Door Anna van den Boogaard op 28 augustus 2017

We Are Leiden: op pad met Shadi uit Syrië

Afgelopen zaterdag vond een bijzonder evenement plaats: We Are Leiden. 150 Leidenaren ontmoette 150 nieuwkomers om hen een korte en persoonlijke rondleiding te geven. Zelf ben ik op pad geweest met Shadi Mousa uit Syrië.

We Are Leiden is een initiatief van Stichting Stadsprogrammering, Stadslab, Studio Kordaat en enkele betrokken Leidenaren. Het doel is simpel: nieuwkomers voorstellen aan de stad en haar mensen. Vanuit het idee dat goede contacten helpen om van een stad je thuis te maken en eenzaamheid te voorkomen. Onder ‘nieuwkomers’ worden statushouders, expats, internationale studenten verstaan maar ook mensen die uit – bijvoorbeeld – Friesland naar Leiden zijn verhuisd.

Het enthousiasme voor deze bijeenkomst was groot. De organisatie heeft 300 mensen aan elkaar weten te koppelen en toen ik aankwam bij de Burcht stond de rij tot onder aan de trap. Met mijn maatje, Shadi Mousa, ben ik de middag Leiden ingetrokken en heb hem een deel van mijn leven in de stad laten zien. We hebben gesproken over de stad, zijn vroegere leven in Syrië, mijn werk en zijn toekomstplannen.

Shadi werkt heel hard aan de Nederlandse taal; hij volgt een taalopleiding op de universiteit, oefent wekelijks met zijn mentor en binnenkort start hij met de opleiding tot ICT-beheerder. Nu zijn mentor op vakantie is, is hij blij vandaag Nederlands te kunnen oefenen (ook interesse om mentor te worden? Lees hier mijn eerdere bijdrage).

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke stadspicknick op de Burcht. Ik ben blij met de bijzondere ontmoeting deze dag en benieuwd naar het vervolg van dit bijzondere initiatief.

Voor meer informative over We Are Leiden: www.weareleiden.com

Anna van den Boogaard

Anna van den Boogaard

De PvdA is een partij die er is voor iedereen, die niemand buiten sluit en opkomt voor de mensen die dat nodig hebben. Ook in de komende periode zal ik mij in blijven zetten om in Leiden een sterk en sociaal beleid in stand te houden. De tendens naar zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid nauwlettend in

Meer over Anna van den Boogaard