Op 21 maart is jaarlijks de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een dag waarbij we stilstaan bij ongelijke behandeling en rechten ongeacht etnische achtergrond, nationaliteit, sociale klasse, godsdienst, opvattingen, sekse, taal, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, leeftijd, gezondheid etc. Het gevolg van discriminatie is ongelijkheid en uitsluiting van individuen en groepen. Daar moet wat aan gebeuren, want racisme en discriminatie hoort niet thuis in onze stad. In Leiden is iedereen Leidenaar.
Ondanks dat we allemaal gelijk zijn en dezelfde rechten hebben, wordt er nog volop gediscrimineerd. Zo gaf destijds 14% van de Leidenaren die de Stadsenquête 2021 hebben ingevuld aan in de afgelopen 12 maanden gediscrimineerd te zijn vanwege zijn of haar afkomst of huidskleur of kent iemand die dat is overkomen. Maar liefst 80% denk dat er in Leiden gediscrimineerd wordt.
Rondom dit thema werd daarom op dinsdag 21 maart 2023 een stadsgesprek ‘Leiden Praat!’ georganiseerd over racisme. Tijdens dit gesprek onder leiding van Marisa Monsanto zijn inwoners, organisaties en andere geïnteresseerden met elkaar in gesprek gegaan over racisme in Leiden. Het was een bijzondere en inspirerende avond waar deelnemers hun ervaringen deelden en ideeën deelden over de aanpak van racisme. PvdA wethouder Abdelhaq Jermoumi trapte de avond af: “Het is jammer dat het nodig is, maar oh zo belangrijk dat we hierover met elkaar spreken, ervaringen delen en nadenken over mogelijkheden om dit uit te bannen. Racisme is giftig en maakt dat mensen zich niet welkom voelen. Terwijl we in Leiden een sociale, inclusieve stad willen zijn, waar voor racisme geen plek is. Maar het komt wel voor, ook in Leiden, dat weet ik ook uit ervaring.”
Ook politiek vragen we al lange tijd aandacht voor dit belangrijke onderwerp. In juni 2021 heeft de vorige PvdA wethouder Marleen Damen het Programma Leiden Inclusief gepresenteerd. Dit programma bevat vele concrete acties om Leiden de komende jaren nog inclusiever te maken voor Leidenaren met een migratieachtergrond, een (fysieke) beperking of LHBTQI+ personen. Door een motie van de PvdA is ook gendergelijkheid als prioriteit aan dit programma toegevoegd. Deze periode zetten we dit door, met PvdA wethouder Abdelhaq Jermoumi aan het roer. Ook in de fractie is dit een zeer belangrijk thema!
Het stadsgesprek werd onder meer gebruikt om input te geven voor de gemeentelijke aanpak van racisme. Wil jij je verhaal delen over dit onderwerp? Of heb je ideeën voor Leiden om de stad inclusiever te maken? Laat het ons vooral weten!