Groene Kaasmarkt helaas zonder woningen

Door Arjen Liemburg op 13 juli 2021

De gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met de plannen voor de ontwikkeling van de Kaasmarkt. Hierbij heeft een meerderheid van de raad er helaas voor gekozen om de kadewoningen te schrappen. De PvdA zet zich al jaren in voor het bestrijden van de woningnood door de komst van extra woningen in de stad. 30% van deze woningen zou ook nog eens sociale woningbouw worden. Nu deze woningen niet gebouwd worden, kost dat geld en dat wordt betaald door geld weg te halen bij het autoluw maken van de binnenstad. Dat heeft ertoe geleid dat de PvdA tegen het voorstel heeft gestemd.

De PvdA is altijd een voorstander geweest van een groene, autoluwe Kaasmarkt. Als je op een zonnige dag langs de Garenmarkt fietst, zie je heel goed dat wat vroeger een parkeerplaats was, nu een prachtige plek is voor de wijk. We kijken uit naar de concrete uitwerking van de plannen om de Kaasmarkt ook een groene inrichting te geven.

De ontwikkeling van de Kaasmarkt biedt ook een mooie kans om woningen te bouwen. Zo zorgen we dat iedereen in onze binnenstad kan wonen en zorgen we bovendien voor een mooier plein. Daarom gaat de voorkeur van de PvdA uit naar een scenario met kadewoningen.

Bouwen op zich is niet genoeg, we moeten ook voor alle doelgroepen bouwen. Daarom heeft de PvdA voorgesteld om de kadewoningen 30% sociaal te maken. Omdat het hier gaat om ontwikkelingen die grotendeels plaatsvinden op gemeentegrond, vinden we het van belang dat we het goede voorbeeld geven. En dat we doen wat we ook van de markt vragen: 30% sociaal bouwen.

Helaas koos een meerderheid van de gemeenteraad voor het schrappen van de extra woningen. We halen hier opeens een half miljoen uit de gelden voor een autoluwe binnenstad om maar geen woningen te hoeven bouwen. Dat vinden we niet uit te leggen aan al die bewoners in de wijken waar de komende jaren veel wordt bijgebouwd en waar steeds wordt gezegd dat we niet minder woningen kunnen bouwen, omdat dat geld kost. We hebben daarom tegen dit raadsvoorstel gestemd, omdat we denken dat er een veel beter plan mogelijk was geweest.

Arjen Liemburg

Arjen Liemburg

Al enkele jaren loop ik rond in de lokale politiek. Nieuwsgierig als ik ben, is het voor mij de ideale manier om alles mee te krijgen wat er in Leiden gebeurt. En om af en toe ook nog zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het nog mooier, beter en socialer maken van onze stad.

Meer over Arjen Liemburg