Aflospauze bij schulden

Door Elwin Wolters op 19 september 2020

Ook in Leiden ontkomen we niet aan de gevolgen van de coronacrisis. Flexwerkers, veelal jongeren, die voorheen in het café of in het museum werkten, zitten nu zonder inkomen thuis op de bank. Ondertussen lopen de schulden op want de huur en boodschappen moeten nog steeds worden betaald. Dat is zorgwekkend.

Als PvdA willen wij dat werkloze jongeren die bij de gemeente aankloppen direct hulp krijgen. Maar ook als je in de schulden zit, wil je even op adem kunnen komen. Daarom moet er een aflospauze bij schulden komen.

Als je je baan bent verloren of als je in de schulden belandt, heb je hulp en ondersteuning nodig. Daarom heb ik gepleit om de wachttijd van vier weken voor jongeren niet te hanteren. Als jongeren bij de gemeente aankloppen voor ondersteuning dan moeten zij die ook krijgen. De wethouder heeft dit toegezegd. Zo kunnen we ervoor zorgen dat jongeren snel aan het werk kunnen komen en ondertussen niet in het schuldenmoeras belanden.

Maar als je al in dat schuldenmoeras zit, is het elke keer weer de vraag of je aan het eind van de maand nog een warme maaltijd kunt kopen. Afgelopen maand was een enorme dure maand, vanwege alle schoolspullen. En geld voor een sinterklaascadeautje is er ook vaak niet. Daarom moeten mensen een aflospauze kunnen krijgen. Ons voorstel hiervoor is aangenomen. De aflospauze betekent dat als je in een schuldhulpregeling zit, er standaard een aflospauze wordt opgenomen. Hierdoor hoeven mensen een maand even geen schulden af te betalen. De schulden blijven staan, maar hiermee geef je mensen een moment om op adem te komen.

Elwin Wolters

Elwin Wolters

Nadat ik in 2003 in Leiden aankwam, was ik meteen verkocht. Nu meer dan 15 jaar later, kan ik nog steeds zeggen dat Leiden een fantastische stad is. Een stad waar van alles te doen is, maar niet zo groot is dat je in de drukte verdwijnt. En Leiden is ook een sociale stad, waar we naar elkaar omkijken en

Meer over Elwin Wolters