Wanneer een nieuw raadslid voor het eerst het woord voert in de gemeenteraad, wordt dit een “maidenspeech”genoemd. In deze eerste, bijzondere toespraak krijgen nieuwe raadsleden uitgebreid de ruimte om zich op een zelfgekozen manier, over een zelfgekozen onderwerp tot de Raad te richten. Hoewel fractievoorzitter Marc Newsome zeker niet nieuw was in de raadszaal, was het ook voor hem op 9 maart 2023 tijd voor zijn maidenspeech, over het Uitvoeringsprogramma 2023 Handhaving openbare ruimte.
“Voorzitter,
Wat spannend dat ik hier vandaag voor het eerst mag staan…
Toch is het niet de eerste keer dat u mij hoort spreken in deze raad. Ook bij de jaarrekening en bij de begroting mocht ik al spreken. Vanavond vertel ik u meer over waarom ik politiek actief ben geworden.
Bij de begroting heb ik iets gezegd over het Kinderen voor Kinderen-lied ‘Worden wat je wil’. Een lied dat veel bij ons thuis gedraaid wordt. We zingen dat alle drie hardop mee. Ik vertelde dat dit lied gaat over kansengelijkheid en bestaanszekerheid. Twee basisvoorwaarden voor een fijn leven. Ik vertelde u toen hoezeer dit lied voor mijn fractie verbonden is met het gedachtegoed van de Partij van de Arbeid.
Wat ik niet expliciet vertelde, is dat dit lied eigenlijk ook iets over mijzelf zegt. Ik heb ervaren hoe belangrijk een eerlijke kans in het leven krijgen is. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is dat we een beetje op elkaar letten en elkaar een steuntje in de rug geven. Dat is dan ook de reden dat ik het in de politiek vaak over kansen voor álle kinderen heb. Waarom ik het zo belangrijk vindt dat álle kinderen kunnen opgroeien met genoeg sport en cultuur om zich heen.
Voorzitter,
Wie het huis van mijn biologische ouders op Google opzoekt, krijgt via Streetview geen vrolijke indruk. Waar in de huizen naast mijn ouders vrolijke bloemen bloeien en voortuinen zijn aangeharkt is dat bij mijn ouderlijk huis allerminst het geval. Het was, hoezeer mijn biologische ouders ook tegen beter weten in hun best hebben gedaan, niet de beste plek om op te groeien. Terecht dat een actieve overheid en een oplettende buurt besloten in te grijpen. Ik ben blij dat er ogen en oren waren die besloten te helpen.
Op mijn vierde werd ik uit huis geplaatst en ging ik in een kindertehuis wonen. Op mijn zevende kwam de écht grote verandering. Er was een pleeggezin voor mij gevonden.
Vanaf toen ging het hard. Ik leerde fietsen, zwemmen en muziek maken. Allemaal dingen waar in het kindertehuis niets van terecht was gekomen. Bovenal kwam ik in een hele warme omgeving terecht. Ik kreeg drie pleegbroers cadeau, fijne pleegouders en een geweldige omgeving waarin me kon ontwikkelen tot wie ik nu ben.
Eerder bestond mijn leven vooral uit naar school gaan. Bij mijn pleegouders leerde ik dat er veel meer van de wereld te ontdekken valt en werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik ontdekte hoe leuk het is om iets extra’s te doen in je vrije tijd. Om je verder te ontwikkelen. Zo werd ik op de middelbare school al snel leerlingmentor en trainer en coach op de sportclub. Dat ik uiteindelijk vanuit Zeeland kon gaan studeren, was de echte kers op de taart.
Ik koos voor Geschiedenis in Leiden en dat bleek een schot in de roos. En inmiddels woon ik al bijna twintig jaar in onze mooie stad. Ik vind het mooi om te zien hoe betrokken Leidenaren bij hun eigen straat en buurt zijn en hoe de stad vaak als een buurtkroeg werkt: iedereen kent elkaar en als het nodig is, helpen we elkaar.
Dat ik hier nu als raadslid en fractievoorzitter mag staan, voelt ontzettend bijzonder.
Voorzitter,
Door mijn eigen verhaal realiseerde ik me dat de wijk waarin je woont, de achtergrond die je hebt of wie je ouders zijn nooit bepalend mogen zijn voor wie je later wordt. En waarom het belangrijk is dat we er voor elkaar zijn. Zonder oplettende school, actieve jeugdzorg en bezorgde buren had ik hier nu niet gestaan.
Voorzitter,
Iets van je leven maken, kansen grijpen, heeft pas echt zin als je je veilig voelt. Als je op kan groeien in een schone, veilige en fijne buurt. Als we een sterke overheid hebben en de gemeente een logische en veilige plek is om aan te kloppen als je problemen hebt.
We hebben ogen en oren in onze stad nodig die een langdurig verwaarloosde voortuin signaleren. En die de helpende hand durven bieden aan overlastgevende jongeren. Veiligheid en handhaving zijn belangrijk voor een samenleving waarin we er voor elkaar kunnen zijn.
Dat brengt me op het onderwerp dat vanavond hier voorligt. Het uitvoeringsprogramma handhaving openbare ruimte.
De Partij van de Arbeid heeft groot respect voor het werk dat onze handhavers elke dag weer doen in onze mooie stad. Team Handhaving werkt met buitengewoon veel professionaliteit en er ligt dan ook een goed uitvoeringsprogramma voor het komende jaar. Ik heb er namens de Partij van de Arbeid alle vertrouwen in dat het team blijft zorgen voor een schoon, bereikbaar en veilig Leiden. Dankzij het werk van Team Handhaving kunnen Leidenaren zich thuis voelen in hun eigen buurt.
Voorzitter,
Samen met Studenten voor Leiden dient de Partij van de Arbeid een voorstel in met een extra wens voor het uitvoeringsprogramma. We willen meer aandacht voor de aanpak van straatintimidatie. Daar vragen we – samen met andere partijen – al jaren aandacht voor.
Want tweederde van de jonge vrouwen in onze stad heeft last van straatintimidatie. Ze worden nageroepen op straat en voelen zich onveilig. Niet alleen jonge vrouwen hebben hier last van: ook mensen van kleur en mensen van de regenbooggemeenschap maken dit helaas veelvuldig mee.
De Partij van de Arbeid vindt dat we straatintimidatie actief moeten bestrijden als gemeente. Het voorstel dat we samen met Studenten voor Leiden indienen is daar een belangrijke stap in. Met dit voorstel roepen we het college op om actiever met het onderwerp aan de slag te gaan.
We willen boa’s trainen en weerbaar maken op het onderwerpen. We willen leren van de aanpak van andere steden in Nederland. En nu het kabinet straatintimidatie eindelijk strafbaar wil stellen, vinden we het belangrijk dat we ons in Leiden daarop voorbereiden.
Met dit voorstel geeft de gemeente een belangrijk signaal af. Voor straatintimidatie is onze stad geen plek. Straatintimidatie is een gevaar voor de kansengelijkheid in onze stad.
Ik hoop op uw steun vanavond voor ons voorstel. Overigens zal de Partij van de Arbeid ook bij het Integraal Veiligheidsplan dat we binnenkort gaan bespreken aandacht vragen voor de aanpak van straatintimidatie.
Voorzitter,
Ik kom tot een afronding. Ik heb u vanavond verteld waarom het belangrijk is dat we werk maken van de kansengelijkheid in onze stad. En waarom veiligheid en een fijne buurt om in op te groeien daar cruciaal voor is. Waarom we een sterke gemeente nodig hebben met ogen en oren in alle Leidse straten. Laten we met elkaar zorgen dat elk kind een eerlijke kans krijgt om op te groeien. Laten we zorgen dat elk kind kan worden wat ie wil!
Dank u wel.”