Het kan echt iedereen gebeuren: je wordt ziek, iemand overlijdt of je verliest je baan en voor je het weet, kom je terecht in een neerwaartse spiraal van geldproblemen, met bureaucratische rompslomp en onbegrijpelijke brieven. Voor je het weet krijg je te maken met problematische schulden.
Gelukkig heeft de Rekenkamercommissie in een rapport geconcludeerd dat we het in Leiden heel goed doen als het gaat om schuldhulpverlening. We bereiken door onze vroegsignalering veel meer inwoners met schulden dan verwacht, het gemiddeld schuldbedrag daalt en het aantal inwoners met problematische schulden stijgt minder hard dan landelijk. Dat komt bijvoorbeeld door een professionele Stadsbank en een goed doordacht beleid. Daar zijn we enorm trots op als PvdA. Want om echt verschil te maken in het leven van mensen, moeten we problematische schulden voorkomen en oplossen. Bestaanszekerheid en financiƫle rust zijn cruciaal om sociale en psychische problemen te voorkomen. Dus onze complimenten hiervoor.
We zijn daarnaast ook blij om te lezen dat er nog een klanttevredenheidsonderzoek is gedaan en dat er momenteel ook goed wordt gekeken naar hoe de resultaten ervan kunnen worden meegenomen, zodat we als gemeente ook daadwerkelijk weten hoe schuldenaren de hulp ervaren en het beleid erop aanpassen. En als PvdA zijn we blij dat we in Leiden de āPauzeknopā gaan overnemen zodra dat mogelijk is. De āPauzeknopā is bedoeld om hulpvragers snel schuldenrust te geven en is een belangrijk instrument om de drempel naar hulpverlening te verlagen.
Toch zijn er ook verbeteringen mogelijk. In het rapport noemt de Rekenkamercommissie dat er nog veel uitval is na een intakegesprek, dat er nog veel ICT-problemen zijn die dienstverlening in de weg zitten en dat een meer integrale aanpak van schulden en de oorzaken mogelijk is. Ook de gegevensuitwisseling is een belangrijk punt: Team Eerste Hulp bij Geldzorgen ontvangt signalen van vaste lasten partners over achterstanden maar mag niet met Werk en Inkomen bespreken of deze inwoner bij hen bekend is en wat de achtergrond van de inwoner is. Het is een probleem waar verschillende gemeenten tegenaan lopen. Namens de PvdA vroeg ik daarom om in groter verband te bezien hoe gemeenten hiermee om kunnen gaan. Ook vroeg ik of we als gemeente meer aandacht kunnen besteden aan de nazorg, om te voorkomen dat mensen weer opnieuw in schulden belanden. Daarop heeft de wethouder toegezegd te komen met een plan voor nazorg.
Al met al zijn we blij dat onze inwoners goed geholpen worden en dat de gemeente dat doet in samenwerking met organisaties als SchuldHulpmaatje en Humanitas!