Samen zorgen we voor een schone en leefbare stad

Door Abdelhaq Jermoumi op 4 februari 2020

Afgelopen week spraken we in de gemeenteraad over de resultaten van het team handhaving en hun plannen voor het nieuwe jaar om de stad schoon, heel en veilig te houden. Voor de PvdA zijn schone straten en wijken altijd belangrijk, omdat de buurt er fijner van wordt, en daarom besteden we altijd veel aandacht aan dit onderwerp. 

De inzet van afgelopen jaren werpt zijn vruchten af. We hebben bijna geen zogenoemde ‘hotspot-locaties’ meer waar mensen structureel afval naast de afvalbakken gooien. Ik kan me herinneren dat we paar jaar geleden nog 30 van dit soort plekken hadden in onze stad. Deze zijn dus nu bijna allemaal onder controle. Fijn: de stad knapt er van op!

Ook pakken we overlast door hondenpoep beter op. Eén van de grootste ergernissen in onze stad. Afgelopen jaar werden meer mensen beboet die weigeren om de uitwerpselen van hun hond op te ruimen en ook de proef met boa’s burger blijkt een succes. Dat gaan we dan ook doorzetten en daar ben ik blij mee!

Vanuit de Merenwijk en de Stevenshof kreeg ik het afgelopen jaar veel signalen van bewoners die zich ergeren aan kliko’s op straat. Vaak hebben bewoners zelf een plek om de kliko neer te zetten. Hier is de openbare ruimte niet voor bedoeld. Als we dat met zijn allen doen, is er ook geen irritatie bij buurtgenoten en is de straat minder rommelig.

Tot slot: tijdens de raadsvergadering heb ik voorgesteld om beter op te letten op jongerenoverlast in de stad. Nu is het team handhaving vaak in die buurten te vinden waar mensen de weg naar het melden makkelijk weten te vinden. Ik wil graag dat het team handhaving de hele stad in de gaten houdt. Dus ook de buurten waar mensen minder makkelijk met een computer overweg kunnen of de juiste route naar het meldnummer van de gemeente nog niet weten te vinden. De burgemeester kon zich vinden in mijn wens en komt binnenkort met een completer overzicht van alle inzet en dan gaan we dit naast de eerste resultaten leggen van de nieuwe stedelijke jeugdaanpak, die er op ons initiatief is gekomen.

Abdelhaq Jermoumi

Abdelhaq Jermoumi

Leuk dat je iets meer over mij wilt weten. Ik ben raadslid vanaf 2014 en bezig in mijn tweede periode in de Leidse gemeenteraad. Sinds december 2019 ben ik door de fractie gekozen als fractievoorzitter. Dit is een verantwoordelijke rol en ik ben er erg trots op dat ik de groep mag leiden. Leiden is

Meer over Abdelhaq Jermoumi