Lachgas verbod wordt uitgebreid

Door Abdelhaq Jermoumi op 12 april 2021

Ik ben blij dat de burgemeester binnenkort het lachgas verbod gaat uitbreiden. Lachgas is niet onschuldig en veroorzaakt schade aan gebruikers, en vooral als dit op jonge leeftijd gebeurt.

Overlast is ook een reden om lachgas te verbieden. Op plekken waar lachgas wordt gebruikt, ontstaat regelmatig overlast. De omgeving wordt vervuild met lege ballonnen en metalen patronen. De PvdA zet al jaren in op leefbare straten en buurten en ook daarom is het belangrijk deze nieuwe stap te zetten om te komen tot een algeheel lachgas verbod.

Al eerder pleiten wij voor een algeheel lachgas verbod in de hele stad. Op dit moment is alleen de binnenstad aangewezen als gebied waar lachgas gebruik verboden is. Burgemeester Lenferink gaf vorig jaar aan dat een totaalverbod niet nodig is en alleen het probleem aangepakt moet worden, waar het speelt. Een groot aantal gemeenten is de gemeente Leiden inmiddels voorgegaan met het afkondigen van een geheel of gedeeltelijk lachgas verbod in afwachting van landelijke regels.

Tijdens een van mijn gesprekken in Leiden Noord werd ik een tijd geleden op de overlast van lachgas gebruik door jonge kinderen. Ik heb dit niet losgelaten en vroeg enkele andere wijkbewoners of zij dit herkenden. Helaas werd dit bevestigd en dit was voor mij een reden om contact te zoeken met mijn collega Roeland Storm van het CDA die ook al jaren zijn best doet om een verbod afgekondigd te krijgen. De laatste signalen die ik kreeg gingen over gebruik van lachgas door kinderen in de omgeving van het Kooipark, maar ook thuis waar jongeren bestellingen plaatsen en deze ‘netjes’ worden afgeleverd door leveranciers van lachgas. Ook via Facebook deden een groep verontruste bewoners, waaronder ouders, een oproep om hun zorgen rond lachgas gebruik te uiten.

Burgemeester Lenferink gaf aan de klachten te kennen, en niet alleen vanuit de omgeving van het Kooipark. Hij is bereid een uitbreiding van het verbod in te voeren aan en daarnaast vervolgmaatregelen, als binnenkort alle plaatselijke brandhaarden van drugsgebruik in kaart zijn gebracht.

Abdelhaq Jermoumi

Abdelhaq Jermoumi

Leuk dat je iets meer over mij wilt weten. Ik ben raadslid vanaf 2014 en bezig in mijn tweede periode in de Leidse gemeenteraad. Sinds december 2019 ben ik door de fractie gekozen als fractievoorzitter. Dit is een verantwoordelijke rol en ik ben er erg trots op dat ik de groep mag leiden. Leiden is

Meer over Abdelhaq Jermoumi