Nieuws

Goed nieuws voor de Leidse woningzoekende

door Gijs Holla op 9 februari 2017

Leiden is een populaire stad om in te wonen. Daar zijn we natuurlijk trots op, maar het zorgt ook voor lange wachtlijsten voor woningzoekenden. We werken er als stad hard aan om daar wat aan te doen. Zo was Leiden in 2015 na Amsterdam en Utrecht de stad waar de meeste nieuwe woningen zijn opgeleverd in ons land. En ook de komende jaren komen er veel huurwoningen en woningen veelal voor starters bij. Zo is afgelopen maand de bouw begonnen van ruim 310 huurwoningen bij Leiden Centraal en station Lammenschans.


Impressie nieuwbouw tegenover Leiden Centraal

Komend jaar begint ook de bouw van 112 huurwoningen in het Haagwegkwartier voor Stichting Huisvesting werkende Jongeren (SHWJ). Zoals je aan de foto’s ziet gaan we in Leiden de lucht in. Niet iedereen is daar even blij mee, maar het alternatief, het volbouwen van onze groene polders, is een nog onaantrekkelijkere optie. Daarom kiest de fractie voor selectieve hoogbouw op een selectief aantal plekken.


Impressie nieuwbouw voor SHWJ

2 Responses to “Goed nieuws voor de Leidse woningzoekende”

 1. Floor schreef:

  “….maar het zorgt ook voor lange wachtlijsten voor woningzoekenden.”
  Eerder is al eens opgemerkt dat gemiddelde wachttijd voor reguliere woningzoeken voor een sociale huurwoning in Leiden ongeveer 6 jaar is terwijl de gemiddelde wachttijd voor statushouders in Leiden maar een half jaar is.
  Dat maakt weer eens duidelijk hoe scheef de verhoudingen eigenlijk liggen. Ja ja, bij de Partij voor de (vaak onaangepaste) Asieleiser(=PvdA) is iedereen “gelijk(waardig)” hoor…..
  Bij de PVV is het “eigen volk eerst” en bij de PvdA “eigen statushouder eerst”. Er valt dus wat te kiezen straks.

  “310 huurwoningen bij Leiden Centraal en station Lammenschans.”
  Dat zullen geen “sociale” huurwoningen worden toch? Er is juist veel vraag naar betaalbare sociale huurwoningen voor mensen met een laag inkomen. [ca.15.000- 33.000 euro per jaar.] Deze mensen kunnen zich geen dure huurwoning op de geliberaliseerde huurwoningmarkt veroorloven en zijn dus aangewezen op de “sociale” huurmarkt. De huurtoeslag is vooral door bezuinigingen en de armoedeval (kleine stijging inkomen veroorzaakt een drastische terugval van huurtoeslag) onvoldoende om de sterk gestegen huurprijs te kunnen compenseren waardoor deze mensen een steeds groter deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn.

  “Daarom kiest de fractie voor selectieve hoogbouw op een selectief aantal plekken.”
  Dat is op zich inderdaad prima want hoewel ik hoogbouw meestal niet mooi vind zou het alternatief, volbouwen van de groene polders, veel erger zijn. Laten we zuinig zijn op het weinige groen wat Leiden nog heeft. Goed dat dat besf na vele jaren nu dan ook is doorgedrongen tot de salontafel van de salonsocialisten van de PvdA.

 2. E. Meijer schreef:

  Goed nieuws voor welke Leidse (?) woningzoekende?
  De heer Holla vergat te vermelden hoeveel betaalbare sociale huurwoningen de afgelopen ca. 12-15 jaar in Leiden zijn verdwenen door verkoop en grootschalige sloop, met instemming van onder meer de PvdA-fractie.
  En wat vindt de PvdA van regiogemeenten die al minstens even lang (provinciale) afspraken en verplichtingen m.b.t. de bouw van sociale huurwoningen aan hun bestuurlijke laars lappen, en eveneens (grootschalig) hebben gesloopt?