Door Martijn Otten op 19 februari 2015

Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer wint oeuvreprijs

Afgelopen maandag werd bekend dat Leiden behoort tot de vijf genomineerden om topsportgemeente van Nederland te worden. De andere genomineerden zijn Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Bunschoten. Van deze vijf genomineerden is Leiden de enige die al twee jaar op rij genomineerd is. Maar ook zonder deze nominatie kan iedereen in Leiden zien dat het geweldig gaat met de Leidse topsport. Daarom was het ook een begrijpelijke keuze van de jury voor de Leidse Sportprijzen dat zij afgelopen vrijdag ons oud-raadslid Tjeerd Scheffer een oeuvreprijs gaven voor al zijn werk dat hij heeft gedaan voor de Leidse Marathon en de Leidse topsport.

Vrijdag was een mooie dag om terug te kijken op de sportprestaties van het afgelopen jaar. ’s Middags mocht onze wethouder Marleen Damen prijzen uitreiken aan alle Leidse jongeren die dit jaar nationaal en internationaal in de prijzen waren gevallen en dat waren er dit jaar maar liefst 125! Diezelfde avond werden er prijzen uitgereikt aan de Beste Sportvrouw (Tessa van Schagen, Leiden Atletiek), Beste Sportman (Worthy de Jong, ZZ Leiden Basketbal), Beste Coach (Koen Plasmeijer, ZVL-BAM Waterpolo), Beste Sportploeg: (ZVL BAM Dames, Waterpolo) en Beste Aangepaste sporter (Annika van der Meer, Handbike en Skiën). Stuk voor stuk grote kampioenen, die ook nog eens heel belangrijk zijn voor Leiden. Zo helpt Koen Plasmeijer bijvoorbeeld ook bij het Waterpolo Opleidingscentrum om elke ochtend jonge talenten te trainen.

Marleen deelt de jeugdprijzen uit. (Foto: Mike van Bemmelen)

De grootste verrassing van de avond was echter een andere prijs: de oeuvreprijs. Daarbij denk je voornamelijk aan mensen die vroeger veel voor de ontwikkeling van de Leidse sport hebben betekent, niet aan iemand die nu nog steeds één van de belangrijkste krachten is achter de Leidse topsport. Deze prijs was Tjeerd Scheffer, die afgelopen periode raadslid was voor de PvdA, echter op het lijf geschreven. 25 jaar geleden startte hij de Leiden Marathon, wat is uitgegroeid tot een topevenement waar dit jaar bij het jubileum zelfs het NK Halve Marathon zal worden gelopen. Daarnaast heeft hij ook meegeholpen bij de nieuwe doorstart van het basketbal en als topsportcoördinator is hij veelvuldig betrokken bij de verschillende topsportevenementen die in Leiden worden georganiseerd. Kortom, een zeer verdiende prijs en het was ook wel leuk om de altijd welbespraakte Tjeerd zo verbaasd en geëmotioneerd te zien.

De topsport gaat ondertussen gewoon door in Leiden. ZZ knokte zich na het wegsturen van coach Eddy Casteels langs Zwolle. Onze lijsttrekker Gijs zag de waterpoloërs van De Zijl in de slotfase hun voorsprong tegen de Polar Bears weggeven. En ik was zelf op het Daniël Noteboomtoernooi van LSG, het Leids Schaakgenootschap, dat ter ere van hun jubileum (75-jaar!) een ijzersterk deelnemersveld en een prachtige locatie had geregeld: het Corpus. Niet als toeschouwer, maar als speler. Het ging boven verwachting goed en kon tot op de slotdag met de toppers meekomen, maar verloor op zondag van de uiteindelijke winnaar Namig Guliyev, een grootmeester uit Azerbeidzjan. Want hoe leuk het ook is om al die mooie sportprestaties in Leiden te mogen zien, het blijft het leukste om zelf te sporten.

Alle winnaars van de Leidse Sportprijzen. (Foto: LSF)

Martijn Otten

Martijn Otten

Ik ben 23 jaar, geboren en getogen Leidenaar en sinds 2014 duo-raadslid van de PvdA. Ik ben in 2010 lid geworden bij de Jonge Socialisten in de PvdA en via de JS ook bij de PvdA actief geworden. Ik heb me gekandideerd voor de raad, omdat ik het belangrijk vind dat Leidenaren zelf ook worden

Meer over Martijn Otten