De gemeenteraad gaat vaker in de schoenen van toekomstige generaties staan. Die oproep van Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en Studenten voor Leiden is gisteren aangenomen door de gemeenteraad. Op die manier maken we het langetermijndenken belangrijker in ons politiek handelen en zijn we een goede voorouder voor alle kinderen die nog geboren moeten worden: de toekomstige generaties.
De toekomst dichterbij halen en de belangen van toekomstige generaties meer meewegen in onze politieke besluiten. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. In de politiek zijn we namelijk vaak bezig met de korte termijn.
Korte termijndenken dominant
Ga maar na. Politici worden gekozen voor vier jaar en we hollen in de politiek van verkiezing naar verkiezing: binnenkort start de campagne voor de Provinciale Staten, wie weet komen er gauw Tweede Kamerverkiezingen en voor we het door hebben, is er een nieuw gekozen gemeenteraad. Of kijk naar de subsidiesystemen die we hebben: die zijn vaak ingericht voor vier jaar. En in de politiek rollen we soms van van de ene actualiteit in de andere: we kaarten de gladheidsbestrijding van de gemeente aan, spreken over een onveilig kruispunt of debatteren over de werking van onze milieustraat.
Kortom: de korte termijn is behoorlijk dominant in ons politieke handelen. Toch zitten veel raadsleden in de politiek omdat ze een ideaal hebben. Omdat we grote verhalen over goed onderwijs willen vertellen en mooie dromen hebben over een fijn klimaat en een groenere stad. Omdat we onze stad graag goed willen doorgeven aan de mensen die nu nog niet leven: de toekomstige generaties.
Naar meer lange termijndenken
Het voorstel van PvdA, Partij voor de Dieren en Studenten voor Leiden haalt die toekomst dichterbij en zorgt dat we in ons politiek handelen meer kijken naar wat onze besluiten betekenen voor de langere termijn, voor de mensen die nu nog niet geboren zijn. Daarbij dagen we elkaar uit om óók verder te kijken dan de horizon die nu vaak voorkomt in de politiek: 2030 of 2040. Echt langetermijndenken gaat over de groep mensen die in 2060 leeft.
Wij vinden het belangrijk om de toekomstige generatie een grotere plek in de politieke besluitvorming te geven. De enige groep die nu geen invloed op de huidige politiek heeft (omdat ze nog niet geboren zijn). En dat terwijl we vandaag, morgen en volgend jaar wel besluiten nemen die invloed hebben op Leiden en onze samenleving in 2060. Juist daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad vaker in de schoenen van de toekomstige generaties gaat staan.
Dat gaan we doen op de volgende manieren:
- Er wordt jaarlijks een bijeenkomst georganiseerd van de gemeenteraad waarin we het expliciet over de lange termijn hebben: over de toekomst, over toekomstige generaties en over de lange termijnvisie en -strategie voor de stad.
- Er wordt uitgezocht op welke manier er in de raadszaal een plek kan worden gegeven voor toekomstige generaties. Mogelijk komt er een plek voor kinderschoentjes in de raadszaal of een symbolische 40e raadszetel voor de toekomstige generatie. Als permanente herinnering om op te komen voor de belangen van de toekomst en om langetermijndenken te stimuleren.
- We zoeken uit wat de generatietoets voor de gemeente kan betekenen, zodra daar vanuit de Rijksoverheid duidelijkheid over komt. De generatietoets is een manier om de effecten van besluiten voor alle generaties in kaart te brengen.
Lees hier het voorstel zoals dat is aangenomen in de gemeenteraad
Ministerie van de Toekomst
Met het voorstel omarmen we de ideeën van het ministerie van de Toekomst: een landelijke beweging van mensen die opkomen voor de belangen van toekomstige generaties. In de beweging komen burgers, wetenschappers, kunstenaars en politici uit heel Nederland samen. Op 24 november spraken zij, mede namens de organisatie van Leiden2022, in bij de gemeenteraad. Eerder, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, tekenden verschillende raadsleden een petitie van het ministerie van de Toekomst om in het raadswerk ook de belangen van jongeren, kinderen en toekomstige generaties te behartigen.