Nieuws

Maak de wijkmarkt op het Bevrijdingsplein levendiger!

door Marc Newsome op 28 mei 2017

Afgelopen week bezocht ik samen met Anna van den Boogaard de markt op het Bevrijdingsplein. Ons belangrijkste doel? Te weten komen hoe de ondernemers daar over de nu geldende openingstijden van de markt denken en te kijken hoe we de markt nog levendiger kunnen maken.

Dat vinden we belangrijk omdat de markt in de buurt bijdraagt aan een levendige wijkeconomie en een prettige sfeer om in te wonen. Een markt vervult een spilfunctie in de buurt. Mensen ontmoeten elkaar op de markt, terwijl ze hun wekelijkse boodschappen doen.

Begin dit jaar stelden Anna en ik al vragen over dezelfde markt. Toen bleek dat de gemeente handhavers naar de markt had gestuurd om marktkooplui aan de openingstijden te houden: volgens de regels moeten de kooplui om 13.00 uur opruimen en om 15.00 uur het plein verlaten hebben. Dit terwijl de gemeente jarenlang oogluikend had toegestaan dat sommige ondernemers ook ’s middags op de markt bleven staan en er geen duidelijke reden is waarom de markt eerder moet stoppen.

De gemeente gaf naar aanleiding van onze vragen aan dat er geen meerderheid is voor verruiming van de tijden. Maar bij onze gesprekken in Zuid-West, met winkeliers en met de marktkooplui zelf bleek dat de meerderheid van de ondernemers geen bezwaar heeft tegen ruimere openingstijden. Sommige juichen dat zelfs toe en geven aan dat ochtendmarkten steeds minder rendabel worden omdat bewoners hun inkopen door de week steeds vaker in de middag doen. Niet alle ondernemers willen de hele dag op de markt blijven staan, maar een meerderheid van de marktkooplui vindt het prima als anderen dat wel doen.

De PvdA vindt dat de gemeente alles moet doen om te zorgen voor een levendige markt, ook in de Leidse wijken. En als ondernemers willen ondernemen én de buurt wordt daar beter van, dan moet de gemeente dat faciliteren. De nu geldende regels lijken de marktkooplui én de buurt in de weg te zitten, terwijl er geen duidelijke reden is waarom de markt eerder moet stoppen.

Daarom zal ik tijdens de commissievergadering op 1 juni de wethouder vragen de openingstijden van de markt op het Bevrijdingsplein te verruimen. Zo geven we de marktkooplui die langer willen blijven de kans om ook ’s middags te werken aan een levendige markt en kunnen de buurtbewoners in Zuid-West, bijvoorbeeld na hun werk, ook ’s middags de markt bezoeken. Ik zal de wethouder vragen om een proef voor een jaar, met een evaluatie met de gemeenteraad achteraf.

Op naar een nog betere markt op het Bevrijdingsplein!

5 Responses to “Maak de wijkmarkt op het Bevrijdingsplein levendiger!”

 1. E. Meijer schreef:

  Het zou daar ook wel wat aantrekkelijker kunnen worden door beter onderhoud en enkele eenvoudige verfraaiingen. Een groter probleem lijkt mij echter de (dreigende) leegstand en daardoor het normverval m.b.t. de er gevestigde zaken te zijn: rommelwinkels en kotshoreca, kapsalons en andere niet-winkels.
  Ik laat het maar bij deze constateringen, want een oplossing heb ik niet. Aan de bereikbaarheid en de parkeergelegenheid ligt het in ieder geval niet. Het winkelcentrum is misschien te groot voor die buurt.

 2. Kees Walle schreef:

  Ik ben het helemaal eens met Marc. En hoewel ik begrijp dat enige regulering geboden is, vraag ik mij af waarom de gemeente zich zo strikt bemoeit met openings- en sluitingstijden. Alsof die marktkooplieden er gratis staan en geen dikke marktgelden betalen – nee dus. Aan de andere kant (Meijer heeft daar vaak op gewezen) is het met de handhaving op het verbod van winkeluitstallingen op straat droevig gesteld.

 3. Floor schreef:

  at het college zo strikt nu (opeens) zo strikt bemoeit met de sluitingstijden heeft te maken met (handhaving van de) de vergunning die daar maar tot 13.00 uur geldig was en is.

  Het college van B&W zei eerder ook:”:Naar aanleiding van de onderhavige situatie is dit afgelopen week(begin feb.2017) weer onderzocht en ook nu blijkt er geen meerderheid te zijn voor het verruimen van de tijden.” en “…een ander deel van de marktkooplieden per brief een appel op het college heeft gedaan
  om alles bij het oude te laten.” en “Als slechts een deel van de marktkooplieden na 13.00 uur wil blijven staan kan niet gesproken worden van een volwaardige markt.” Enz. enz.

  Het komt er op neer dat het college best bereid is tot herziening van de openings- en sluitingstijden MITS er voldoende draagvlak is. Het is daar maar een klein marktje. Dat draagvlak was er dus eerder blijkbaar, gezien de antwoorden van het college, niet voldoende om tot verruiming van de openingstijden over te gaan.

 4. Marc Newsome schreef:

  Hoi Floor, Wij hebben net als de gemeente een ronde over de markt gedaan. Wie de marktkooplui vraagt of ze tot na 13.00 uur ook willen blijven staan, krijgt vaak te horen dat ze daar niet voor voelen. Maar als je vraagt of ze er bezwaar tegen hebben dat andere kramen langer blijven staan, krijg je als antwoord dat ze dat geen probleem vinden.

  Daar gaan we dan ook voor: de PvdA wil graag dat de wethouder als proef de openingstijden verruimt om zo een aantal kramen de kans te geven om ook ’s middags open te zijn en om ’s middags voor de buurt aanbod te hebben op de markt. De andere ondernemers hoeven niet per se te blijven staan.

 5. Floor schreef:

  Ja Marc, geen bezwaar hebben als anderen wel langer op de markt willen staan is uiteraard niet hetzelfde als zelf langer op de markt willen staan.En iets dergelijks geldt ook voor die proef.

  Dat die verkopers op de markt in meerderheid geen bezwaar hebben als anderen wel langer willen doorgaan is mooi meegenomen natuurlijk maar niet voldoende voor voldoende draagvlak. Het gaat er uiteindelijk om of er genoeg verkopers op die markt daar bereid zullen zijn om zelf aan die proef met langere openingstijden mee te doen [en na de proefperiode niet afhaken].