Maidenspeech Esmee van Meer

Door Esmee van Meer op 23 december 2022

Wanneer een raadslid voor het eerst het woord voert in de gemeenteraad, wordt dit een ‘maidenspeech’ genoemd. In deze eerste, bijzondere toespraak krijgen nieuwe raadsleden de ruimte om hun politieke visie en persoonlijkheid te presenteren in de gemeenteraad. Dat doen ze aan de hand van een voorstel dat dan in de raad besproken wordt. Op 22 december hield Esmee van Meer haar maidenspeech over het armoedebeleid van de gemeente Leiden. Lees de volledige tekst hieronder: 

“Voorzitter. Voor velen hier in de zaal is politiek ook persoonlijk. Gebeurtenissen of ervaringen in ons leven, hebben er vaak toe geleid dat we actief worden in de politiek. Zo geldt dat ook voor mij.

Mijn ouders hebben mij altijd de overtuiging bijgebracht dat het belangrijk is er te zijn voor mensen die het moeilijk hebben en dat het leven gebeurtenissen met zich mee kan brengen, waardoor het niet vanzelfsprekend goed gaat. Mijn broertje heeft autisme en een ontwikkelingsachterstand. Al van jongs af aan heb ik gezien wat voor uitdagingen het met zich meebrengt om alles goed te kunnen regelen voor hem. Veel papierwerk, moeilijke brieven en dan nog al die andere zaken die nu eenmaal niet zijn ingericht op die situatie. Dat was voor mijn ouders best pittig, maar het lukte altijd om ervoor te zorgen dat mijn broertje op een fijne plek terechtkwam, met liefdevolle aandacht.

Tegelijkertijd werd mij ook duidelijk dat lang niet alle ouders van de klasgenootjes van mijn broertje dat zomaar konden doen. Veel van hen hadden een moeilijke thuissituatie en geldzorgen. Het extra papierwerk dat ook die ouders erbij kregen, kwam voor hen vaak bovenop een berg aan zorgen. Mijn ouders wisten waar ze moesten zijn en konden mijn broertje de aandacht bieden die hij nodig had, maar dat is lang niet voor iedereen zo eenvoudig.

In mijn ogen verdient iedereen een plek waar je je fijn voelt en waar je tot je recht komt en zou de overheid daar juist een rol in moeten spelen. Ik heb kunnen zien hoe belangrijk die liefdevolle aandacht en toewijding van een juf, een verzorger of een andere professional is. Levens kunnen erdoor veranderen. De overheid zou er daarom alles aan moeten doen om die mensen de ruimte te geven hun werk goed te kunnen doen.

De Partij van de Arbeid
Die overtuiging was er al vroeg. Welke partij daar voor mij bij paste, werd mij duidelijk bij de geschiedenislessen van meneer Vester. Lerend over de verschillende ideologieën van partijen, kwam ik algauw uit bij de Partij van de Arbeid. Waarden waar de PvdA bijvoorbeeld voor staat: een overheid die een vangnet moet bieden voor mensen die dat nodig hebben, gelijke kansen vanaf de start en de sterkste schouders die de zwaarste lasten dragen. Dat zijn waarden waar ik ook voor sta. De wijk waarin je woont, je achtergrond of wie je ouders zijn, zouden nooit bepalend mogen zijn voor hoe je terechtkomt in het leven

In 2016, het jaar waarin de Britten kozen voor een Brexit en de Amerikanen voor de verkiezing van president Donald Trump, stonden juist die waarden in mijn ogen onder druk. Ik besloot lid te worden van een politieke partij en kleur te bekennen. En die kleur werd dus de kleur rood.

Politiek actief
Echt zelf actief worden in de politiek, daar heb ik wel lang over na moeten denken. Niet alleen omdat je je toch wel afvraagt of je dat wel kan, of je er wel geschikt voor bent, maar ook omdat de politiek nu eenmaal niet altijd aanvoelde als de meest positieve omgeving om verandering te bewerkstelligen. Zoals mijn oom al zei tijdens een verjaardag: ‘Maar Esmee, jij kan niet de politiek ingaan. Jij kan helemaal niet liegen’. Waarschijnlijk heeft zo’n opmerking iets te maken met een imagoprobleem dat vooral onze landelijke collega’s wordt toegedicht. Toch vond ook ik het lastig in te schatten of het mogelijk is de politiek in te gaan en toch oprecht te blijven. Inmiddels heb ik gelukkig genoeg voorbeelden gezien van mensen die vanuit oprechtheid en idealen politiek actief zijn en zie ik in de gemeenteraad van Leiden dat die ruimte er inderdaad is. Nu ik de eer heb om hier als raadslid te mogen staan, in de mooiste stad van Nederland, is het bovendien een imago dat ik zelf mag bevechten. U mag mij er dan ook aan houden dat ik er alles aan zal doen om die oprechtheid wel te kunnen bewaren en dat ik zoveel mogelijk het gesprek blijf aangaan met inwoners en organisaties in Leiden.

Het voorstel – de verlenging van het armoedebeleid “Meedoen door maatwerk” in 2023
Het gesprek blijven aangaan, dat is ook een goede zaak als we het hebben over ons armoedebeleid. Het voorstel dat we bespreken, is een voorstel voor verlenging van het armoedebeleid ‘Meedoen door maatwerk’ voor het jaar 2023. De energiecrisis en de hoge inflatie leiden ertoe dat meer inwoners van Leiden in financiële problemen komen. De Voedselbank en organisaties in Leiden die in Sinterklaastijd cadeautjes verzamelden voor gezinnen met geldproblemen, zagen de laatste maanden al steeds meer mensen langs komen. We verkeren in een uitzonderlijke situatie. Als PvdA staan we achter de keuze van het college om het jaar 2023 te gebruiken als jaar om uit te zoeken hoe we onze inwoners zo goed mogelijk kunnen bereiken en te onderzoeken wat de landelijke maatregelen voor effect hebben op onze inwoners die weinig te besteden hebben. We zien ook dat er nog voldoende ruimte is om komend jaar bij te sturen waar nodig en dat al veel acties in 2023 worden ondernomen. Om tot het beste nieuwe armoedebeleid te komen, is het goed de verkenning te doen samen met Leidse organisaties en inwoners. Zij weten immers het beste wat nodig is. Wij zijn daarom mede-indiener van het voorstel van GroenLinks om in co-creatie met hen dit armoedebeleid tot stand te laten komen.

Bovendien zijn we überhaupt blij met de aandacht die er nu is voor het thema armoede en schulden, waar we ook komend jaar bij stil staan bij bespreking van het communicatieplan van het armoedebeleid en het rondetafelgesprek armoede en schulden dat door ons voorstel wordt georganiseerd. Het is goed om te zien dat financiële problemen allang niet meer worden gezien volgens het credo “eigen schuld, dikke bult” en dat we allemaal inzien dat het nu eenmaal echt kan tegenzitten in het leven.

Ook zijn we blij met de samenhang die wordt gezocht tussen het armoedebeleid, schuldenbeleid en beleid op het vlak van gelijke kansen. Zoals gezegd: geldproblemen leiden tot enorme stress. We dienen daarom samen met GroenLinks en de SP een voorstel in om te laten onderzoeken of een verkorting van het schuldsaneringstraject voor Leiden een optie is. Na zo’n beklemmend en verlammend traject is het belangrijk om zo snel mogelijk met een schone lei te kunnen beginnen. We laten deze optie daarom graag onderzoeken voorafgaand aan de bespreking van het nieuwe armoede- en schuldenbeleid.

Tot slot, voorzitter, ik zal zo tot afronding komen, staan we ook achter het voorstel van het CDA om de armoedeval te onderzoeken: voor sommige inwoners lijkt de overgang van inkomensondersteuning naar betaald werk er namelijk toe te leiden dat iemand juist minder inkomsten krijgt en dat kan demotiverend werken. Terwijl we Leidenaren juist willen motiveren om mee te doen. Wij steunen dit voorstel daarom ook van harte.

Al deze voorstellen zorgen daarmee hopelijk voor een nog beter nieuw armoedebeleid, waarmee we juist de mensen die dat zo hard nodig hebben bereiken en helpen. Zodat iedere Leidenaar, zo nodig met wat maatwerk net als mijn broertje, de kans krijgt om mee te doen. Dank u wel.”

Esmee van Meer

Esmee van Meer

Mijn naam is Esmee van Meer. Ik ben geboren in de Flevopolder en woon sinds 2014 in Leiden. In mijn ogen verdient iedereen een goede basis en mogen de opleiding van je ouders, de buurt waar je bent geboren of wie je bent niet bepalen hoe groot je kansen zijn om je plek te vinden

Meer over Esmee van Meer