‘Ik ben eigenlijk wel verbaasd dat jullie zo gewoon zijn.’ Dat zei één van de deelnemers aan de speciale bijeenkomst die de vrouwen in deze raad organiseerden voor Leidse vrouwen. Ze had ideeën, wilde iets doen aan dingen die volgens haar misgingen in de stad, maar zag de politiek niet zo zitten. Want soms lijkt de politiek een wereld waarin je hard moet praten, met veel bravoure een zaal binnenkomt, iedere week in de krant staat – en waar ruzie maken bijna vanzelfsprekend is. Als je ziet welke president er in de Verenigde Staten wordt verkozen, is dat beeld ook niet zo gek. Au.
Toch hoef je niet iemand te zijn die altijd de aandacht zoekt, schreeuwt om gelijk, of zichzelf boven anderen stelt. Laat de politiek ook een plek zijn waar je kunt opkomen voor andere mensen, kunt opkomen voor je idealen, zonder daarbij jezelf te verliezen. Extra belangrijk is het daarom dat mensen al van jongs af aan zichzelf terugzien in bijvoorbeeld politieke en leidende functies.
Onderzoek toont aan dat meiden vanaf hun vijfde minder groots dromen dan jongens, onder andere omdat ze minder vrouwelijke voorbeelden zien in leiderschapsrollen. Dit heet de “Dream gap”. Daarom is het mooi om terug te lezen in de begroting dat we in Leiden een Leidse Meidentop organiseren. Een dag waarop meiden uit groep 8 kennismaken met elkaar, met inspirerende rolmodellen en zelf ook al praktijkervaring kunnen opdoen. Zodat zij ook kunnen zien: ‘hé, ik kan dit ook. En ik mag groots dromen’.
Kansengelijkheid
Groots kunnen dromen als kind, is soms ook lastig als je ouders het niet breed hebben. Je groeit op in een situatie van stress en met ouders die niet de ruimte voelen om überhaupt te dromen, maar vooral nadenken over hoe ze deze week de boodschappen weer kunnen betalen. Verschillen in kansen worden al zichtbaar op school: sommige scholen vragen een ouderbijdrage van 900 euro, terwijl dat op andere scholen geen optie is omdat veel ouders dat niet kunnen betalen. Scholen met hoge ouderbijdrages kunnen meer activiteiten aanbieden, wat de ongelijkheid vergroot. Daarom willen we dat er een Solidariteitsfonds komt voor de vrijwillige ouderbijdrage. De vrijwillige ouderbijdrage blijft bestaan, maar het geld gaat naar het fonds in plaats van direct naar de school, zodat scholen minder afhankelijk zijn van bijdragen van individuele ouders. We willen onderzoeken hoe we dit in Leiden kunnen invoeren.
Een veilige basis
Groots dromen begint met een veilige basis. Een thuis. Maar het tekort aan betaalbare woningen in Nederland maakt die basis onzeker. Sommige mensen raken na bijvoorbeeld een scheiding dakloos, en velen besteden een enorm deel van hun inkomen aan huur of hypotheek.
Gelukkig loopt Leiden voorop in het bouwen van nieuwe woningen. Zowel voor aantallen woningen als het aandeel betaalbare woningen hebben we hoge ambities, en die maken we ook waar. Daarmee is de wooncrisis niet morgen al opgelost, maar het helpt op termijn Leidenaren en toekomstige Leidenaren aan een veilige basis, een thuis in onze stad. In het hier en nu is het belangrijk dat de woningen die er zijn eerlijk verdeeld worden. Daarom stellen we samen met het CDA voor om mensen die onmisbaar zijn voor de stad extra te helpen bij het vinden van een betaalbare woning. Ook willen we een stem geven aan hen over wie het gaat, the whole system in the room. Daarom doen we samen met GroenLinks een oproep om ons als raad uit te spreken voor het belang van lokale vertegenwoordiging in huurdersorgansaties, en steunen we het voorstel om via een woonplatform woningzoekenden te laten meepraten over woningbouw. Op kortere termijn helpt het dan niet als sociale huurwoningen zoals in de Rigolettohof leeg blijven staan – dat is onacceptabel. Daar vroegen we samen met GroenLinks aandacht voor in de commissie.
Diezelfde veilige basis is binnenkort ver te zoeken als je als ongedocumenteerde in Nederland bent. Kabinet-Schoof bezuinigt en sluit de Landelijke Vreemdelingenvoorziening in Rotterdam. Symboolpolitiek, waarmee niets wordt opgelost. Want deze kwetsbare mensen hebben gewoon een veilige plek nodig om te wonen en te leven. Daarom zijn we mede-indiener van het voorstel van de ChristenUnie om te onderzoeken hoe we in Leiden ongedocumenteerden alsnog wel kunnen helpen.
Meedoen in de samenleving
Groots dromen lukt ook een stuk beter als je de mogelijkheid krijgt om mee te doen, ook als je niet zoveel te besteden hebt. We zijn daarom trots dat we daar in Leiden hard aan werken. In 2025 komt de Sleutelpas er, waarmee voorzieningen en activiteiten voor iedereen beter beschikbaar worden.
Ook wordt er gewerkt aan eenvoudige, toegankelijke hulp in de wijken en simpelere regelingen. We zijn tevens mede-indiener van het voorstel van het CDA om te onderzoeken of een “strippenkaart voor actief en sportend Leiden” een aanvulling kan zijn. Daarmee willen we meer kinderen de kans geven om kennis te maken met de verschillende sporten die je in Leiden kan doen.
Cultuur
Groots dromen, dat zien we weinig terug in kabinet-Schoof. Bijvoorbeeld als het gaat om kunst en cultuur. Juist nu is dat ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat het onder druk staat door de BTW-verhoging van het kabinet. Maar vooral omdat cultuur belangrijk is voor een stad waarin we naar elkaar omkijken en op elkaar letten. Kunst en cultuur verbinden ons en helpen ons anderen beter te begrijpen. Een mooi voorbeeld waren de voorleesacties van BplusC. In de commissie hebben we uitgebreid gesproken over het nieuwe subsidiestelsel voor de cultuur. De Partij van de Arbeid vindt dat het nieuwe stelsel nog niet klaar is om ingevoerd te worden. Daarom steunen we het voorstel van de SP om het nieuwe stelsel één jaar uit te stellen. Mijn fractie dient twee moties in om het stelsel te verbeteren. Daarnaast blijven we in gesprek met vertegenwoordigers van de sector en houden we vinger aan de pols.
Het voorstel van de SP over het versterken van de amateurkunst steunen we graag en tot slot dienen we een voorstel in om het proces van muurschilderingen in de stad te verbeteren. Dat zijn voorbeelden van kunst voor iedereen en brengt mensen op een verrassende en toegankelijke manier in aanraking met cultuur.
Tot slot
Ik begon mijn verhaal met een vrouw die wel ideeën had over de stad, maar zichzelf niet als politicus zag. Helaas is zij niet de enige. Veel mensen zien de gemeenteraad als iets wat ver van hen afstaat, en dat is zonde. De politiek zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving, met mensen van verschillende achtergronden en perspectieven. Dat maakt onze besluiten sterker en relevanter voor alle inwoners.
Om de politiek toegankelijker te maken, dienen we daarom samen met het CDA een voorstel in om een cursus Politiek Actief te gaan organiseren, waarmee we nieuwe groepen Leidenaren kennis laten maken met het raadswerk. In andere gemeenten, zoals Hilversum en Leiderdorp, is zo’n cursus succesvol gebleken. We hopen dat ook hier meer mensen geïnspireerd raken om actief mee te doen in de politiek en hun stem te laten horen.
Met al deze initiatieven willen we laten zien dat het niet alleen hoeft te blijven bij groots dromen. Iedereen in Leiden moet het gevoel hebben dat hun ideeën, dromen en zorgen ertoe doen en dat zij zelf deel kunnen uitmaken van de verandering.
Zo bouwen we samen aan een stad waarin mensen niet alleen durven dromen, maar die dromen ook werkelijk kunnen najagen.