De fractie op werkbezoek: langs bij SUN, FNV en DZB Leiden

Door Esmee van Meer op 26 oktober 2022

De afgelopen week stond voor de fractie in het teken van werkbezoeken aan verschillende organisaties: stuk voor stuk organisaties die zich inzetten voor Leidenaren, bijvoorbeeld door ze te helpen bij acute financiële problemen, of te begeleiden naar werk dat bij hen past.

Op bezoek bij het Vakbondshuis
Dat de FNV en de PvdA onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is een ding dat zeker is. De strijd voor goede arbeidsomstandigheden, een zekere toekomst, een fatsoenlijk inkomen en een rechtvaardige maatschappij vormt al jaren een belangrijke gemeenschappelijke deler en nu belangrijker dan ooit. Tijd dus voor de nieuwe fractie en het bestuur om kennis te gaan maken met het bestuur van FNV Leiden!

FNV Leiden heeft een eigen vakbondshuis waar velen vrijwilligers zich inzetten om inwoners van Leiden en omgeving te helpen bij vraagstukken rondom werk en inkomen, belastingen en loopbaanbegeleiding. Daarvoor organiseren ze spreekuren waar je terecht kan met je hulpvraag. Daarnaast worden thema-avonden georganiseerd en is er plek om kennis te maken met de vakbond.

We hebben gesproken over belangrijke onderwerpen, zoals energiearmoede, communicatie vanuit de gemeente richting inwoners, de gevolgen van long covid en de zorg voor mantelzorgers. Het ging over zaken die goed gaan, zoals de inrichting van de aanvraag energietoeslag. Maar er is ook gesproken over verbeterpunten voor de gemeente, zoals de gebruiksvriendelijkheid van de website van de gemeente.

Stichting Urgente Noden (SUN) – belangeloze inzet voor mensen in een uitzichtloze situatie
Op woensdagochtend waren we op werkbezoek bij SUN, Stichting Urgente Noden. Een organisatie die zich belangeloos inzet voor mensen in een uitzichtloze situatie. Voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. We waren onder de indruk van de professionaliteit van de organisatie en het hele belangrijke en bijzondere werk dat ze doen. SUN biedt acute hulp en daarmee zijn ze belangrijker dan ooit. Juist in tijden waarin financiële zorgen van mensen toenemen.

Chocolade, pasjeshouders en gesprekken vol trots bij DZB
Op woensdagmiddag hield DZB Open Huis! DZB Leiden is het re-integratiebedrijf van de gemeente. Je kunt er terecht als je werk zoekt, als je hulp nodig hebt om weer opnieuw te beginnen met werken of als gelijk al werken bij een reguliere werkgever lastiger is, bijvoorbeeld doordat je een arbeidsbeperking hebt. DZB biedt onder andere werk aan in een beschutte werkomgeving en helpt met het vinden van werk en het begeleiden van mensen in het bedrijfsleven.

Bij het Open Huis was iedereen welkom om een kijkje te nemen bij de verschillende activiteiten die DZB heeft, zoals een chocoladefabriek, het in elkaar zetten van pasjeshouders, maar ook het werk bij de Ecotuin (groendiensten), postbezorging, schoonmaak en catering. Ook stonden er diverse kraampjes van initiatieven als Dress for Succes Leiden. Het Open Huis was extra feestelijk, omdat DZB Leiden dit jaar 50 jaar bestaat. Ook was het vooral leuk om te zien hoeveel verschillende initiatieven er zijn om mensen te helpen bij het vinden van werk dat bij ze past en met hoeveel toewijding en passie medewerkers hierover spraken. Een aanrader dus om eens langs te gaan!

Mogen we bij je langs komen?
We danken organisaties als SUN, DZB en FNV voor de gastvrijheid en de waardevolle gesprekken. Denk je nu: ik wil ook kennismaken met de fractie en het bestuur van de PvdA Leiden? Schroom niet, we komen graag langs! Of heb jij ervaringen hierover die je mee wil geven aan de fractie of loop je ergens tegenaan? Stuur ons dan een bericht, bijvoorbeeld via onze Contact-pagina of stuur een mail naar [email protected] en we denken graag met je mee!

Esmee van Meer

Esmee van Meer

Mijn naam is Esmee van Meer. Ik ben geboren in de Flevopolder en woon sinds 2014 in Leiden. In mijn ogen verdient iedereen een goede basis en mogen de opleiding van je ouders, de buurt waar je bent geboren of wie je bent niet bepalen hoe groot je kansen zijn om je plek te vinden

Meer over Esmee van Meer