Internationale Vrouwendag – alle vrouwen uit de gemeenteraad organiseren een politiek café

8 maart 2023

Wist jij al dat minder dan de helft van het aantal raadsleden en duo-raadsleden in Leiden bestaat uit vrouwen? Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

Vrouwen in de raad: iedereen kan politiek actief worden!
In het teken van Internationale Vrouwendag sturen de vrouwen uit de Leidse gemeenteraad een open uitnodiging aan alle Leidse vrouwen om kennis te maken met de lokale politiek en met elkaar te praten over hoe vrouwen het verschil kunnen maken in de stad. Om dit gesprek mogelijk te maken wordt er een Politiek Café georganiseerd met de titel: Vrouwen in de raad, iedereen kan politiek actief worden!

Wanneer: 24 maart 2023
Waar: Stadhuis van Leiden
Tijdstip: Vanaf 15:30 is de inloop. Van 16:00 – 18:00 inhoudelijk programma
Wat kunnen deelnemers verwachten: speeddaten met raadsleden, een rondleiding door het vernieuwde stadhuis, deelname aan een discussietafel en een Q&A.

Aanmelden? Deelnemers kunnen zich aanmelden via [email protected]. Dit is niet verplicht. We zouden het leuk vinden om te horen wat je graag zou willen zien of horen. Kom je alleen even kijken? Ook dan ben je van harte welkom.

We roepen mensen ook op om vooral iemand mee te nemen, bijvoorbeeld een vriendin, een dochter of mantelzorger. Voor de gezelligheid, maar ook omdat dat soms prettig voelt.

Meer vrouwen in politiek zijn nodig
In de Leidse gemeenteraad zitten 39 mensen, deze gemeenteraadsleden zijn gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar (2022). Van deze 39 mensen zijn er 18 vrouwen, dat is 46% van het totaal. Bovendien zijn er naast de raadsleden ook duo-leden actief, dat zijn mensen die niet zijn gekozen met de verkiezingen maar wel namens een partij zijn benoemd in raadscommissies. Er zijn in Leiden 24 duo-raadsleden, van wie 8 vrouwen en 16 mannen. Het aantal vrouwen dat duo-raadslid is dus maar 1/3 van het totaal aantal duo-leden. Hoewel het aantal vrouwen in de gemeenteraad van Leiden hoger ligt dan het landelijk gemiddelde, kan het nog beter. Uit beide percentages blijkt namelijk dat het aantal vrouwen in de raad nog altijd achterloopt op het aantal mannen. Dit versterkt het beeld dat de politiek nog steeds een plek is voor met name mannen, terwijl dat niet het geval is en meer vertegenwoordiging van vrouwen, maar ook andere vormen van diversiteit, juist ook goed is voor de besluiten die de gemeenteraad neemt.

Bovendien is raadslid zijn ontzettend leuk en interessant. Je kan aan de slag met onderwerpen die voor jou belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld cultuur, het bouwen van woningen, de lokale economie of de aanpak van klimaatverandering. We gaan graag in gesprek over hoe een betere vrouw/man balans zorgt voor betere besluiten bij deze onderwerpen.

Daarnaast is er ook ruimte om in te gaan op de uitdagingen die er zijn. Vrouwen kunnen namelijk andere ervaringen hebben in de (lokale) politiek dan mannen. Onderzoek van Kenniscentrum Atria wees bijvoorbeeld uit dat hoe meer vrouwelijke raadsleden afwijken van de huidige gemiddelde raadsleden, in gender, leeftijd of culturele achtergrond, hoe vaker zij te maken krijgen met online haat . Daar komt bij dat juist veel vertegenwoordigers van wijkverenigingen, bedrijven en andere bestuurders uit de stad veelal mannen zijn. Hoe gaan (jonge) vrouwelijke raadsleden daarmee om en heeft iedereen hier last van? Wat zijn voordelen, vooroordelen en wat zijn de uitdagingen? Voel je belemmeringen om politiek actief te worden en hoe zouden we dat eventueel kunnen oplossen?

Kortom, wij willen met zo veel mogelijk verschillende Leidse vrouwen kennismaken en met elkaar in gesprek over wat ons bindt.

Ondertekend namens ons allemaal,

Lianne Raat (Partij voor de Dieren), Marleen Schreuder (GroenLinks), Maaike van Vliet (VVD), Linda Beimer (D66), Esmee van Meer (Partij van de Arbeid), Dagmar Doorn (Christenunie), Famke Güler (Partij Sleutelstad), Prescillia van Noort (GroenLinks), Alyssa Voorwald (VVD), Claudia Berman de Jong (Socialistische Partij), Gerieke Prins (Partij van de Arbeid), Annelies van Vark (CDA), Laura Delver (Partij voor de Dieren), Iris du Pon (GroenLinks), Bo Lemmens (Partij van de Arbeid), Patty Verkuylen (Partij Sleutelstad), Rosie van Peijpe (GroenLinks), Julia de Groot (D66), Elianne Wijnands (Studenten voor Leiden), Tineke Hoogeboom (GroenLinks), Magda van der Star (Partij van de Arbeid), Sophia Boomsma (Studenten voor Leiden), Emma van Bree (GroenLinks), Martine van Schaik (Partij voor de Dieren), Lauri van Oosterom (GroenLinks), Antje Jordan (D66)

 

 

*Vrouwxn is een inclusieve term die kan worden gebruikt, geen schrijffout.