lukt. Er zou gewoon geld bij kunnen, maar dat betekent natuurlijk ook dat dat geld niet meer naar andere belangrijke zaken, zoals onderwijs of zorg kan gaan. Ook kunnen we ervoor kiezen om bepaalde ambities te verlagen, zoals de grootte van de nieuwe sporthal. Dit zijn stuk voor stuk lastige afwegingen en daarom hebben wij nu veel vragen gesteld aan de wethouder om zo alle cijfers boven tafel te krijgen. Er gaat pas begin volgend jaar een besluit genomen worden en dan willen wij de juiste afweging kunnen maken.

Maar er is wel één stap gezet afgelopen donderdag. De Leidse ijssportverenigingen hebben laten zien dat de ijssport leeft in Leiden. Zoals Tuitert het al zei: het zit hier in ons DNA. De 200 aanwezigen van afgelopen donderdag zijn voor mij in ieder geval 200 extra redenen om goed te blijven zoeken naar oplossingen. Want elke Leidenaar met een sporthart hoopt natuurlijk dat het ons lukt om een schaatshal te bouwen.

8 Responses to “De IJshal leeft in Leiden!”

 1. E. Meijer schreef:

  Weer een duur prestigeproject in het provinciestadje voor de eer en glorie van enkele zichzelf overschattende kleuterpolici en andere middelmatigen die niet verder kijken dan hun eigen tuitje? Als die Toetert & Co. er zo veel belang aan hechten kunnen ze die hal toch zelf gaan betalen? Peuterstad Leiden kan niet alles hebben, hoe vervelend dat ook is voor sommige raadsleden die dromen van groot en groots… Straks begint D66 of een andere fractie weer over een evenementenhal te jengelen. Het wachten is nog op een malloot die hier een profvoetbalclub met bijbehorend nieuw stadion wil hebben.
  Je zou natuurlijk ook wat meer geld voor goed beheer en onderhoud van het bestaande (wat dacht u van al die los en scheef zittende stoeptegels en de op veel plaatsen zeer slechte trottoirverlichting, om te beginnen?) en handhaving van regels kunnen reserveren, maar dat is zo saai en bevredigt geen politieke ego’s.
  O ja, “schaatsen wordt steeds minder populair in Nederland”, zo las ik eerder deze maand.

 2. Annemieke Hoogenboezem schreef:

  De Leidse schaatsers vragen niet om een duur prestige project. Wij -ik zelf namens mijn zoontje die op ijshockey zit- vragen enkel om ijs. Gewoon simpel een ijsvloer waar jong en oud hun sport kunnen uitvoeren, gezond in beweging zijn. Hoe dat er om heen uit ziet boeit niemand, als het maar veilig is.
  Of dat veel gevraagd is voor een “kleine” gemeente als Leiden? Ik denk van niet. Leiden wil op allerlei vlakken graag een regionale sleutelrol spelen, waarom dan niet hier mee? In onze dichtbevolkte regio is er al te weinig ijs. Uitwijken naar Zoetermeer of Uithof is geen optie, vanwege de afstand, maar ook omdat het ijs daar ook volledig volgeboekt is en omdat de verenigingen die daar al zitten een ledenstop hebben. Zo slecht gaat het dus niet met de schaatssport in Nederland.

 3. Eline Ouwehand schreef:

  Wow. Prestige project??
  Waar het hier om gaat is dat indien dit wordt doorgezet de duizenden schaatsers, shorttrackers, ijshockeyers, kunstschaatsters nergens meer hun sport kunnen beoefenen. Een doodsteek voor alle Leidse ijsverenigingen.
  Het gaat hier om de toekomst van alle kinderen en volwasssenen in Leiden en omliggende gemeenten, die iedere week genieten van hun uurtjes op de ijsbaan en misschien na maart hun sport moeten beindigen.
  Met een beetje research, kom je er al snel achter dat de verenigingen bij ijsbanen in Den Haag en Zoetermeer ook verzadigd zijn.

  En dan is er straks geen Menkenhal meer en geen alternatief.
  Tja, dan zit er niks anders op dan naar basketbal gaan kijken.
  🙁

 4. Martijn Otten schreef:

  Beste Eltjo,

  Ik wilde al eerder zelf reageren op jouw reactie, maar ik zie dat deze twee dames van de Leiden Lions (onze ijshockeyvereniging) al aardig weerwoord hebben gegeven. Je geeft me teveel eer om dit ‘prestigeproject’ toe te schrijven aan mijn politieke ego 😉

  Misschien eerst even de feiten op een rijtje:
  – De Leidse IJshal is de meest intensief gebruikte sporthal van Leiden, met 23 verenigingen die er gebruik van maken (4 uit Leiden). De shorttrackvereniging is bijvoorbeeld de grootste van Nederland. Wellicht dat schaatsen in Nederland iets afneemt, maar in Leiden stijgen de cijfers alleen maar en het is juist één van dé schaatsregio’s van Nederland. Zoals Eline terecht zegt: ijsverenigingen die buiten Leiden ijs willen huren voor een training kunnen nergens terecht.
  – Blijkbaar zijn we een kleine gemeente en mogen we daarom niet 100.000 sporters huisvesten. Let wel, Heerenveen heeft nog geen kwart van de inwoners van Leiden en dde mooiste schaatshal van Nederland. Volgens mij moet je als stad kijken waar jouw krachten liggen en waar jouw ambitie ligt. Daarom kiezen we in Leiden NIET voor een 50-meterbad (slechts 35 meter, waterpolo-afmetingen), voor een topsporthal met 5000 plekken (slechts 2000 en misschien zelfs minder) en NIET voor een 400-meterbaan (slechts 250 of 333 meter). We kiezen niet voor de topsport en het hoogste van het hoogste, maar voor goede sportvoorzieningen waardoor veel mensen kunnen sporten. Dat is ook waar ik als PvdA’er voor sta: ons geld moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Leidenaren gaan en kunnen sporten.
  – Dan wordt er nog gezegd dat de IJsverenigingen of de regio de IJshal zelf moeten betalen. Ook daar geldt: dat doen ze al meer dan welke andere vereniging ook. We hoeven als gemeente slechts 4 miljoen neer te leggen voor een hal van 12 miljoen, simpelweg omdat de ijsvereniging zelf een miljoen inlegt en ook een enorm goede exploitatie heeft, waardoor ze jaarlijks veel winst maken. Voor zowel het zwembad als de sporthal geldt dit helemaal niet. Dan wordt er ook gezegd dat de regiogemeenten mee moeten betalen. Dat zou natuurlijk mooi zijn, maar kijkende naar de financiële situatie van de ons omliggende gemeenten moeten we daar ook weer niet teveel van verwachten.

  Vanuit de PvdA geloven we dat sport enorm belangrijk is in een stad. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor de gezondheid (mits de veiligheid op orde is!) en bevordert sociale samenhang. Daarvoor zijn er gewoon goede voorzieningen nodig en dan kiezen wij heel bewust voor breedtesportlocaties en niet voor topsportlocaties. Topsportlocaties, zoals een evenementenhal, moedigen we zeker ook aan, maar die worden gewoon particulier betaald.

  Het is mijn taak als raadslid om veel in de stad te zijn en met de betrokkenen te spreken. Daarom bel ik op dit moment ook veel met de betrokkenen rondom de ijshal en was ik daar vorige week zondag ook nog. Ik geloof erin dat het goed zou zijn als we dat voor Leiden kunnen behouden en ik bewonder de passie van al die mensen die daar schaatsen, vrijwilliger zijn of op een andere manier helpen. Hoeveel verenigingen krijgen nou 200 man naar een commissievergadering??

  De vergelijking met het stedelijk beheer kan ik niet helemaal plaatsen, daar hebben we net afgelopen maand €100.000 voor geregeld, zodat onze stad beter opgeruimd wordt en de vuilcontainers sneller en slimmer worden geleegd. Dat heeft alleen hier niets mee te maken.

  Groetjes,
  Martijn

 5. Floor schreef:

  Eerst maar 2 citaten:
  1.”Vanuit de PvdA geloven we dat sport enorm belangrijk is in een stad.”
  2.”Er zou gewoon geld bij kunnen, maar dat betekent natuurlijk ook dat dat geld niet meer naar andere belangrijke zaken, zoals onderwijs of zorg kan gaan.”

  Dat zou, mijns inziens, juist niet mogen gebeuren want daarmee zouden de PvdA-salonsocialisten duidelijk laten zien dat zij zo’n ijshal belangrijker vinden dan goed onderwijs of goede (thuis)zorg. Dat zou pas ècht schandalig zijn. Het financiële probleem zou binnen het sportbudget opgelost moeten worden. En dat betekent gewoon daarbinnen keuzes maken en is het niet mogelijk om iedereen tevreden te stellen. Dat krijg je als je te grote ambities hebt en daarmee valse verwachtingen wekt.

  Nee, die schaatsliefhebbers vragen niet om “een duur prestigeproject” maar komen gewoon voor hun eigen belang op.
  Als er gekozen was om bijvoorbeeld het zwembad te laten vallen had je een heleboel zwemliefhebbers op de politieke gemeentelijke tribune gehad en had de PvdA kunnen zeggen :Het zwembad leeft in Leiden i.p.v. “De Ijshal leeft in Leiden”.
  En dan heb ik het nog niet eens gehad over die nieuwe geplande sporthal….

  De gemeente ( inclusief gemeenteraad) had, mijns inziens, valse verwachtingen gewekt met de suggestie dat een zwembad, nieuwe sporthal èn ook nog eens een nieuwe ijshal\schaatshal (met een veel langere baan) wel allemaal zou kunnen. Toen er in april\mei sprake was van een langere ijsbaan had ik al zo mijn (financiële) bedenkingen. En nu komt de aap dan ook, zoals te verwachten was, uit de mouw: het kan inderdaad niet allemaal.

  Als regiogemeenten vinden en roepen dat Leiden op schaatsgebied een regiofunctie zou moeten vervullen zullen ze daar inderdaad ook voldoende financiëel aan moeten (kunnen en willen) bijdragen.
  [ Voorschoten staat al onder curatele.]

 6. Henk. schreef:

  Sport lief hebbende sporters,
  Veel willen, willen wij veel. Neem genoeg met de mogelijkheden met de mogelijkheid tot uitbreiding. Een ijsbaan 333m. Een basketbal hal voor 1000 bezoekers, een zwembad met minimale afmeting voor de waterpolo. Maar dan wel op een kijk naar uitbreiding in de toekomst. Waar de zwem, basket of ijs verenigingen dan zelf voor mogen gaan zorgen. 1 oplossing voor 3 problemen zonder overschrijdingen van financiën. Veel burgers tevreden. Geen politiek gezicht verlies.

 7. Emile van Aelst schreef:

  Het was een bizarre vergadering inderdaad, maar prachtig om te zien hoeveel sporters de hele avond een enorm saaie vergaderavond hebben uitgezeten. http://www.leidseglibber.punt.nl/content/2016/12/Massaal-protest-tegen-plan-geen-nieuwe-schaatshal-in-Leiden-te-bouwen

  • Martijn Otten schreef:

   Hey Emile, bedankt voor de foto’s! Jouw reactie moest nog even goedgekeurd worden, omdat er een linkje in zat (dan denkt de website dat het spam is).