Initiatiefvoorstel Sportplaza laat meer Leidenaren sporten

Door Martijn Otten op 2 april 2021

Door de coronacrisis en het sluiten van sportverenigingen wordt er fors minder gesport in Nederland. Daarom is raadslid Martijn Otten de afgelopen maanden op werkbezoeken geweest bij buurtsportcoach Christiaan Hoekstra (Rijnland Beweegt), jongerenwerker Robin van Wieringen (SOL) en Kasper Averink (Fundamental Sports) om te onderzoeken hoe we nog meer Leidenaren aan het sporten kunnen krijgen. Martijn zag daar dat er al veel mooie activiteiten in onze stad worden georganiseerd waar jongeren kunnen sporten, maar dat er geen vaste plek is waar je elke middag kan sporten. Daarom heeft hij een initiatiefvoorstel geschreven voor een Sportplaza in Leiden.

Sportplaza Leiden is gebaseerd op een Rotterdams concept en het idee is dat je elke middag naar een vaste locatie kan waar je gratis lid van kan worden en dan gratis sportmaterialen kan lenen om daar te gaan sporten. Hier kunnen buurtsportcoaches en sportverenigingen ook activiteiten organiseren, maar ook als die er niet zijn, kun je daar lekker zelf sporten. Door een breed aanbod aan materialen, komen Leidenaren ook in aanraking met veel verschillende sporten en er zijn ook materialen die specifiek leuk zijn voor ouderen om te bewegen. Het voorstel van Martijn is om te beginnen met twee uitleenpunten in Leiden Noord en Zuidwest, de wijken waar nu het minst gesport wordt. Als dat een succes is, kan het uitgebreid worden naar alle wijken in Leiden.

“We zien in deze coronatijd hoe belangrijk het is dat mensen gezond zijn”, aldus raadslid Martijn Otten. “Daarom baart het me ook zoveel zorgen dat juist nu de sportparticipatie terugloopt. De buurtsportcoaches, sportverenigingen en andere organisaties doen ontzettend hard hun best om Leidenaren aan het sporten te houden en ik denk dat dit voorstel daar zeker bij kan helpen. Ik heb de afgelopen maanden met heel veel mensen in de stad gesproken over dit voorstel en ik heel veel goede tips en positieve reacties gekregen. Hopelijk lukt het om dit voor de zomervakantie op te tuigen, zodat deze zomer, als veel gezinnen niet op vakantie kunnen door de coronarestricties, er wel volop gesport kan worden in Leiden.”

Dit is het derde initiatiefraadsvoorstel van deze collegeperiode, na voorstellen van PvdA-raadslid Suzanne van der Jagt en GL-raadslid Marleen Schreuder. In de meeste gevallen doen raadsleden aanpassingen aan voorstellen van een wethouder of roepen ze een wethouder op om iets te gaan uitzoeken, maar in dit geval heeft Martijn zelf al het uitzoekwerk al gedaan en een volledig raadsvoorstel opgesteld met input vanuit sportorganisaties in de stad. Het college mag nu reageren op dit voorstel en op 18 mei spreekt de gemeenteraadscommissie erover.

Lees hier het hele voorstel van Martijn.

Martijn Otten

Martijn Otten

Ik ben Martijn, geboren en getogen Leiûhnaar. Ik heb op veel mooie plekken in de stad gewoond en woon nu met veel plezier in de Stevenshof. Maar je ziet ook dat het steeds moeilijker wordt om nog ergens in onze stad betaalbaar te kunnen wonen. Vrienden van mij zijn hun halve maandsalaris kwijt aan huur.

Meer over Martijn Otten