Door Tiny Klever op 3 juni 2020

Raadswerk in ongewone tijden | Bijpraten met Tiny Klever

We praten bij met een aantal fractieleden. In ongewone tijden gaat hun raadswerk door. Deze keer: Tiny Klever, woordvoerder Economie, Werk en Financiën.

Hoi Tiny, zou je jezelf nog eens voor willen stellen voor iedereen die jou nog niet kent?
Hallo, ik ben Tiny Klever, sinds 2018 raadslid met als portefeuille Economie, Werk en Financiën. In het dagelijks leven ben ik projectleider van drie Wijkleerbedrijven. Twee in Den Haag, een in Hoofddorp. Wijkleerbedrijven zijn samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, werkgevers en MBO’s om mensen uit de bijstand een opleiding te geven en uit te laten stromen naar werk in de zorg. Ik kom oorspronkelijk uit het landelijke Koudekerk aan den Rijn en ben al meer dan 30 jaar overtuigd Leidenaar.

Hoe is het om raadslid te zijn in deze tijden? Gaat al het raadswerk gewoon door?
Ja, het heeft even stil gelegen, maar nu gaat het weer gewoon door. We kunnen geen grote groepen mensen spreken, maar ik doe wel gewoon mijn boodschappen bij de lokale ondernemers, geheel volgens Corona protocol. Zie ook mijn Instragram account @tinypvdaleiden, waar ik foto’s plaats van de ondernemer waar ik iets koop en kort iets over de onderneming vertel. Je kunt hierover ook meer lezen op onze website, via deze link.

Hoe bevalt het thuiswerken? Heb je nog goeie tips om te voorkomen dat de muren op je af komen? 
Mij bevalt het goed, omdat ik voor de crisis al veel thuiswerkte. Tip; loop regelmatig een rondje in de buurt en ga bij je lokale bakker, slager, groenteboer of buurtsuper je boodschappen doen. Als je dat regelmatig doet, kennen ze je en, met een beetje geluk, is er ook tijd voor een praatje. Bovendien kom je nog eens een bekende tegen op straat, want iedereen wil even een ommetje maken.

Tiny te gast bij Sleutelstad

 

Naar wie moeten we nu niet vergeten om te kijken?
Natuurlijk naar de mensen in de verzorgingshuizen, maar denk ook aan je oude buurvrouw of -man, die je misschien al een tijdje niet gezien hebt. Je kan zo iemand bellen, maar een leuk alternatief is om een kaartje te sturen. Naar je tante, de vader van een vriend die niet lang geleden weduwnaar geworden is of je broer die alleen is en thuis werkt.

Zijn er nog mensen of organisaties die hulp kunnen gebruiken?
Bij de Binnenvest kunnen ze altijd douchespullen gebruiken. Als je tijd hebt, zou  je kunnen overwegen om je aan te melden bij Ready2Help van het Rode Kruis. Hier kun je bijvoorbeeld als vrijwilliger gedurende een paar uur per dag mensen opvangen bij de ingang van het ziekenhuis of folders uitdelen.

Welke verandering door deze crisis zou jij willen meenemen?
Ik vind het heel mooi dat een ontwikkeling die al ingezet was, versterkt is; we realiseren ons steeds meer dat grote bedrijven winsten uitkeren aan de top en de aandeelhouders, hun werknemers zo min mogelijk betalen en, als het misloopt, de kosten proberen af te wentelen op de maatschappij. Bedrijven als Action en Booking.com zijn wat mij betreft echt door de mand gevallen. Ik hoop dat we als samenleving die kloof tussen mensen die belachelijk veel verdienen en de werknemers die relatief weinig verdienen en dan ook nog niet eens zeker zijn van hun baan, kunnen verkleinen.

Wat is je het meest bijgebleven van de afgelopen weken?
Dat het weer heel fijn is om mensen op bezoek te hebben. Voor de crisis dacht ik er niet over na als ik mensen thuis op de koffie of te eten had. Pas had ik voor het eerst weer mensen op bezoek, geheel volgens de RIVM richtlijnen overigens, en toen realiseerde ik me pas dat ik dat zo gemist had.

Deze zomer wordt een hele andere zomer dan andere zomers. Jij hebt samen met Marc, D66 en een aantal andere Leidse politieke partijen het pamflet ‘de Leidse Zomer’ gemaakt. Wil je daar iets over vertellen?
De eerste fase van de Corona crisis is voorbij, langzamerhand is er meer mogelijk. Er is veel veranderd, maar de Leidenaar wil nog steeds graag een kopje koffie drinken op een terras, of naar een tentoonstelling. Bovendien is het belangrijk dat ondernemers in de detailhandel, de horeca, maar ook in de culturele sector, de kans krijgen om weer geld te verdienen.

Marc en ik hebben samen met D66 de koppen bij elkaar gestoken en zo is het pamflet ‘De Leidse Zomer’ ontstaan. Later hebben zich nog vier andere partijen aangesloten. Het pamflet nodigt de stad in de meest brede zin (ondernemers, instellingen, bewoners) uit om met verantwoorde, veilige initiatieven te komen om er een mooi zomer van te maken. We kijken daarbij ook nadrukkelijk naar locaties buiten de binnenstad. Alle genoemde locaties zijn overigens als evenementenlocatie aangemerkt door de gemeenteraad. Samen met IJsbrand Olthof van D66 heb ik in een interview bij radio Sleutelstad gesproken over het initiatief (link naar interview toevoegen).

Via welke weg kunnen mensen jou bereiken als ze een vraag voor je hebben?
Telefoon : 06-47476397
E-mail: t.klever@gemeenteraadleiden.nl

 

Tiny Klever

Tiny Klever

Sinds 1984 woon ik in Leiden. Ik heb gezien hoe de stad sindsdien mooier, levendiger en gezelliger is geworden. Iets om trots op te zijn! Een groot deel van onze inwoners heeft van deze ontwikkeling geprofiteerd, maar er blijft een groep voor wie dat niet zo is. Ik vind het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid

Meer over Tiny Klever