Oproep: voer een opkoopverbod in

Door Arjen Liemburg op 7 december 2021

Vanaf 1 januari mogen gemeenten een opkoopbescherming tegen beleggers invoeren om bestaande koopwoningen te behouden. Een tijdje terug bracht de Volkskrant naar buiten dat 60 procent van de gemeenten hier al regelgeving voor aan het voorbereiden is. Amsterdam en Rotterdam hebben zelfs al een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd.

Hoog tijd dat er in Leiden ook vaart wordt gemaakt met een opkoopverbod dus! Daarover stelde ik vragen aan de wethouder Wonen. Afgelopen juni nam de gemeenteraad namelijk de PvdA-motie aan die opriep om uiterlijk 1 juli 2022 een advies aan de raad voor te leggen of en hoe een opkoopverbod voor beleggers het beste zou kunnen werken.

Nu blijkt dat veel gemeenten de komende maanden al met een verbod komen, maakt de PvdA zich zorgen over de Leidse situatie. Mogelijk wijken foute beleggers uit naar de gemeenten waar nog geen verbod geldt, zoals in onze stad.

We vroegen of het college de zorg deelt dat wanneer andere gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren en Leiden (nog) niet dit een negatief effect kan hebben op de kansen van starters en andere reguliere woningzoekenden op de Leidse woningmarkt. Daarnaast vroegen we het college of ze mogelijkheden zien om de invoering van een opkoopverbod al sneller naar de Raad te sturen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de regelgeving die de gemeenten Amsterdam en Rotterdam al hebben opgetuigd? De wethouder zegde toe haast te maken met de invoering van een zelfbewoningsplicht.

Manifest betaalbaar wonen 

Eerder presenteerden we in een manifest onze belangrijkste plannen om te zorgen voor meer betaalbare woningen. De wooncrisis raakt Leiden hard. Betaalbare huizen zijn nauwelijks te vinden en de wachtlijst voor de sociale woningbouw is veel te lang. In 2020 werd meer dan een kwart van de woningen opgekocht door beleggers en huren in de vrije sector is onbetaalbaar. Dat moet en kan anders! De Leidse Partij van de Arbeid kiest daarom voor betaalbaar wonen en voor eerlijke volkshuisvesting. Lees hier meer

Arjen Liemburg

Arjen Liemburg

Al enkele jaren loop ik rond in de lokale politiek. Nieuwsgierig als ik ben, is het voor mij de ideale manier om alles mee te krijgen wat er in Leiden gebeurt. En om af en toe ook nog zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het nog mooier, beter en socialer maken van onze stad.

Meer over Arjen Liemburg