Door Marleen Damen op 14 februari 2017

‘Waarom ik voor die nieuwe banen in de publieke sector ben!’

Goed idee die (extra) banen in de publieke sector. En nee geen nieuwe Melkert-banen, gesubsidieerde banen of wat voor banen dan ook met een etiketje.
Gewoon echte banen in het publieke domein op plekken waar mensen van waarde kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij de gemeente zelf op een school, sportclub of in de buurt.

Het gaat steeds beter met de economie, maar daarmee wordt de mismatch op de arbeidsmarkt weer extra scherp zichtbaar. Economische groei betekent niet vanzelfsprekend werk voor mensen die nu in een uitkering zitten. De groei van het werk zit voor een groot deel in de ict en techniek en dan ook vanaf niveau MBO4. Een niveau dat niet iedereen haalt, maar wat natuurlijk niet betekent dat iemand permanent langs de kant moet staan. Laten we de talenten van mensen benutten door ze nuttig werk te bieden in de publieke sector. Werk dat er meer dan genoeg is.

Bijvoorbeeld als conciërge op scholen. In Leiden hebben we de conciërges op de basisscholen gelukkig nog. En volgens mij hoef ik niemand te vertellen hoe waardevol deze conciërges zijn. Mijn oudste dacht lange tijd dat de conciërge de directeur was. Want ja wie is er nu echt belangrijk voor de kinderen?
En ik gun ook andere maatschappelijk clubs een “conciërge”. Want hoe mooi het streven van de participatiemaatschappij ook is, de realiteit is ook dat het verdomde lastig is om allerlei maatschappelijke activiteiten op scholen, sportverenigingen en in wijken en buurten alleen met vrijwilligers overeind te houden. Die vrijwilligers moeten er blijven, die moeten we koesteren en juist daarom verdienen zij een basis van ondersteuning zodat ze hun vrijwilligerswerk kunnen blijven doen en niet omvallen.

Dan tot slot nog over het geld. Als het extra banen zijn kost het uiteraard meer geld. Lijkt me overigens een uitstekende maatschappelijk investering, een betere en voordeligere dan langdurig in de uitkering met alle gevolgen van dien.
Ook ben ik ervan overtuigd dat we ook zonder extra geld al stappen kunnen zetten. Laten we eens gaan kijken waaraan we ons geld in de publieke sector nu uitgeven. Misschien een onsje minder beleid, visies, lange nota’s met KPI’s die weer verantwoord moeten worden en wat meer ondersteuning van onze professionals en vrijwilligers. Ik ga die discussie graag aan!

Marleen Damen

Marleen Damen

Marleen Damen is onze lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hieronder een interview met Marleen over haar drijfveren. Leiden is de stad waar ik van hou Ik vind het een grote eer dat ik lijsttrekker mag zijn voor de PvdA Leiden. Dat ik de komende verkiezingen het gezicht mag zijn van de partij, die zo sterk geworteld is

Meer over Marleen Damen