Door Abdelhaq Jermoumi op 5 december 2016

Vragen over deurbeleid in Leidse horeca

Tijdens de laatste raadsvergadering stelde ik mede namens Groen Links, SP en de VVD, vragen aan de burgemeester over de trieste constatering dat ook in Leiden horeca gasten aan de deur worden geweigerd. In de uitzending was te zien dat een groep blanke jongeren wel naar binnen mocht, maar een groep Marokkaanse en donkere jongeren niet.
Zo erg als de resultaten in Leiden en Breda waren, is het in Leiden niet. Maar ieder individueel geval is er één teveel.

Als raadslid vind ik het belangrijk dat alle Leidenaren moeten kunnen uitgaan en recreëren zonder belemmeringen. Een horeca ondernemer mag uiteraard zijn eigen bedrijfsvoering bepalen. Maar weigeren van mensen, tegen wie geen concrete verdenking  bestaat, mag niet en willen wij niet in Leiden.

Het is ondenkbaar in onze stad dat mensen op uiterlijk letterlijke en figuurlijk worden uitgesloten. Als horecazaken denken dat ze mensen op grond van hun huidskleur kunnen weigeren, dan verdient dat stevig ingrijpen

Burgemeester Lenferink was het eens met onze constatering en wil Mystery Guests inzetten om te kijken hoe de stand van zaken is in de Leidse horeca. Een mystery guest is een undercover medewerker die probeert verschillende kroegen binnen te komen. Dit middel houdt iedereen scherp en kunnen zo discriminerend deurbeleid opsporen en bespreekbaar maken.
Ook gaat de burgemeester in gesprek met het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland en de betrokken horeca ondernemers om te bespreken wat er is voorgevallen en hun kant van het verhaal te horen.

De ontwikkelingen gaan wij zelf ook in de gaten houden en hopen dat er snel verbetering zichtbaar zal zijn.

Abdelhaq Jermoumi

Abdelhaq Jermoumi

Mijn naam is Abdelhaq, 42 jaar oud, getrouwd en vader van 2 zoons. Ik woon vanaf 1979 in Leiden. Opgegroeid in Leiden Noord, maar vanaf 2004 wonend in de Merenwijk. Sinds 2014 ben ik raadslid in Leiden en kan ik vertellen dat ik het nog steeds een eer vindt om namens de kiezers hard mijn

Meer over Abdelhaq Jermoumi