Leiden Onderwijsstad 2025 – Interview met wethouder Abdelhaq Jermoumi

Door Bo Lemmens op 21 januari 2025

Leiden draagt in 2025 met trots de titel van Onderwijsstad. Een jaar lang staat het onderwijs in Leiden met al zijn facetten in de schijnwerpers. Van basisscholen tot universiteiten, van musea tot innovatieve samenwerkingen, de stad bruist van activiteiten. Wat maakt Leiden dé onderwijsstad van Nederland? Wat kunnen inwoners verwachten? En wat betekent dit nou concreet voor Leiden? Om antwoorden op die vragen te krijgen, interviewde raadslid Bo Lemmens wethouder Abdelhaq Jermoumi over de ambities en plannen voor het komende jaar rondom Leiden Onderwijsstad.

Wat maakt deze titel zo passend voor Leiden?

Leiden is de perfecte keuze als Onderwijsstad 2025. We hebben een compleet onderwijssysteem, van voorschoolse opvang en basisscholen tot mbo, hbo en de universiteit. Bovendien biedt de stad een rijke leeromgeving met onder andere vele musea, theaters en monumenten.

Deze titel biedt ons het hele jaar door de mogelijkheid om het onderwijs in het zonnetje te zetten. We kunnen daarmee niet alleen waardering uitspreken voor docenten en leraren die het verschil maken, maar ook verder een podium creëren voor inspirerende samenwerkingen. In Leiden werken we al op een unieke manier sector overstijgend samen, zoals tussen musea en scholen of tussen Studio Moio en onderwijsinstellingen. Deze kracht van Leiden, de inzet door de onderwijsmedewerkers die het verschil maken en het samenspel, willen we graag zichtbaar maken en verder versterken.

Wat gaan we het komende jaar merken van Leiden als Onderwijsstad?

Door de hele stad heen zal de boodschap zichtbaar zijn, met kleurrijke vlaggen en posters die de aandacht trekken. Ook in de media zal het bruisen van enthousiasme! Scholen krijgen een compleet communicatiepakket om de boodschap krachtig uit te dragen. Bovendien biedt de Nationale Onderwijsweek een geweldige kans om inspirerende activiteiten en initiatieven naar Leiden te halen, waardoor we samen het onderwijs in de schijnwerpers zetten!

Schoolbesturen kunnen bijvoorbeeld de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitnodigen om met eigen ogen te zien welk fantastisch werk hier in Leiden wordt verricht. Dit is dé kans om groots uit te pakken, het onderwijs in de schijnwerpers te zetten en een blijvende impact te maken! Naast de minister kunnen we ook andere invloedrijke sprekers, onderwijsvernieuwers of inspirerende rolmodellen uitnodigen. Door panelgesprekken, interactieve sessies en praktijkvoorbeelden te delen, versterken we niet alleen de zichtbaarheid van het Leidse onderwijs, maar inspireren we ook anderen om bij te dragen aan innovatie en samenwerking.

Waar kijk je het meeste naar uit de komende tijd?

Vooral naar de waardering voor leraren die we nog meer kunnen laten zien en het extra onder de aandacht brengen van het belang van gelijke kansen in het onderwijs. In Leiden werken we daar hard aan en dit jaar geeft ons de kans om dat landelijk te laten zien. Het biedt een uitgelezen kans om ook nationale evenementen naar Leiden te halen. Daarnaast staat er veel op de agenda, zoals de Nacht van de Leraar in oktober, die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert, en het 15-jarig jubileum van Technolab. En natuurlijk viert Universiteit Leiden haar 450-jarig bestaan! Alle activiteiten zijn te vinden op de kalender van Leiden, Nationale Onderwijsstad.

Een mooi voorbeeld afgelopen week was de presentatie op 16 januari 2025, waar studenten van MboRijnland via Studio Moio hun inspirerende projecten deelden binnen het kader van de Nationale Onderwijsstad. En dan is er op 7 maart de Leidse Meidentop, een bijzonder en impactvol evenement dat we organiseren. Dit inspirerende evenement is speciaal voor meisjes uit groep 8 van de Leidse basisscholen en wordt georganiseerd vanuit de Leidse Gelijke Kansen Aanpak. Het doel is om deze meisjes te laten zien dat hun toekomst vol eindeloze mogelijkheden zit. Tijdens de dag komen ze in contact met vrouwen uit verschillende beroepen, waardoor ze hun blik op de toekomst kunnen verbreden en nieuwe dromen kunnen verwezenlijken. Dit zijn precies de initiatieven die Leiden als bruisende onderwijsstad op de kaart zetten!

En wat gebeurt er na 2025?

We willen de innovatieve projecten die we opzetten niet alleen laten groeien, maar ook blijvend verankeren. De waardevolle samenwerkingen die nu ontstaan, verdienen een duurzame toekomst, waarin we blijven bouwen en vernieuwen. De gemeente zet zich hier actief voor in, omdat we geloven in de kracht van Leiden: een stad die samenwerkt met én voor leraren en docenten, en waar we ons sterk maken voor gelijke kansen in het onderwijs. Samen zorgen we ervoor dat deze beweging niet tijdelijk is, maar een blijvende impact heeft!

 

Bo Lemmens

Bo Lemmens

Mijn naam is Bo Lemmens, vicefractievoorzitter en raadslid van de PvdA Leiden. Ooit ben ik voor de liefde naar Leiden verhuisd en zo werd ik ook verliefd op deze stad die mij veel heeft mogen brengen. Met veel trots en plezier zet ik mij daarom in voor deze stad. Mijn portefeuille in de raad is

Meer over Bo Lemmens