Als vierjarige kwam hij in Leiden-Noord wonen en sindsdien is hij veel van de stad en haar inwoners gaan houden. Leiden voelde algauw aan als een thuis. Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is dat buurtbewoners naar elkaar omkijken. Bij de PvdA Leiden werd hij later raadslid en heeft hij onder al veel betekend voor het bieden van perspectief van jongeren in probleemsituaties, bijvoorbeeld met de stedelijke jeugdaanpak. Nu is hij sinds juni 2022 wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs. Een interview met Abdelhaq Jermoumi.
Dat moet best een bijzondere periode zijn geweest: eerst de verkiezingen en na de onderhandelingen van raadslid naar wethouder. Hoe heb je de afgelopen maanden beleefd?
“Het is een ongelofelijk drukke tijd geweest, maar wel een mooie periode waar ik de afdeling en de stad nog beter heb leren kennen. We hebben als PvdA gestabiliseerd qua verkiezingsuitslag en zijn toegetreden tot het college. Als wethouder ben ik al druk bezig met kennismaken met ambtenaren op mijn onderwerpen, maar aan de andere kant ook al druk bezig met besturen. Ik kijk terug op een mooie tijd en ben nog steeds erg trots dat ik als wethouder de stad mag dienen.”
Waren de eerste weken als wethouder zoals je had verwacht? Wat was anders?
“Het is erg fijn om in je eigen stad wethouder te mogen zijn. Ik heb al werkbezoeken gedaan en openingen verricht. Het is erg leuk om als wethouder ontvangen te worden. Binnen het stadhuis zijn er veel hardwerkende ambtenaren en die hebben niet stilgezeten tijdens de laatste maanden. Ik werd in de laatste weken voor het reces dus veel ingeschakeld om mee te kijken bij plannen en voorstellen die op de plank liggen.
Er is een inwerkprogramma en ik heb een team om mij heen met een secretaresse, bestuursadviseur en communicatieadviseur. Daarnaast werken we in het college nauw samen en kan ik bij iedereen terecht als ik vragen heb.”
Waarom vind je Leiden een fijne stad?
“Leiden is een sociale stad. We kijken naar elkaar om. Ik ken de stad vrij goed en kom vaak bekende personen tegen. Leidenaren zijn trots op hun stad en dat merk je bij veel mensen.”
Je bent nu wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs: wat is je belangrijkste missie voor deze periode?
“Het gaat goed met de stad, maar helaas niet met iedereen. Corona heeft ook zichtbaar gemaakt dat iemand die al kwetsbaar was, nog kwetsbaarder is geworden. Daar wil ik voor opkomen. De kansenongelijkheid neemt toe. We doen al veel als gemeente en ik wil kijken hoe we die Kansenaanpak kunnen versnellen. Dit in goed overleg met scholen en organisaties in de stad die al veel goede dingen doen.Verder ben ik verantwoordelijk voor armoedebeleid en schuldenaanpak. We moeten goed op blijven letten dat mensen snel geholpen worden.”
Wanneer bedacht je: ik ga de politiek in? En waarom was dat toen?
“Ik ben altijd erg actief geweest in het vrijwilligerswerk in de stad. Dit zorgde er waarschijnlijk voor dat ik opviel binnen de PvdA afdeling. Ook ik was een lid dat netjes mijn contributie betaalde en verder alleen de ALV zo nu en dan bezocht, maar na enkele gesprekken met onder andere Marion Goedhart heb ik besloten mij verkiesbaar te stellen. En zo is het avontuur gestart.”
Zelf kwam je op vierjarige leeftijd naar Leiden en heb je het niet altijd makkelijk gehad; ook de mensen om je heen niet. Hoe wil je die ervaring ook meenemen in je werk als wethouder?
“Blijvend oog houden voor de kwetsbare mensen in de stad en altijd rekening houden met mensen die niet gehoord worden. Ik weet wat het is om met weinig toch iets van je leven te maken. Ik heb gelukkig veel hulp gehad en dat wil ik als wethouder ook blijven geven.”
Ook ben je als wethouder verantwoordelijk voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Hoe wil je daarvoor aan de slag gaan?
“De energiekosten stijgen en daarvoor gaan we kijken hoe we mensen gaan helpen met hun hogere energierekening. Het team Eerste hulp bij schulden is een mooi initiatief en bewijst haar nut. Verder gaan we door met regelingen binnen het armoedebeleid en proberen we constant mee te bewegen met de hulpvragen uit de stad. Het is belangrijk dat we als stad altijd blijven uitstralen dat we je willen helpen als er toch schulden ontstaan in een gezin. We gaan dit jaar het armoedebeleid evalueren en ervoor zorgen dat we de regelingen nog beter bekend maken.”
Het motto van het verkiezingsprogramma van de PvdA Leiden was “Thuis in jouw buurt”: welke betekenis heeft dat voor jou?
“Dat betekent dat je je thuis voelt in je eigen buurt en omziet naar elkaar. Met elkaar praten en helpen als het nodig is. Je moet je thuis voelen in je buurt.”
Het wethouderschap vergt natuurlijk aardig wat tijd: wat doe je om te ontspannen?
“Ik kan erg ontspannen als ik langs de lijn sta bij mijn kinderen. Gewoon lekker kijken en genieten hoe ze bezig zijn en plezier hebben in het voetbalspel. Daarnaast probeer ik tijd te maken om met mijn partner vrije momenten te zoeken om ergens in de stad een terrasje te pakken.”