Door Tjeerd Scheffer op 20 januari 2013

Blindengeleidestrook wordt afgemaakt

Hoe raar kan het lopen? De Stationsweg wordt opgeknapt, compleet met een blindengeleidestrook die van het treinstation links over de stoep loopt richting stad. Kleine gele klinkertjes in roodachtige bestrating. Niet dat het om de kleur gaat, maar duidelijkheid moet er zijn.

Halverwege het werk – de straatmakers waren ergens tussen een Thais restaurant en de Luxor aangekomen – ontstond twijfel of deze kleuren en klinkertjes wel voldeden aan de landelijke norm. Direct werd het werk stilgelegd, maar niet nadat de blindengeleidestrook eerst naar de muur werd geleid. Logisch, want de gevel is een belangrijke gidslijn voor blinden en slechtzienden. Maar gek is het wel, dat blinden die naar de stad willen na 100 meter plotseling naar de muur of zelfs een Thais restaurant worden geleid.

In oktober heb ik vragen gesteld aan de wethouder, die dit zou laten uitzoeken. Tijdens de eerste commissievergadering in januari de vraag maar weer eens gesteld. Waarop wethouder van Woensel vertelde eruit te zijn. De klinkertjes voldoen, het werk kan worden afgemaakt. Hij zegde toe op 1 februari, als er geen sneeuw ligt, de blindengeleidestrook door te trekken richting binnenstad. Mooi resultaat, al weet ik inmiddels dat de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden Leiden het hele netwerk van geleidestroken voor haar doelgroep in onze stad afkeurt.

Volgens de NVSB zou de lijn in alle opzichten (breedte, contrast, vorm en aantal van de ribbels, doorlopendheid etc) niet voldoen aan de richtlijnen van CROW, NEN1844, ISO noch aan de Europese of internationale richtlijnen. Daarover zijn de vertegenwoordigers in gesprek met dezelfde wethouder. Eerst maar eens afwachten waar de gesprekken toe leiden. Voor dit moment is het goed dat de strook op de Stationsweg wordt doorgetrokken.

Tjeerd Scheffer

Tjeerd Scheffer

Momenteel werk ik als Topsportco├Ârdinator van Leiden en ben ik Voorzitter Leiden Marathon, Voorzitter Vrienden van de Binnenvest, voorzitter Rembrandt in Leiden en ik was gemeenteraadslid (2010-2014). Ik ben weer verkiesbaar want Leiden is mijn stad, Leidenaars zijn mijn mensen. Daar kan de Leidse PvdA echt wat voor betekenen en die wil ik een duwtje

Meer over Tjeerd Scheffer