Niet onnodig streng zijn bij kwijtschelding lokale belastingen

Door Esmee van Meer op 8 februari 2023

Op 25 januari was er een artikel van de NOS te lezen, waarin stond dat veel gemeenten strenger dan nodig waren bij kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Gelukkig is dit in Leiden niet het geval, want door een aanpassing van een verordening waar de gemeenteraad op 2 februari mee instemde, gaat de gemeente gaat aan de slag met een hogere vermogensgrens voor kwijtschelding van de lokale belastingen. Als PvdA zijn we hier blij mee: wanneer je een laag inkomen hebt, maar ook een buffer om tegenslagen op te vangen, zou je daar niet voor gestraft moeten worden.  

Wanneer je niet zoveel te besteden hebt, telt elke euro. De lokale belastingen die jaarlijks moeten worden betaald, kunnen dan voor sommige inwoners grote gevolgen hebben. Voor die inwoners is daarom een mogelijkheid beschikbaar om het bedrag voor lokale belastingen kwijt te schelden: je hoeft de belastingen dan niet te betalen. Voor kwijtschelding zijn de voorwaarden andere dat je een laag inkomen hebt, maar ook een niet al te hoog vermogen – daar valt spaargeld ook onder. Door aanpassing van landelijke regelgeving is het mogelijk geworden om de vermogensgrens te verhogen. Als Leiden zijn we gelukkig één van de gemeenten die dit inderdaad doet, door een voorstel dat afgelopen donderdag is aangenomen.

Met inkomsten van de afval- en rioolstoffenheffing kunnen we heel veel moois doen voor Leiden: we vergroenen de stad, maar zorgen ook voor droge voeten in de toekomst door de stad klaar te maken voor een veranderend klimaat. Ook worden de inkomsten van de afval- en rioolstoffenheffing gebruikt voor wat de titel al zegt: het ophalen en verwerken van afval en voor inwoners als bedrag voor gebruik van het riool. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat het bedrag van de lokale belastingen te hoog is voor iemand, bijvoorbeeld bovenop andere hoge lasten, of als je een uitkering of laag salaris hebt. Als PvdA vinden we het belangrijk dat het kwijtscheldingsbeleid ruimhartig is. Voor iemand met weinig te besteden, telt elke euro. Het vermogen dat je dan hebt, is daarmee ook je buffer. Wanneer je een laag inkomen hebt, maar ook een buffer om tegenslagen op te vangen, zou je daar niet voor gestraft moeten worden.

Juist in deze tijd is duidelijk geworden dat een buffer van groot belang is om om te kunnen gaan met de onzekerheden waar we nu mee te maken hebben. Helaas gaat het dan tegenwoordig niet alleen om een wasmachine die kapot gaat en die je moet vervangen, maar ook om de tegenslag van een hogere energierekening. Hoewel we natuurlijk liever zouden zien dat het bedrag van de energierekening niet de pan uit rijst, is het kwijtschelden van lokale belastingen voor mensen die deze niet goed kunnen betalen, één van de knoppen waar we als gemeente aan kunnen draaien.

De aanpassing van landelijke regelgeving zorgt er nu voor dat we de vermogensgrens voor het kwijtschelden van de afvalstoffen- en rioolheffing kunnen aanpassen. Wij zijn daarom blij dat we als Leiden deze kans aangrijpen en er niet mee wachten, zoals andere gemeenten. Bij de eerdere vermogensgrens kon je met weinig inkomen soms al geen kwijtschelding krijgen als je salaris net gestort was en je een klein beetje spaargeld had. Het verhogen van de vermogensgrens helpt, maar het is wat de PvdA betreft alsnog te laag.

We staan achter het principe van “de vervuiler betaalt” en zijn blij met de mogelijkheden die de belastingen geven om te kunnen investeren in een leefbare en groene stad, maar wel met een stevig en goed werkend kwijtscheldingsbeleid als voorwaarde zodat we kunnen zorgen voor een eerlijke transitie! Wij hebben daarom vol overtuiging ingestemd met het voorstel en hopen dat andere gemeenten ook zo snel mogelijk volgen, omdat dit mensen die weinig te besteden hebben echt kan helpen om schulden te voorkomen.

 

Esmee van Meer

Esmee van Meer

Mijn naam is Esmee van Meer. Ik ben geboren in de Flevopolder en woon sinds 2014 in Leiden. In mijn ogen verdient iedereen een goede basis en mogen de opleiding van je ouders, de buurt waar je bent geboren of wie je bent niet bepalen hoe groot je kansen zijn om je plek te vinden

Meer over Esmee van Meer