‘Rood beleid met zwarte cijfers’ en ongelijk investeren in gelijke kansen, dat was ons verhaal bij de Kaderbrief 2024. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad vertelde ik namens de fractie over de plannen van de gemeente voor de komende vier jaar. Ik vertelde waarom gelijke kansen niet vanzelfsprekend zijn. En dat ieder kind zijn eigen start maakt. En waarom de gemeente die ongelijkheid moet tegen gaan.
Lees hieronder mijn spreektekst
Onze pleegzoon oefent voor zwemdiploma A en badje voor badje komt hij dichterbij. Ik weet zeker dat hij over een tijdje door het gat durft te zwemmen en durft te duiken. De badmeester maakte laatst bekend welke kinderen klaar waren voor het afzwemmen. Hij haalde de groep bij elkaar en gaf de kinderen die goed genoeg waren een brief.
Ik stond er naar te kijken en zag een klein meisje die heel blij was met haar brief. Ze liep trots naar haar moeder: ‘Ik mag afzwemmen!’, zei ze. Het bleef even stil. Haar moeder keek haar niet begrijpend aan. ‘Wat is afzwemmen?’, vroeg ze. Het meisje legde het uit en wees op de brief. Maar dat hielp niet. Ik zag dat de moeder de brief te ingewikkeld vond.
Dit verhaal blijft in mijn hoofd zitten. Ik vind het moeilijk om te zien dat een moeder niet meteen trots op haar dochter kan zijn. Gewoonweg omdat ze het niet begrijpt. En hoe was dit voor het meisje? Moet zij vaker van alles uitleggen of kan ze ook gewoon lekker kind zijn? Hoe is het daar thuis en hoe was het inschrijven voor de zwemles gelukt? Tegelijkertijd kon ik ook zien dat het meisje volop kansen in het leven pakt. Ze zat op zwemles. Ze kan goed lezen.
Zo zijn er talloze verhalen te vertellen over de kinderen in Leiden. Wethouder Jermoumi vertelde laatst in het Leidsch Dagblad over zijn jeugd. Elke zomer ging de familie naar Marokko op vakantie en Abdelhaq navigeerde als kind zijn ouders vanaf de achterbank naar de eindbestemming. Want hij kon wél lezen.
Gelijke kansen zijn niet vanzelfsprekend
Wat ik zeggen wil: gelijke kansen zijn niet vanzelfsprekend. En ieder kind maakt zijn eigen start. De Partij van de Arbeid staat daarom voor een gemeente die ongelijkheid tegen gaat. Die inwoners die het nodig hebben een opstapje geeft. Die mensen bestaanszekerheid biedt en die naast mensen gaat staan. Omdat iedereen wel eens een steuntje in de rug nodig heeft. En omdat iedereen de beste versie van zichzelf moet kunnen worden.
Ongelijk investeren in gelijke kansen. Dat zien we terug in deze Kaderbrief en daar is de Partij van de Arbeid blij mee. We zijn met name blij met de investeringen in de kinderen en jongeren van deze stad. Want er is veel goed nieuws voor hen:
- Na jarenlang praten en achterstallig onderhoud, gaan we de bibliotheek opknappen. Tot een goede ontmoetingsplek voor de stad en dé plek waar mensen de taal kunnen leren, terecht kunnen met vragen over moeilijke brieven en waar plezier in lezen altijd voorop staat.
- We investeren fors in onze schoolgebouwen en dus in ons onderwijs. Waardoor de kinderen van de Leidse Houtschool, de ELS en Da Vinci Kager les gaan krijgen in een beter klaslokaal.
- We starten met de Sleutelpas. Een meedoenpas waardoor Leidenaren makkelijker kunnen meedoen aan sport en cultuur. Handig voor de zwemles en een steun in de rug voor mensen die het financieel moeilijk hebben.
- We blijven investeren in het sociaal domein. Vele professionals in onze stad zorgen dat gezinnen worden geholpen en kinderen en jongeren een goede start krijgen. Door hun middelen te indexeren kunnen zij onverminderd doorgaan met hun belangrijke werk.
- Met extra geld voor de stedelijke jeugdaanpak houden we jongeren op het rechte pad en bieden we ze perspectief. Fijn voor de Leidse jongeren, maar ook goed nieuws voor de bewoners die overlast ervaren in hun eigen buurt.
- Blij zijn we ook dat in de Stevenshof hard gewerkt wordt aan een nieuwe buurthuis én een opgeknapte wijkbieb, en daar komt nu ook een integraal kindcentrum bij. Door samen te werken, kunnen we op die manier veel meer betekenen voor onze kinderen.
Er zijn ook een aantal maatregelen in de Kaderbrief waar we blij mee zijn:
- We zetten het project Duidelijke Taal door. Hiermee zorgen we dat de gemeente duidelijk en begrijpelijk communiceert.
- Naar aanleiding van onze motie wordt de bezuiniging op sporttarieven teruggedraaid. Zo blijft sport en beweging laagdrempelig voor iedereen en ondersteunen we sportclubs.
- We investeren in een groener en beter Leiden. Denk aan uitgaven voor de energietransitie. Voor de groene Steenstraat en het verbeteren van de Lammenschansweg.
Kortom: Leiden mag trots zijn op deze Kaderbrief. Veel andere gemeentes bezuinigen, maar onze stad niet. Leiden voert rood beleid uit én noteert zwarte cijfers.
Veel andere gemeenten bezuinigen, maar onze stad niet. Leiden voert rood beleid uit én noteert zwarte cijfers.
Maar we zijn er nog lang niet
Tegelijk beseft de Partij van de Arbeid heel goed dat we er nog lang niet zijn. Want we zien nog te veel Leidenaren die moeilijk rondkomen. Te veel kinderen die achterstanden oplopen. En te veel gezinnen die in slechte schimmelwoningen wonen.
Samen met fracties in de gemeenteraad blijven we daarom werken aan een mooier en socialer Leiden, waar elke Leidenaar zich thuis voelt in zijn eigen buurt. En dat doen we natuurlijk ook samen met de stad: met het Leids Steunloket Migranten, met Buzz, met de wijkverenigingen en met alle anderen die dag in dag uit Leidenaren helpen en onze stad verbeteren.
We moeten ook eerlijk zijn. Want de Partij van de Arbeid heeft grote zorgen over de keuzes van het aanstaande kabinet. Mijn fractie is verbijsterd over de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord en de gevolgen daarvan voor gemeenten. Problemen worden over de schutting gegooid en er wordt keihard bezuinigd op de gemeentes. Oplossingen voor de stijging van de kosten in de jeugdzorg blijven uit. Er wordt bezuinigd op schoolontbijten. Er is geen plan voor het aanpakken van het lerarentekort en de subsidie voor school en omgeving verdwijnt.
Onbegrijpelijke maatregelen voor een kabinet dat zegt dat herstel van vertrouwen en bestaanszekerheid belangrijk is. Waar Leiden kiest voor gelijke kansen voor alle kinderen, laat Den Haag kwetsbare kinderen in de steek. En waar Den Haag te kort schiet, moeten gemeentes de klappen opvangen.
Waar Leiden kiest voor gelijke kansen voor alle kinderen, laat Den Haag kwetsbare kinderen in de steek. En waar Den Haag te kort schiet, moeten gemeenten de klappen opvangen.
Voorstellen om Leidenaren te helpen
Des te meer reden om de komende weken in de commissies voorstellen te doen die Leidenaren helpen en die laten zien waar de gemeenteraad het verschil maakt. Ik noem er een aantal:
- Allereerst vinden we het belangrijk dat Leidenaren het tempo waarin de stad verandert bij kunnen houden en zich betrokken voelen bij het beleid. Daarom komen we in de commissie WM met een voorstel om Leidenaren met een smalle beurs actief te betrekken bij de Sleutelpas.
- En we vinden dat bij het vormgeven van de nieuwe bibliotheek Leidenaren die veel gebruik maken van de bibliotheek actief mee moeten denken.
- Verder willen we in commissie LB in gesprek over ons taalgebruik en de moeilijke taal die we veel te vaak in onze moties en amendementen zetten.
- We willen de maatwerkregisseur behouden. Het is de functie die ervoor zorgt dat gezinnen met heel veel problemen tegelijk weer lucht krijgen. We willen dat evalueren en blijvend houden als steun voor gezinnen in moeilijkheden.
- We willen een prijsvraag voor het Volkshuis. Zodat er goede plannen komen die zorgen dat het écht weer een plek wordt voor en door Leidenaren.
Ik startte mijn verhaal met te vertellen over het meisje in het zwembad dat mocht afzwemmen. Zij – en vele andere kinderen in onze stad – weten waarom we ongelijk moeten blijven investeren in gelijke kansen. Laten we daar de komende jaren met elkaar én met de stad aan blijven werken. Laten we zorgen dat Leidenaren zich thuis in hun buurt voelen en dat elke moeder in deze stad meteen begrijpt dat ‘afzwemmen’ iets is om ontzettend trots op te zijn.
Laten we zorgen dat Leidenaren zich thuis in hun buurt voelen