Op dit moment wordt in de Leidse gemeenteraad de begroting besproken. Het moment om halfjaarlijks te checken hoe het gaat met onze plannen en de inwoners van Leiden. De commissie Onderwijs en Samenleving behandelde vorige week de onderdelen Maatschappelijke ondersteuning en Jeugd & Onderwijs. En alhoewel het altijd beter kan, en we die uitdagingen ook moeten benoemen, mogen we eigenlijk best trots zijn op de sociale stad die Leiden is.
De komende jaren staan we voor grote uitdagingen: de wachtlijsten, houdbaarheid en betaalbaarheid van d jeugdzorg, het terugdringen van het aantal vroegtijdige schoolverlaters, een goede implementatie van de Hervormingsagenda Jeugd en de onderwijshuisvesting. Wat ik echter zie is dat we dit erkennen en hard eraan werken om dit zo goed mogelijk vorm te geven. We mogen echt trots zijn op onze sociale stad. We zorgen met goed onderwijs voor een eerlijke start voor iedereen. We zorgen ervoor dat de wijk waarin je woont, je achtergrond of wie je ouders zijn zo min mogelijk bepalend zijn voor de kansen die je krijgt. Zo is in Leiden onder meer de VVE al toegankelijk in vele gevallen vanaf 2 jaar, zijn er regelingen voor een gezond gebit voor ieder kind en proberen we zoveel mogelijk beschikkingsvrije ondersteuning aan te bieden. Binnenkort staat de Visie Gelijke Kansen, het onderwijskansenbeleid en de Herijking Leiden Inclusief op de agenda van de commissie, en daar spreken we door over vele onderwerpen die van belang zijn voor de inwoners van Leiden. Ik verheug me er nu al op.
Ondersteun eerste generatiestudenten
Tijdens de commissie heb ik ook een aantal zaken aangekaart die beter kunnen, zoals de ondersteuning van eerste generatiestudenten. Ondersteuning van deze groep is belangrijk, ze lopen namelijk tegen allerlei obstakels aan. Ze krijgen te maken met een overgang naar een nieuwe sociale omgeving, kampen vaak met gebrek aan zelfvertrouwen, imposter syndrom en loyaliteitsconflict ten opzichte van de oude omgeving. Uit onderzoek komt verder naar voren dat de kans op uitval groter is ten opzichte van andere studenten. Op de Universiteit van Leiden wordt reeds begeleiding geboden voor deze studenten, ik heb aangegeven bij de wethouder dat ook op de Leidse hogeschool het belangrijk is dat hiervoor aandacht komt.
Een ander onderwerp dat ik heb aangekaart zijn de minimalisatie van plekken waar kinderen hun verhaal moeten doen bij een onveilige (thuis)situatie, de wethouder heeft aangegeven dat dit inderdaad een punt van aandacht is. Slachtoffers van kindermishandeling moeten vaak meerdere keren hun verhaal doen. Ook uit een recent bijgewoonde bijeenkomst kwam naar voren dat kinderen aangaven zo vaak verhaal te moeten vertellen dat het verhaal niet meer van hun was, maar van de hulpverlener. Dat moet anders kunnen.
De Kinderraad, 18 worden en WMO-indicaties voor onbepaalde tijd
Verder heb ik ingebracht dat voor de PvdA Leiden de frequentie van de Kinderraad omhoog mag. Jaarlijks wordt een groep 7 van een basisschool aangewezen om op te treden als Leidse Kinderraad, waarin kinderen mogen meedenken en praten over ontwikkelingen in de stad. Door een groep 7 per jaar aan te wijzen, is de representativiteit erg laag per jaar. Daarnaast heb ik aangekaart dat de informatievoorziening bij de overgang van 18- naar 18+ beter kan. Op het moment dat je 18 wordt, komt er veel op je af. Uit gesprekken die ik heb gevoerd in de stad, en uit bijeenkomsten en (landelijke) onderzoeken, komt duidelijk naar voren dat deze overgang groot is, wat geregeld moet worden veel is en dat dit met name voor kinderen met (ouders met) een lage sociaaleconomische status (“SES”) een grote uitdaging vormt. De grootte van de hobbel zorgt ervoor dat een grote, groeiende groep niet geheel aanspraak maakt waar ze recht op hebben. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag, studiefinanciering etc. Maar ook de basis niet op orde heeft, zoals zorgverzekering, WA-verzekering, wellicht inschrijven bij voor sociale huur. Kinderen in Leiden ontvangen reeds een brief wanneer ze 18 worden, de wethouder heeft toegezegd deze brief te delen zodat we kunnen kijken of deze brief beter kan om zo de overgang te vergemakkelijken.
Tot slot heb ik de mogelijkheid besproken in de commissie om te kijken naar WMO-indicaties voor onbepaalde tijd. De gemeenten Maastricht, Rotterdam en Stichtse Vecht werken hiermee en zijn daar zeer tevreden over. Het biedt rust voor de cliënten en vermindert de administratielast. Ook in gevoerde gesprekken met ervaringsdeskundigen komt naar voren dat een WMO-indicatie rust biedt en laat zien dat een gemeente werkt vanuit vertrouwen. Daarom dien ik een voorstel om de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken zodat we hopelijk in Leiden hiermee kunnen gaan werken. Het voorstel kon in de commissie al op brede steun rekenen!
Resultaat: aanvraag bijzondere bijstand voor kinderopvang aangepast
Naast de begrotingsbehandeling ben ik ook blij dat het gelukt is om het formulier voor de aanvraag van de bijzondere bijstand voor kinderopvang aan te passen. Op dit moment lopen onder meer peuterspeelzalen veel geld mis omdat het geld dat voor hen bedoeld is niet direct op hun rekening wordt gestort door de gemeente. Op initiatief van de PvdA Leiden en in samenwerking met ambtenaren van de gemeente Leiden wordt het aanvraagformulier voor deze bijstand daarom aangepast en moeten ouders apart aanvinken dat ze het geld eerst zelf willen ontvangen (en zelf zorg dragen voor het betalen van de organisatie die het geld dient te ontvangen). Indien zij dit niet aanvinken, komt het geld direct daar terecht waar het voor bedoeld is. Een kleine stap die hopelijk een deel van de problemen die organisaties ervaarden zal oplossen.
We zien dus de grote uitdagingen die voor ons liggen, we anticiperen daarop. Ondertussen doen we ons best om ervoor te zorgen dat Leiden een stad is waar mensen gelukkig en gezond oud kunnen worden. We zorgen voor elkaar. De PvdA Leiden ziet dat er stappen worden gezet en we bezien graag hoe we samen met het College en andere partijen daar vorm aan kunnen geven komende periode.