Van Professorenbuurt tot de Kooi en van Stevenshof tot Merenwijk: elk kind moet kunnen opgroeien met muziek. Muziek maken is niet alleen leuk, maar kinderen die opgroeien met muziek ontwikkelen zich ook beter. Met de plannen die de gemeente ontwikkelt voor een nieuw cultuurhuis is de Partij van de Arbeid blij. De gemeente zorgt namelijk voor een moderne muziekschool die veel beter in staat zal zijn om alle Leidse kinderen te bereiken.
Afgelopen december was ik op bezoek bij een groep kinderen, die onder begeleiding van BplusC, met elkaar leerden zingen. Ik vond het indrukwekkend. De jonge kinderen spraken niet allemaal elkaars taal, toch hadden ze ontzettend veel plezier en maakten samen muziek. En haast automatisch leerden ze meteen beter Nederlands. En ik op mijn beurt – leerde de kracht van de teksten van Suzan en Freek.
Het was een indrukwekkend bezoek en voor mij toonde het aan waarom alle Leidse kinderen met muziek moeten opgroeien. BplusC is daar een belangrijke partner voor. Dan moet er wel wat gebeuren: de huidige muziekschool, aan het Rapenburg, is namelijk behoorlijk verouderd en ons muziekonderwijs bereikt nu nog lang niet alle Leidse kinderen.
Nieuw cultuurhuis
In de steeg naast de Leidse Schouwburg, de Hazewindsteeg, komt daarom in een leegstaand gebouw over een aantal jaren een nieuw cultuurhuis, met een nieuwe en moderne muziekschool. Het gebouw wordt het kloppend hart van de Leidse muziek en verschillende organisaties gaan er gebruik van maken. Allereerst natuurlijk BplusC, maar ook Hothouse, de X en de Leidse Schouwburg. De X en Hothouse zijn concertorganisatoren die een unieke positie in Leiden innemen.
Het nieuwe cultuurhuis wordt een plek voor de hele stad. Doordat verschillende organisaties gebruik maken van het pand en samenwerken op de nieuwe plek ontstaat een spannende, vrolijke plek voor heel veel Leidenaren. Dat klinkt ons als muziek in de oren!
Door alle muziek op een plek samen te brengen, verdwijnt ook de scheidslijn tussen akoestische en versterkte muziek. De nieuwe muziekschool heeft als belangrijkste doelgroep alle kinderen en jongeren tot en met 21 jaar. Om die te bereiken wordt er meer aan samenspel gedaan en minder aan individuele lessen. Kinderen die veel talent hebben, blijven overigens een meer individueel traject krijgen. En de muzieklessen op het Rapenburg gaan uiteraard gewoon door. Als het nieuwe cultuurhuis klaar is, worden dan de muzieklessen vanuit het nieuwe cultuurhuis gegeven.
Oproep tot samenwerking
Samen met andere partijen in de Leidse gemeenteraad hebben we de gemeente opgeroepen om in het uitwerken van de plannen heel nauw op te blijven trekken met iedereen die verbonden is aan het nieuwe Leidse cultuurhuis. Door goed in gesprek te blijven met de X en Hothouse, zodat die hun concerten kunnen blijven programmeren. Door de samenwerking tussen BplusC en de Leidse Schouwburg verder uit te werken en te zorgen dat alle samenwerkingspartners, ieder met zijn eigen karakter, een succesvolle en muzikale plek van het cultuurhuis gaan maken. Uiteraard blijft de Partij van de Arbeid de plannen nauwgezet volgen en in contact met iedereen die betrokken is.