Afgelopen week werd duidelijk dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is gestopt met het aanvragen van toeslagen voor statushouders. Het COA geeft aan dat deze taak bij gemeenten zou liggen volgens de Wet inburgering. Uit nieuwsberichten (zoals dit artikel) blijkt nu dat veel gemeenten niet waren voorbereid op deze verandering en zich overvallen voelen. Dit kan ervoor zorgen dat statushouders in financiƫle problemen komen, omdat de toeslagen vaak essentieel zijn voor hen om rond te komen en veel van hen niet weten hoe ze de toeslagen kunnen aanvragen.
Als PvdA Leiden maakten we ons zorgen over deze situatie. Daarom hebben we samen met GroenLinks en D66 de volgende vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders:
- Was het college op de hoogte van de beslissing van het COA, en zo ja, wanneer?
- Zijn er in Leiden statushouders die hierdoor in de knel zijn gekomen? Hoe helpt de gemeente hen op dit moment?
- Wat doet de gemeente om statushouders te ondersteunen bij het aanvragen van toeslagen? En welke rol spelen maatschappelijke organisaties hierbij?
- Hoe werkt Leiden samen met andere gemeenten om dit probleem op te lossen?
- Wat leert het college van deze situatie, en wat doet het om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt?
De PvdA vindt het belangrijk dat statushouders, die vaak al een moeilijke weg achter de rug hebben, snel en goed worden geholpen. Gelukkig kon de wethouder aangeven dat in Leiden geen problemen zijn ontstaan voor statushouders, omdat VluchtelingenWerk in Leiden al een tijd hielp bij het aanvragen van toeslagen. Daardoor werden we als gemeente niet zo overvallen als andere gemeenten toen het COA niet langer besloot statushouders te helpen. De PvdA Leiden vindt het cruciaal dat statushouders de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om een stabiele basis op te bouwen. We blijven hun situatie nauwlettend volgen.