Verkamering

Om de stad leefbaar te houden moet er een rem op verkamering.
  1. Leiden moet een leefbare stad blijven. Daarom willen we per buurt of straat samen met de bewoners bepalen hoeveel woningen er maximaal verkamerd mogen worden. Om te voorkomen dat er voordat die analyse af is, nog heel veel verkamerde woningen bijkomen, willen we per direct een stop op verkamering.
  2. Aanpakken overlast op straat. Verkamering zorgt vaak voor heel veel fietsen voor de deur. Dit levert overlast op omdat stoepen slecht begaanbaar zijn. Daarom willen wij dat elke kamer verplicht een fietsenberging heeft.
  3. Veilige en betaalbare studentenkamers. Veel verkamerde woningen zijn van huisjesmelkers. Zij vragen heel veel geld voor een kamer die vaak niet brandveilig is. Daarom willen we een strikte handhaving op de naleving van de regels, een minimum grootte per kamer vaststellen en huisjesmelkers hard aanpakken.
  4. Beter een goede buur dan een verre vriend. Goed contact tussen buren vermindert overlast. Daarom willen we dat er leefregels worden afgesproken. Een van de leefregels is dat er een telefoonnummer komt dat iemand kan bellen als hij of zij overlast ervaart. Of gewoon om je buren uit te nodigen voor een lekkere kop koffie.

Marleen Damen

Verkiezingsprogramma 2018-2022