Ieder jaar bespreekt elke gemeenteraad de begroting om een halfjaar later de kaderbrief te bespreken. De kaderbrief is een bijstelling van de begroting aan de hand van de actualiteit, de voortgang omtrent planningen en andere gebeurtenissen. De begroting en de kaderbrief zijn daarmee de belangrijkste stukken die in de gemeenteraad besproken (en vastgesteld) worden.
In de verschillende commissies wordt de inhoudelijke inbreng per programma besproken. Via deze column neem ik jullie in mijn inbreng voor het programma maatschappelijke ondersteuning en jeugd & onderwijs (beide onderdeel van de commissie Onderwijs & Samenleving).
Inbreng Maatschappelijke ondersteuning
In Leiden zorgen we voor elkaar, we werken aan een stad waar kinderen gezond oproeien, volwassenen gezond leven en ouderen langer vitaal blijven. We leven in een stad waar niemand hetzelfde is en iedereen er mag zijn. Alle inwoners van Leiden moeten gelijkwaardig behandeld worden. Wie je ook bent, van wie je ook houdt of wat je ook gelooft: Leiden is een stad voor iedereen. Dat is het Leiden waar de Partij voor de Arbeid voor staat.
Met deze kaderbrief zien we dat er verder gebouwd wordt aan die uitgangspunten, door bijvoorbeeld de realisatie van de tijdelijke regionale opvanglocatie voor dakloze jongeren aan het Maansteenpad, meer aandacht voor mentaal welzijn onder jongeren, de ruimhartige opvang van vluchtelingen en de verruiming van de middelen voor het Programma Leiden Inclusief waardoor de stad nu meer betrokken kan worden. Dit zijn absoluut zaken waar we als Raad onze trots over mogen uitspreken.
Toch waren er een aantal zaken die ik graag nog wilde bespreken met de commissie. Allereerst de realisatie van een slavernijmonument, voorts de verbetering van de informatievoorziening over welzijnspartners in Leiden en tot slot gebruik van Gebouw C door de Binnenvest. De verschillende punten zal ik hieronder verder toelichten.
Keti Koti monument
Het is een diepe wens van Jacintha Groen namens Songs for Freedom en de PvdA om een Keti Koti monument in Leiden te realiseren. Daarom dienen we een voorstel in om het College te verzoeken bij de begroting duidelijk maken of er een kunstwerk te realiseren is en alvast 100.000 euro uit de begroting te bestemmen. Daarbij willen we graag meegeven dat voorwaarden voor ons bij de uitwerking zijn dat dit gedragen wordt door de gemeenschap, de onderzoeksresultaten meegenomen worden en leden van de gemeenschap intensief bij de uitwerking worden betrokken.
In de commissie heeft een meerderheid van de Raad toegezegd het voorstel te zullen steunen en enthousiast te zijn over dit plan! Meer lezen? Check deze link.
Informatievoorziening over welzijnspartners in Leiden
Uit gevoerde gesprekken in de stad met welzijnspartners en het maatschappelijk middenveld komt duidelijk naar voren dat de informatievoorziening over het aanbod van welzijnspartners (en wie waarvoor benaderd kan worden) beter kan. Het is zeker niet dat er niks gebeurd of voorhanden is, maar een stedelijk, duidelijk overzicht lijkt te ontbreken.
De wethouder heeft toegezegd dat er meer focus komt in de communicatie vanuit de gemeente over de welzijnspartners!
Gebouw C – Binnenvest
De Binnenvest heeft de wens (en noodzaak) uitgesproken om gebruik te maken van Gebouw C, maar kan de marktconforme huur die de gemeente vraagt niet betalen. Uit de beantwoording van de technische vragen blijkt dat de maatschappelijke huur hier mogelijk is, onder voorwaarden, voor De Binnenvest.
Heel goed nieuws: we hebben er zo voor gezorgd dat maatschappelijke huur tijdelijk mogelijk wordt gemaakt voor De Binnenvest. Dit zorgt ervoor dat zij meer lucht krijgen in hun voorzieningen.
Inbreng jeugd en onderwijs
In Leiden zorgen we met goed onderwijs voor een eerlijke start voor iedereen. We werken aan kansengelijkheid. De wijk waarin je woont, je achtergrond of wie je ouders mogen zijn mogen nooit bepalend zijn voor wie je later kan worden. Kansengelijkheid begint bij je jeugd, begint bij onderwijs. Niet voor niets zijn de eerste 1000 dagen van een kinderleven zeer bepalend voor de rest van het leven. De PvdA is daarom zeer verheugd op het verschijnen van de Visie Gelijke Kansen Aanpak en het onderwijskansenbeleid, beide na de zomer. In de Visie Gelijke Kansen Aanpak kan wat ons betreft daarbij ook aandacht voor de impact van de fysieke leefomgeving worden meegenomen. Ik wil daarbij ook mijn waardering over de financiering van fase 1 en 2 van het integraal huisvestingsplan (IHP) uitspreken en het feit dat toegezegd is dat we nu echt aan de slag gaan met de realisatie van het IHP ondanks de stijging in de bouwprijzen en de onvoorziene omstandigheden zoals genoemd in de Kaderbrief. We nemen daarbij de geleerde lessen uit het verleden mee. In de Kaderbrief zien we plannen waarmee we in Leiden aan de slag gaan met de verbetering van de positie van jongeren in Leiden. Zeer positief dus!
Ik heb voorts in de commissie de financieringssystematiek IHP, de hervorming van de jeugdzorg en de bevordering van kansengelijkheid door brede ontwikkeling geagendeerd. Ook de huidige geografische mismatch tussen jeugdzorgregio’s en de regionale onderwijssamenwerkingsverbanden heb ik besproken met de wethouder.
Toelichting op de discussiepunten zal ik hieronder geven.
Financieringssystematiek IHP
Velen kennen inmiddels de worstelingen omtrent het IHP. Er lijkt breed grote waardering te zijn voor de dekking van fase 1 en 2, maar er zijn zorgen over de financiering van fase 3. Ook ik heb de inspreker gehoord en de zorgen die geuit werden. Ik dien daarom een voorstel in om verschillende financieringssystematieken door het College te laten verkennen, bijv. bij andere gemeenten, via de VNG. Uit gevoerde gesprekken is bekend dat andere gemeenten een andere manier van financiering hanteren voor de onderwijshuisvesting, ik vind het zeer de moeite waard dat verschillende opties nader onderzocht worden door het College.
Er is commissiebreed grote waardering en steun uitgesproken voor dit plan en het voorstel lijkt het dus te gaan halen.
Hervormingsagenda jeugdzorg
Dat het anders moet, is duidelijk. We zien de vraag naar jeugdhulp toenemen en dat geldt ook voor de krapte op de arbeidsmarkt. Er is daarom landelijk een Hervormingsagenda Jeugd gepresenteerd. Afgelopen maandag heeft hierover een gesprek plaatsgevonden in de vaste Kamercommissie in de Tweede Kamer. Belangrijke punten uit de hervormingsagenda en de ingediende position papers:
– we spreken mét in plaats van óver de leefwereld van kinderen;
– professionele zorg en ondersteuning die aanvullend is op de leefwereld;
– een versteviging van de sociale basis om zo meer jongeren weerbaarder te maken met als gevolg dat we meer aandacht kunnen geven aan jongeren die dat het hardste nodig hebben;
– een wijkgerichte, integrale, aanpak in samenwerking met scholen, lokale teams en aanvullende zorg om jongeren te helpen in de omgeving waar het gebeurt.
Er is door de wethouder toegezegd (via de CU) dat er aan een plan gewerkt wordt en deze teruggekoppeld zal worden aan de Raad.
Zijn er zaken die jij wil agenderen binnen deze commissie? Of wil je graag meepraten over deze thema’s? Neem dan contact op via [email protected]. Zo kunnen we één-op-één spreken erover, of kun je lid worden van de themacommissie Sociaal Domein onder de bevlogen leiding van Theo Roes. Je inbreng wordt zeer gewaardeerd!