Door Merenwijk op 12 december 2014

Zorgelijke ontwikkeling: steeds minder bussen vanuit de wijken naar Breestraat

Vanaf 14 december gaat de nieuwe busdienstregeling van Arriva in. Een belangrijke wijziging is dat lijn 3 vanuit de Merenwijk via de Witte Singel gaat rijden. Dit is na lijn 1 vanuit de Stevenshof de tweede stadslijn binnen een paar jaar die niet meer via de Breestraat rijdt. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. De Breestraat dient vanuit alle Leidse wijken rechtstreeks te bereiken zijn.

De reden dat deze bus via de Witte Singel gaat rijden is dat op die manier de Universiteitscomplexen in de Academiewijk beter worden ontsloten. Deze ambitie steun ik, maar het is logischer als een regionale bus de route via de singel gaat rijden. Mensen die in een regionale bus zitten hebben over het algemeen het station als doel van hun busreis. Indien ze toch in de binnenstad willen zijn, zijn ze over het algemeen bereid om iets verder te lopen omdat ze van verder weg komen.

Die filosofie is ook precies de reden waarom de regionale bussen in de toekomst via de Hooigracht – Lange Gracht gaan rijden en de stadsbussen in de Breestraat blijven. Wat mij betreft stoppen we dus deze tendens en draaien we de keuzes mbt lijn 1 en 3 zsm terug. Zodat alle wijken – inclusief de Stevenshof en de Merenwijk – in de toekomst weer een kwartierdienst met het hartje centrum van Leiden hebben.

Ik zal in de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid van 16 december aan wethouder Strijk vragen of hij deze zorgelijke tendens ook ziet en of hij bereid is zich in te gaan zetten om deze ontwikkeling tegen te gaan.

Auteur: Gijs Holla

Merenwijk

Merenwijk

De Merenwijk is de meest noordelijke woonwijk van Leiden. Een wijk met circa 14.000 inwoners. De wijk is ontstaan aan het begin van de jaren ’70. Het gedeelte van de Merenwijk met de galerijflats is de Slaaghwijk. De Kopermolen is het wijkwinkelcentrum. Onze voorstellen uit 2014: Een vitale Kopermolen met een opgeknapte openbare ruimte. Een

Meer over Merenwijk