Het jongerenpanel van OBS De Viersprong

Door Bo Lemmens op 19 februari 2023

Met enige regelmaat komt het jongerenpanel OBS De Viersprong bij elkaar. Een aantal gekozen klassenvertegenwoordigers komen dan bij elkaar om te spreken over wat hen bezig houdt op school, bijvoorbeeld het onderwijs dat gegeven wordt en de veiligheid op school. Vorige week vrijdag had ik de eer om het leerlingenpanel bij te wonen!

Het onderwerp was dit keer de buurt en Leiden: wat gaat er goed en wat kan er beter? De leerlingen kwamen met talrijke ideeën over Leiden, maar spraken ook uit hoe fijn ze het vonden om in Leiden te wonen: hele vriendelijke mensen, voldoende, groene speeltuinen met een goede variatie in speelvoorzieningen (voor jong en oud) en veilig kunnen fietsen waren dingen die genoemd werden wat fijn is aan Leiden. Ook werd de waardering voor school uitgesproken: problemen worden snel opgepakt en ze ervaren school als een veilige en fijne plek.

Gelukkig hadden de leerlingen ook ideeën hoe het beter kan. Een greep uit hun ideeën: meer prullenbakken in de buurt, meer gezonde winkels of gezonde alternatieven binnen huidige aanbod, meer activiteiten in samenwerking met het zorgcentrum in de buurt, meer activiteiten voor kinderen in hun buurt (variërend van een skatepark en grote(re) kinderboerderij tot een gamehal en een attractiepark) en een groter aanbod van naschoolse (sport)activiteiten. Ook spraken de leerlingen hun zorgen uit, bijvoorbeeld over de gevaren van social media en het hoe het gaat met het klimaat.

Het was bijzonder leerzaam, interessant en inspirerend om met deze groep creatieve, gemotiveerde jongeren te spreken over hoe zij kijken naar hun buurt en de stad. Lees je dit en denk je, dat wil ik ook organiseren met mijn leerlingenpanel of andere groep? Stuur vooral een mailtje! Ik vind het zeer waardevol om jullie verhalen te horen! En nu… aan de slag met de opbrengsten uit dit gesprek!

Bo Lemmens

Bo Lemmens

Mijn naam is Bo Lemmens, vicefractievoorzitter en raadslid van de PvdA Leiden. Ooit ben ik voor de liefde naar Leiden verhuisd en zo werd ik ook verliefd op deze stad die mij veel heeft mogen brengen. Met veel trots en plezier zet ik mij daarom in voor deze stad. Mijn portefeuille in de raad is

Meer over Bo Lemmens