Het is een wat vreemde gewaarwording als je drie jaar nadat je een sollicitatiebrief hebt verstuurd je wordt gebeld met de boodschap ‘gefeliciteerd, je hebt de baan’. Dat is ongeveer wat mij afgelopen zomer overkwam. Ik vind het een hele eer, al was het wat onverwacht, dat ik hier nu als raadslid mag staan. Als vertegenwoordiger van onze mooie stad.
Als ik vrienden, familie of collega’s spreek gaat het meer dan voorheen over de woningmarkt en energietransitie. Iemand vertelde mij over zijn jeugd in een buurt vol sociale huurwoningen. In zijn straat woonde een gezin waar het niet altijd goed mee ging. Ruzie en geschreeuw. De kinderen al jong in aanraking met politie. En de voortuin een bende vol vuilniszakken en rotzooi. ‘Dus wat deden we als buren’ zei degene met wie ik sprak. En ik vulde automatisch in ‘melden bij de gemeente, contact zoeken met de wijkagent, jeugdzorg bellen’ Hij keek me verbaasd aan. ‘Nee helemaal niet, we ruimden gewoon af en toe met z’n allen die voortuin op.’
Voorzitter, het is een mooi voorbeeld van hoe belangrijk het is dat we bouwen aan diverse wijken. Maar ik vond het ook pijnlijk hoe ik had gereageerd, ik schrok van mijn eigen argwaan, van mijn negatieve verwachtingen. Het deed me denken aan een docent bestuurskunde, die in zijn lessen steeds herhaalde: ‘denk slecht!’. Hij noemde een voorbeeld uit het nieuws en vroeg aan ons: welk belang kan iemand hebben, wat voor redenen heeft iemand om je wel of niet de hele waarheid te vertellen? Zoek altijd naar wat er achter een opmerking kan schuilen, denk slecht! Voorzitter, het was denk ik 2017 toen ik, en mijn mede ambtenaren in de dop, deze les aanhoorde. Niemand had nog gehoord van het kinderopvangtoeslagschandaal, waarin wantrouwen zo’n cruciale rol speelde.
En voorzitter, wat is het dan ontzettend fijn en belangrijk, dat ik het hier in mijn rol in de gemeenteraad kan omdraaien. Denk goed! Wat kunnen we bereiken, waar is behoefte aan, waar doen we het voor? Denk goed. Dat is bij uitstek een taak voor de politiek. Hoe willen we dat onze stad eruitziet over 5, 10, 50 jaar? Wat draagt in het hier en nu bij aan een mooie, leefbare stad in de toekomst? Hoe zorgen we dat Leidenaars nu en straks lang en gelukkig kunnen wonen?
Wat ben ik dan blij dat ik hier sta namens de Partij van de Arbeid. Ik ben ooit lid geworden, las ik in mijn sollicitatiebrief voor raadslid, die ik dus drie jaar geleden schreef, als positief tegengeluid tegen ongelijkheid, onrechtvaardigheid en onverschilligheid. Ik zie hoe mensen binnen en buiten de fractie zich inzetten voor kansengelijkheid, voor goede en betaalbare woningen. Ik noem graag de 35% sociale huurwoningen bij nieuwbouw. Denk goed! Ik zie hoe er wordt gewerkt aan een leefbare stad met ruimte voor groen en cultuur. Hoe we daar waar nodig ervoor zorgen dat de gemeente mensen kan helpen bij het opruimen van hun al dan niet spreekwoordelijke rotzooi in de voortuin.
Denk goed! Dat betekent ook voorzitter, om op die sociale huurwoningen terug te komen, dat ik vanavond voor wat betreft de inzet voor de prestatieafspraken met woningcorporaties geen bedenkingen heb, maar vooral een paar wensen wil benadrukken uit het amendement dat de heer Leest (raadslid van de VVD) al heeft toegelicht.
In het bijzonder wil ik graag, mede namens duo-raadslid Rajaram die in de commissie het woord heeft gevoerd onderstrepen dat wij van de PvdA het belangrijk vinden dat:
- Huurders goed op de hoogte zijn van de staat van hun woning. We willen dat corporaties huurders goed informeren over gepland onderhoud.
- Ook zien we graag preventieve inspecties in complexen waar het risico op problemen met onderhoud groot is. De schimmelproblemen die we de afgelopen jaren hebben gezien willen we nooit meer. Preventieve controle is volgens ons een belangrijk onderdeel van goed verhuurderschap, en zou moeten voorkomen dat huurders gezondheidsproblemen oplopen door de staat van hun woning.
- We stellen voor dat corporaties jaarlijks rapporteren over de staat van hun woningvoorraad, inclusief informatie over onderhoud dat is uitgevoerd en onderhoud dat moet worden uitgevoerd
- We willen daarnaast de doorstroom van ouderen binnen corporatiewoningen van een groot naar een kleiner huis ondersteunen met een verhuisvergoeding.
- En ten slotte vinden we het belangrijk dat zowel in bestaande complexen als in nieuwbouwprojecten bewoners in een bewonerscommissie gehoord worden.