Begroting 2025 – Werk en Middelen💪

Door Esmee van Meer op 8 november 2024

Een (nog) meer levendige Breestraat en verminderen wachttijden voor asielzoekers bij BSN

Je komt er algauw om een boek te kopen óf natuurlijk om naar de kapper te gaan 😉. De Breestraat is misschien wel één van de bekendste en meest levendige straten van Leiden. Toch kan het nog beter natuurlijk. In de commissievergadering van de commissie Werk en Middelen vroeg Esmee onder andere aandacht voor de Breestraat, maar ook voor de wachtlijsten voor statushouders bij het verkrijgen van een BSN.

Economie

Als raadsleden ontvingen we een brandbrief van de Ondernemersvereniging Breestraat Korevaarstraat en Kort-Rappenburg over een aantal zorgen en wensen die zij hebben voor de Breestraat. Een belangrijk punt waar de ondernemers op in gingen, was leegstand. Natuurlijk zoek je je favoriete boekwinkel in de Breestraat zo op, maar het is nu eenmaal minder sfeervol als aan de overkant grote winkelpanden leeg staan. Uit wat rondvragen, blijkt één van de belemmeringen bij het bestrijden van leegstand specifiek in de Breestraat te gaan om de bestemmingsplannen die gelden voor de straat. Daarom vroegen we samen met CDA en VVD om te onderzoeken of het mogelijk is in de nieuwe visie en plannen voor de binnenstad een verruiming op te nemen van de bestemmingen. Wethouder Spijker zegde toe dit te verkennen.

Daarnaast vroegen de ondernemers naar mogelijkheden voor meer groen en mogelijkheden om de overlast van geparkeerde fietsen te verminderen. Dit zijn thema’s waar in de andere commissies veel over wordt gesproken. Zo zijn er al een soort “tijdsvakken” waar je je fiets neer kan zetten, al waren die ons als raadsleden en bezoekers van de Breestraat nog niet opgevallen. Dit werd besproken bij de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. De wethouder zegde toe verder in gesprek te gaan met de ondernemers over hoe ook op korte termijn (naast de mogelijkheid om bestemmingen van de winkelpanden te verruimen) iets kan worden gedaan aan meer groen en de overlast van geparkeerde fietsen.

Werk en inkomen

Bij de bespreking van het thema Werk en inkomen (waarbij thema’s als werk, armoedebestrijding en schuldhulpverlening worden besproken), gaf ik namens de PvdA aan trots te zijn dat we aan de slag zijn met het armoedebeleid. Je kan een papieren definitie veranderen, maar daarmee is het probleem in de praktijk niet minder groot. De aanpassing van de definitie van het begrip armoede door een aantal organisaties heeft een hoop stof doen opwaaien. We vinden het als PvdA vooral belangrijk te blijven benadrukken dat de mensen die in armoede leven nog altijd in schrijnende situaties leven. Het moge duidelijk zijn dat er nog altijd werk aan de winkel is voor veel mensen die niet kunnen rondkomen. In Leiden werken we er gelukkig ook hard aan ervoor te zorgen dat mensen kunnen meedoen en geldproblemen tegen te gaan, dat lezen we ook terug in deze begroting. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het Uitvoeringsplan van het armoedebeleid. We zien uit naar bijvoorbeeld meer mensen kunnen bereiken met laagdrempelige loketten in wijken, een versimpeling van de regelingen, meer betrokkenheid van mensen met ervaring met geldproblemen en de komst van de Sleutelpas. Daarnaast zijn we er trots op dat mensen die helaas gebruik hebben moeten maken van schuldhulpverlening de dienstverlening een 8 geven. Grote complimenten daarvoor voor de Stadsbank.

Zorgen hebben we als PvdA-fractie onder andere over de gevolgen van problematiek landelijk. Als PvdA willen wij onze zorgen uiten over de gedupeerden van de problematiek rondom de WIA-uitkeringen. Landelijk moet er nog veel worden uitgezocht, maar deze mensen verdienen het juist dat ze barmhartig worden benaderd de overheid. Ik vroeg de wethouder daarom ook om wanneer er meer duidelijkheid over is, de Leidenaren om wie het gaat te begeleiden waar mogelijk en de landelijke ontwikkelingen goed in de gaten te komen.

Wachttijden voor asielzoekers bij het verkrijgen van een Burgerservicenummer (BSN)

Een ander zorgpunt: in nieuwsberichten komen er nu plannen voorbij van een kabinet dat mensen die naar Nederland komen elke kans wil ontnemen nog iets van hun leven te maken. In Leiden denken we nog altijd niet zo. Werk kan bijvoorbeeld juist ook asielzoekers de kans geven betekenisvolle relaties op te bouwen, geeft een gevoel van eigenwaarde en geeft de mogelijkheid vaardigheden te ontwikkelen en in te zetten. We zijn daarom blij te lezen in de begroting dat het college een aantal acties onderneemt en verkent hoe de gemeente en de regionale partijen aan de slag kan om asielzoekers aan het werk te helpen. Daar hebben we samen met D66 al een aantal keer aandacht voor gevraagd. Met D66 en GroenLinks doen we daarom mogelijk een voorstel om te kijken hoe we iets kunnen doen voor asielzoekers in Leiden die moeten wachten op een BSN. Toevallig kwam tijdens de commissievergadering dit bericht in het nieuws: https://nos.nl/artikel/2541953-amsterdam-en-gilze-en-rijen-gaan-bsn-wachtlijst-voor-asielzoekers-wegwerken  . We bezien hoe we ook in Leiden iets kunnen doen voor hen.

Verder zien we uit naar de bespreking van het Beleidsplan Werk en Participatie en de bespreking van de verlenging van het schuldhulpverleningsbeleid de komende maanden.

Algemene Middelen (O.a.: de financiën van de gemeente)

Zorgen over verschraling in de ene gemeente, een zwembad of bibliotheek sluiten in de andere. De nieuwsberichten liegen er niet om. Met onzekerheid en een overschot aan taken vanuit het kabinet, staan gemeenten voor enorme uitdagingen.

Des te meer zijn we blij dat we in Leiden nog steeds een meerjarig sluitende begroting hebben, want zeker als je kijkt naar andere gemeenten is dat nog altijd niet vanzelfsprekend. Terwijl we wel duidelijk aan de slag zijn met uitdagingen van de toekomst. Het is dan ook goed geweest dat dit college zich al had voorbereid op de ontwikkelingen rondom het Gemeentefonds, dat blijkt, maar het blijft daarbij natuurlijk wel van belang de ontwikkelingen te monitoren.

Dat betekent niet dat we geen zorgen hebben. Te weinig personeel is voor veel van de hulp en de plannen van de gemeente een probleem. Ook ervaren we nog onzekerheden als gemeente en voor de partners van de gemeente over wat de gevolgen zijn van het nieuwe Regeerprogramma. De komende tijd blijft het van belang te bekijken wat de plannen van het kabinet voor gevolgen hebben voor onze inwoners.

Esmee van Meer

Esmee van Meer

Mijn naam is Esmee van Meer. Ik ben geboren in de Flevopolder en woon sinds 2014 in Leiden. In mijn ogen verdient iedereen een goede basis en mogen de opleiding van je ouders, de buurt waar je bent geboren of wie je bent niet bepalen hoe groot je kansen zijn om je plek te vinden

Meer over Esmee van Meer