Nieuws

Eerste stap aanpak verkamering een feit

door Elwin Wolters op 31 maart 2017

Na jarenlange actie door de PvdA heeft het college maatregelen aangekondigd tegen woonoverlast door verkamering. Het aanbrengen van geluidsisolerende maatregelen en het opstellen van leefregels bij bestaande en nieuwe verkamerde woningen kan overlast en ergernis voorkomen. De PvdA is voor het bouwen van extra woningen en studentenkamers, maar niet ten koste van alles. ‘Deze maatregelen gaan de keerzijde van de verkamering tegen en laat de leefbaarheid van de wijken niet achteruit gaan´, aldus de PvdA.

In Leiden moet ruimte zijn voor iedereen. Een mix van gezinnen, ouderen en studenten in de wijken vindt de PvdA positief. Dit zorgt ervoor dat zij met elkaar in contact komen. Extra woningen zijn hard nodig en de PvdA werkt hier hard aan. Het opknippen van woningen in kamers (‘verkamering’) zorgt voor extra woningen en studentenkamers, maar het kan ook leiden tot (geluids)overlast. Louche pandjesbazen die weinig met de buurt hebben, moeten daarom meer rekening houden met omwonenden, vindt de PvdA

De PvdA omarmt dit voorstel om de woonoverlast door verkamering tegen te gaan. Wel is zij nog benieuwd naar de handhaving. Ook blijft de PvdA aandacht vragen voor enkele wijken zoals Transvaal, Haagwegkwartier en delen van de Professoren- en Burgemeesterswijk, waar veel verkamering is. De clustervorming van verkamerde woningen in deze wijken dient wat de PvdA betreft tegen te worden gegaan.

Verder blijft de problematiek rondom Vereniging Van Eigenaren (VVE) bij verkamerde woningen op de radar staan.

4 Responses to “Eerste stap aanpak verkamering een feit”

 1. Floor schreef:

  “Eeste stap aanpak verkamering een feit.”
  Eerder was het:”Eerste actie tegen verkamering is een feit, maar niet genoeg”
  https://leiden.pvda.nl/2016/04/02/7272/
  Je kan je zo langzamerhand wel afvragen hoeveel “eerste acties en eerste stappen” er nog moeten volgen….

 2. Floor schreef:

  Vreemd dat een bericht dat ik maandag al verzonden had nog steeds niet geplaatst is. Blijkbaar is het niet door de PvdA-censuur heen gekomen….

 3. Martijn Otten schreef:

  Beste Floor,

  Reacties waar een link in staat worden automatisch tegen gehouden omdat dat meestal spam is. Dat was de reden dat je reactie nog niet online stond. Nu wel.

 4. Elwin schreef:

  Beste Floor,
  scherp opgemerkt. Na publicatie van dit artikel realiseerde ik mij dat de titel vrijwel hetzelfde is als de vorige keer. Feitelijk (om in de feiten te blijven) is dit ook dezelfde stap. Immers dit is een uitwerking van de bespreking van dit onderwerp van maart vorig jaar. Het college heeft er dus een jaar over gedaan om dit uit te werken.
  De strekking blijft dus, ook nu we een jaar verder zijn, dat dit een goede eerste stap is. Maar wij het liefst meer maatregelen tegen de woonoverlast door verkamering zien