Door Martijn Otten op 3 februari 2016

PvdA presenteert Leidse Sportvisie

Vandaag presenteert de PvdA samen met D66 en GL een eigen sportvisie en een amendement om een half miljoen te reserveren voor kleine sportsubsidies. De afgelopen jaren zijn we bijna alleen maar bezig geweest met onze sportaccommodaties en te weinig met de sport zelf, dus daarom willen wij dat de gemeente zich weer actiever gaat bemoeien met de sport en dat we hier dan ook financiële middelen voor hebben.

De afgelopen weken brachten veel commotie in de Leidse sportwereld. De gemeente moet wat gaan bezuinigen en ook al beslissen we nu nog niets, er wordt al wel gesproken over het verhogen van tarieven, het afstoten van panden of het korter open houden van zwembaden. De afgelopen weken bezocht ik heel veel sportverenigingen, sportbestuurders en andere sportliefhebbers om hierover te praten en overal proefde ik de verbazing dat de gemeente meer mensen wil laten sporten en tegelijkertijd allerlei maatregelen voorstelt die dat tegengaan. Wat wil Leiden met sport? Zou Leiden niet eerst een visie moeten ontwerpen op sport?

Ik had als raadslid natuurlijk de wethouder kunnen vragen om een sportvisie te schrijven, maar er moet zo veel gebeuren voor de Leidse sport dat ik de ambtenaren liever niet met dit soort ‘bijzaken’ opzadel. Dus toen dacht ik: waarom kunnen we dat niet zelf, als raadsleden? Daarom heb ik samen met mijn collega’s Aad van der Luit (D66) en Yvonne van Delft (GroenLinks) onze eigen Sportvisie geschreven! Samen met een amendement om een half miljoen te reserveren voor kleine sportsubsidies gaan we dit indienen bij de commissievergadering op donderdag.

Het doel van ons voorstel is aan de ene kant om de wethouder te vragen om actiever de Leidse sport te ondersteunen. Nu moeten sportverenigingen vaak heel lang wachten op de gemeente en lijkt die gemeente soms ook wat besluiteloos, dus daar moet verandering in komen. Daarnaast creëren wij de financiële ruimte om ook daadwerkelijk iets te kunnen toevoegen aan de Leidse sport. Er zijn vele mooie initiatieven in de stad en ik heb er de afgelopen weken ook veel mogen zien, dus het zou goed zijn voor de Leidse sport als wij als gemeente ook zouden kunnen bijdragen.

De sportdiscussies zijn te complex om in een korte blog uit te leggen, dus als je een specifiekere vraag hebt, reageer hieronder of mail me even.

Lees hier onze Sportvisie Leiden – PvdA, D66 en GroenLinks

Lees hier het Amendement Sportvisie

Lees hier een artikel in het Leidsch Dagblad hierover.

Martijn Otten

Martijn Otten

Ik ben 23 jaar, geboren en getogen Leidenaar en sinds 2014 duo-raadslid van de PvdA. Ik ben in 2010 lid geworden bij de Jonge Socialisten in de PvdA en via de JS ook bij de PvdA actief geworden. Ik heb me gekandideerd voor de raad, omdat ik het belangrijk vind dat Leidenaren zelf ook worden

Meer over Martijn Otten