Een tas met boodschappen of een cadeautje van opa en oma ontvangen. Voor iedereen doodnormaal om dat af en toe eens te krijgen. Maar niet als je in de bijstand zit. Dan moet je, na het ontvangen van wat boodschappen, direct de gemeente bellen, zodat je uitkering omlaag kan gaan. Doe je dit niet? Dan volgt intrekken van je uitkering en een boete.
Deze harde werkelijkheid voor mensen in de bijstand moet anders. Als je in de bijstand zit, wil je hulp en ondersteuning bij het vinden van werk. Maar ook wil je dat de gemeente je op basis van vertrouwen behandeld in plaats van wantrouwen.
Om die reden wilde de PvdA, samen met veel andere partijen, in de commissievergadering weten hoe sociaal de wethouder in Leiden omgaat met mensen in de bijstand. Treedt de gemeente ook zo keihard op als je eens een tas boodschappen krijgt? Of als je per ongeluk eens vergeet te melden dat je iets op marktplaats hebt verkocht?
Gelukkig gaf de wethouder op onze vragen aan dat als mensen in de bijstand een foutje maken er altijd, binnen de wet, wordt gezocht naar maatwerk. Ook worden ambtenaren getraind om te zoeken naar een oplossing in plaats van direct te straffen en beboeten. Dat is goed nieuws. Maar helaas is niet alles mogelijk. De Fraudewet, die stelt dat er bij mogelijke ‘fraude’ altijd teruggevorderd en beboet moet worden, is zeer strikt en moeilijk van af te wijken.
De PvdA is tevreden met de antwoorden van de wethouder. Ze laat hiermee zien dat Leiden een sociale stad is. Het college behandelt mensen in de bijstand, binnen de wet, op basis van vasthouden en zal hen altijd zo veel mogelijk helpen om vooruit te komen. En dat is, als je in de bijstand zit, het belangrijkste.