Op 11 oktober is het Coming Out Day. Een dag waarop we vieren dat iedereen gelijk is en de vrijheid moet hebben om zichzelf te zijn. Omdat liefde het wint boven uitsluiting en discriminatie. Op Coming Out Day laten de gemeente Leiden en het Leids maatschappelijk middenveld zien dat diversiteit en inclusiviteit belangrijke waarden voor onze stad zijn.
Het vlaggen van de regenboogvlag markeert dat. Recent is daar een nieuwe vlag bijgekomen: de Pride Progress-vlag, die de moeilijke positie van biculturele LHBTI-personen en transgenders extra markeert. Hier en op deze plek vindt je daar meer informatie over.
COC Nederland gebruikt steeds vaker zowel de Pride Progress-vlag als de regenboogvlag. Op die manier laat het COC zien dat ze een plek zijn waar iedereen zich thuis kan voelen en gezien wordt.
Ook door te werken aan de uitvoering van het regenboogakkoord en door te werken aan het plaatsen van een LHBTI-kunstwerk laat de gemeente Leiden zien dat iedereen in onze stad de vrijheid heeft om zichzelf te zijn. Samen met Susannah Herman, van D66, vroeg ik met schriftelijke vragen de gemeente naar de stand van zaken van het LHBTI-beleid.
We vroegen het volgende:
- Is het College van plan de Pride Progress-vlag naast en samen met de regenboogvlag te gebruiken, in elk geval vanaf 2021 op voorkomende momenten, net zoals het COC Nederland dat doet? Zo nee, waarom niet?
- Eerder zei het College de actiepunten en activiteiten uit de regenboogagenda op te nemen in de lokale inclusieagenda. Wanneer verwacht het College de lokale inclusieagenda ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor te kunnen leggen en wanneer verwacht het College met de uitvoering te kunnen starten?
- Het College heeft aangegeven samen met het COC Leiden en het Lucas van Leydenfonds te werken aan een fysiek LHBTI-element of kunstwerk in de Leidse openbare ruimte om zo de zichtbaarheid en emancipatie van LHBTI-ers te vergroten. Wanneer verwacht het College dat het kunstwerk gereed is?