Veiligheid

Wij werken aan een veilige stad en wijken. Een goede balans tussen preventie en handhaving is essentieel.
  1. Leiden maken we samen veiliger. Daarom ondersteunen wij projecten als de buurtvaders, Burgernet en Whatsapp-groepen, zien wij de wijkagent als sleutelfiguur in het veiligheidsbeleid, zetten wij in op preventie van criminaliteit door een betere samenwerking van politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren en willen wij een uitbreiding daarvan voor de aanpak van verkamering en dierenmishandeling.
  2. Privacy is ons wat waard. Daarom zetten wij cameratoezicht en preventief fouilleren alleen als uiterste middel in. Bij vaker voorkomende overlast van groepen is een samenscholingsverbod een aanvaardbaar middel.
  3. Oud&Nieuw maken we samen veiliger. Daarom verbieden we het afsteken van consumentenvuurwerk en zijn we voor een centraal georganiseerde vuurwerkshow.
  4. Risicogroepen pakken we gericht aan. Daarom investeren wij in intensieve begeleiding van broers en zussen en de rest van het gezin van criminele jongeren en wordt criminaliteit wordt met een lik-op-stukbeleid aangepakt.
  5. Ondermijning ondermijnt de Leidse samenleving. Daarom investeren wij in de aanpak van georganiseerde criminaliteit, pakken we criminele infiltratie in de bovenwereld keihard aan en zijn we voor gereguleerde wietteelt.

Marleen Damen

Verkiezingsprogramma 2018-2022