8 juli 2021

Rooie Vrouwen Leiden schrijven manifest

De gemeenteraadsverkiezingen komen er alweer bijna aan. Achter de schermen zijn de mensen van de programmacommissie al bezig het verkiezingsprogramma te schrijven. (Meedenken? Dat kan hier!) De Rooie Vrouwen Leiden hebben samen een manifest geschreven en overhandigd aan Alexander van Mazijk, voorzitter van de programmacommissie.

Alexander van Mazijk met het manifest van de Rooie Vrouwen Leiden

 

Wat staat er in dat manifest?

Het manifest focust op zo concreet mogelijke acties die de raadsleden van de PvdA voor elkaar kunnen krijgen komende periode. Het manifest is geschreven voor Leiden en is lokaal haalbaar.

De Rooie Vrouwen Leiden vinden het belangrijk dat er overal in de stad toegankelijke openbare toiletten zijn. Dit betekent dat je er met rolstoel, kinderwagen en rollator in kan.

Ook willen we dat het mogelijk wordt je kinderen ook ‘s nachts naar de kinderopvang te brengen: 24-uurs kinderopvang. Zo kun je als alleenstaande ouder nachtdiensten draaien.

Er moet een meldpunt komen waar je terecht kunt om ongewenst gedrag te melden in de Gemeente Leiden. Dit meldpunt moet zo laagdrempelig mogelijk bereikbaar zijn. We willen dat er gezorgd wordt voor goede en herhaaldelijke rapportage aan de gemeente en de politie.

De Gemeente moet ongelijke beloning aanpakken. Dat kan bijvoorbeeld door bedrijven een certificaat te geven wanneer zij aantonen dat iedereen voor hetzelfde werk gelijk beloond wordt. Wij vinden dat de gemeente geen zaken moet doen met bedrijven die dit certificaat niet hebben. Ook willen we dat de gemeente onderzoekt of er binnen de eigen organisatie sprake is van een gender loonkloof. Als die er is: dan moet die natuurlijk zo snel mogelijk verdwijnen.

De Rooie Vrouwen Leiden willen dat er begeleiding terug naar werk komt bij uitval. We zien dat vooral wanneer mensen tijdelijk uitvallen, bijvoorbeeld in de periode rond de zwangerschap, mensen moeilijker terug naar hun werk keren. Uit onderzoek blijkt dat juist op dat moment begeleiding bieden hét verschil maakt om mensen weer terug naar hun werk te begeleiden.

Eén op de negen studentes wordt verkracht tijdens haar studententijd. Dit is vreselijk. Wij willen dat de gemeente hierover in gesprek gaat met studentenverenigingen en de politie. Dit moet veranderen.

Een afvaardiging van de Leidse Rooie Vrouwen biedt het manifest aan de programmacommissie aan. V.l.n.r.: Tiny Klever, Gerieke Prins, Alexander van Mazijk en Esmee van Meer.

 

De Leidse Rooie Vrouwen willen dat de gemeente rolmodellen zichtbaar maakt. In onze stad werken op ontzettend veel belangrijke plekken vrouwen. Wij willen dat we niet alleen kijken naar de vijftig invloedrijkste vrouwen, maar dat we ook vrouwen in het zonnetje zetten die in eerste instantie minder opvielen.

Wij willen dat de gemeente menstruatieproducten en anticonceptie verstrekt. In openbare toiletten, de maatschappelijke opvang en in het Stadskantoor moeten tampons en maandverband beschikbaar zijn. We willen dat er punten komen waar je condooms uit de muur kan halen, ook wanneer alle winkels al gesloten zijn.

De publieke ruimte is van iedereen, deel die dus ook met iedereen. Maak hangplekken voor meisjes en oudere vrouwen. Veel vrouwen geven aan zich vaak niet op hun gemak te voelen op de hangplekken die er nu zijn. Denk ook bij het creëren van sportplekken na over wat bij gebruik door vrouwen gewaardeerd zou worden. Maar onveilige plekken veiliger. Kleine veranderingen zoals betere verlichting kunnen een groot verschil maken voor het gevoel van veiligheid.

Er zitten meer vrouwen langduriger in de bijstand. Focus specifiek op deze groep om hen weer aan het werk te helpen. Regel niet alleen dat bedrijven vrouwen aannemen, maar zorg er ook voor dat zij er blijven werken en biedt hen de mogelijkheid om door te groeien. Help minima bij het vinden van de juiste regelingen.

De Rooie Vrouwen Leiden vinden dat Leiden een stad moet zijn waar iedereen zich welkom voelt. Vrouwen en mannen hebben in Nederland dezelfde rechten, maar hun positie is vaak niet gelijk. Wij willen daar iets aan doen. De punten die de Rooie Vrouwen Leiden in hun manifest hebben geschreven zijn een goed begin voor een Leiden waar iedereen gelijk is. Wij gaan voor een stad waar iedereen mee kan doen.

Bekijk hier het hele manifest.