Leiden wordt steeds meer een sportstad

Door Martijn Otten op 20 januari 2022

Deze week bestaat de Schoolsportcommissie 75 jaar. Om dit te vieren zijn er een jaar lang geen kosten voor deelname aan de schoolsporttoernooien. Een mooi gebaar, want zeker in deze coronatijd is het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk gaan sporten en bewegen. De laatste jaren is er al veel gebeurd om de sport in Leiden te versterken en raadslid Martijn Otten blikt terug op de mooiste resultaten van de afgelopen jaren.

“Leiden is helemaal geen sportstad.” “De Leidse politiek doet niets voor sport.” Dit zijn uitspraken die ik al 8 jaar hoor sinds ik me in de Leidse gemeenteraad inzet voor de sport. Maar scoort Leiden niet al jaren in de top van Nederland als topsportstad? Zijn er niet ontzettend veel hardwerkende vrijwilligers in de Leidse sportwereld? En hebben we niet een paar van de grootste sportverenigingen van het land?

Toch klopt het misschien wel dat in cultuurstad Leiden, sport in het verleden weinig prioriteit had. Het is dus ook niet voor niets dat Leidse topsporters nog steeds in sportvoorzieningen uit de jaren ’60 sporten. Maar de afgelopen jaren hebben ook laten zien dat dat kan veranderen. Met de inzet van allerlei verenigingen in de stad, het harde werken van de echte sport-wethouder Dirkse en de steun van vele partijen in de Leidse politiek zijn er de afgelopen jaren echt hele mooie dingen gebeurd voor de Leidse sport. En die moeten we niet vergeten!

We genieten nu al van de successen van ZZ Leiden, ZVL, Scylla, DIOK, LSG en vele andere clubs in de stad en de komende jaren komen hiervoor mooie nieuwe accommodaties en kunnen zij nog meer Leidse kinderen motiveren om te gaan sporten. Daarom heb ik eens een lijstje gemaakt van de 5 mooiste successen die er de afgelopen jaren zijn geboekt voor de Leidse sport.

Nieuwe accommodaties

Eindelijk zijn de laatste besluiten genomen voor een nieuwe ijshal, een zwembad en twee sporthallen. Dit biedt een duurzame accommodatie voor heel veel sporters in onze stad en tegelijkertijd een podium voor onze topsportclubs en er kunnen nationale en internationale wedstrijden worden georganiseerd in sporten als waterpolo, shorttrack en basketbal.

Nieuwe buurtsportcoaches

Sinds de zomer 2020 hebben we buurtsportcoaches in Leiden. Zij zorgen dat Leidenaren op een laagdrempelige manier met sport en bewegen in aanraking komen. In elke wijk zit een coach en er is ook een aparte beweegcoach om mensen met een beperking te laten sporten.

Leids sportakkoord

De Leidse sportverenigingen en sporters hebben een sportakkoord gesloten. Hierin staan plannen om nog meer Leidenaren aan het sporten te krijgen. Er is ook subsidie beschikbaar om plannen uit te voeren die in lijn zijn met dit akkoord. Tijdens de coronaperiode zijn verenigingen extra ondersteund door het platform Sportstad Leiden.

Pilot Sportplaza’s

Er is gestart met een pilot voor gratis uitleenpunten van sportmaterialen. Iedereen in de stad kan binnenkort naar de plaza’s op sportparken Noord en Montgomery om zelf of met vrienden te gaan sporten. Zo maken we sport laagdrempelig en kunnen Leidenaren nieuwe sporten uitproberen.

Behoud Topsport Leiden

In het coalitieakkoord is er afgesproken dat er jaarlijks een kwart miljoen euro extra beschikbaar kwam om verenigingen extra te ondersteunen. Hierdoor is het onder andere mogelijk geworden om door te gaan met de succesvolle Stichting Topsport Leiden en de topsportcoördinator. Zij ondersteunen talentvolle sporters en topsportverenigingen om hun succes mogelijk te maken.

Volgens mij laat dit lijstje zien dat als alle Leidenaren met een hart voor sport zich blijven inzetten voor de sport in onze stad, dat we als stad echt grote stappen kunnen maken. Ik hoor heel graag welke ambities jullie hebben voor de komende jaren of welke successen ik volgens jullie vergeten ben. Stuur me dan een mailtje of berichtje op sociale media!

 

Martijn Otten

Martijn Otten

Ik ben Martijn, geboren en getogen Leiûhnaar. Ik heb op veel mooie plekken in de stad gewoond en woon nu met veel plezier in de Stevenshof. Maar je ziet ook dat het steeds moeilijker wordt om nog ergens in onze stad betaalbaar te kunnen wonen. Vrienden van mij zijn hun halve maandsalaris kwijt aan huur.

Meer over Martijn Otten