Aan de slag met het bestrijden van armoede💪

Door Esmee van Meer op 19 oktober 2024

Deze week was het de Week tegen Armoede. Op verschillende plekken in het land waren er activiteiten om armoede beter te kunnen begrijpen en oorzaken en gevolgen van armoede te bespreken. Nog altijd zijn er namelijk  veel mensen die in armoede leven. Geldproblemen hebben vaak invloed op je hele leven: het doet wat met je gezondheid en je ervaart enorme stress. Als PvdA Leiden zijn we daarom trots op het Uitvoeringsplan armoedebeleid 2024–2026, dat het beleidsplan ‘Samen Sterker’ concreet maakt. Dit plan is gericht op het aanpakken van armoede in onze stad, gebaseerd op de uitgangspunten verpersoonlijken, verbinden, vereenvoudigen, verdiepen & verbreden. Samen met maatschappelijke partners werkt de gemeente aan een toekomst waarin niemand achterblijft en iedereen gelijke kansen krijgt.

Begin dit jaar spraken we over het nieuwe armoedebeleidsplan “Samen sterker”. Nu is er ook het uitvoeringsplan, waarin de concrete actielijnen worden omschreven. Het uitvoeringsplan is opgebouwd rond drie heldere actielijnen die samen zorgen voor een integrale aanpak van armoede in Leiden:

  1. Samenwerken en informatie delen
    De gemeente werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties en zorgt dat professionals en vrijwilligers over actuele informatie beschikken over alle regelingen, initiatieven en ondersteuningsmogelijkheden. Dit stelt hen in staat om huishoudens in armoede zo goed mogelijk te helpen. Het creëren van een overzicht van het Leidse aanbod voor deze professionals is een van de eerste stappen die we nemen.

    • Voorbeelden van acties: in kaart brengen van de ondersteuning op gebied van armoedebestrijding
  2. Bewustwording onder inwoners
    Het is van groot belang dat inwoners zelf weten welke hulp er beschikbaar is. Daarom komt er bijvoorbeeld een overzicht in begrijpelijke taal, zodat Leidse huishoudens snel kunnen zien op welke regelingen zij aanspraak kunnen maken. Daarnaast gaan we extra inzetten op het bereiken van specifieke doelgroepen, zoals werkende mensen met een laag inkomen en studenten, die vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de beschikbare regelingen.

    • Voorbeelden van acties: voor het bereiken van specifieke doelgroepen wordt contact gezocht met de organisaties in de stad, inwoners van Leiden worden actief geïnformeerd over wat er is in Leiden
  3. Toegankelijkheid en ervaringskennis
    Het Leidse aanbod moet zo goed mogelijk aansluiten op de leefwereld van onze inwoners. We maken de toegang tot regelingen eenvoudiger en organiseren loketten in de wijken waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning op het gebied van financiën en andere hulpvragen. We maken gebruik van ervaringskennis en moedigen ambtenaren aan om dichterbij de praktijk te komen, bijvoorbeeld door stages in de wijken te lopen.

    • Voorbeelden van acties: door het ophalen van ervaringen en kennis uit de praktijk wordt beleid gevormd dat aansluit bij onze inwoners en online dienstverlening wordt toegankelijker en makkelijker

Dit zijn thema’s waar we als PvdA Leiden veel aandacht voor gevraagd hebben, bijvoorbeeld met voorstellen over ervaringskennis, over het versimpelen van het beleid en over de inzet van anderstaligen. Lees hier terug wat onze belangrijkste voorstellen waren bij het armoedebeleid: Samen sterker tegen armoede – het armoedebeleidsplan – PvdA Leiden

De gemeente zet zich samen met maatschappelijke organisaties voor een inclusieve stad waarin we armoede bestrijden door samenwerking, het delen van kennis en goede praktische ondersteuning. Dat doet de gemeente bijvoorbeeld samen met de Taskforce Armoede en de Adviesraad Sociaal Domein, die waardevolle input hebben geleverd.

Met dit plan zorgen we ervoor dat minimaregelingen beter toegankelijk worden en dat niemand in Leiden tussen wal en schip valt. Samen maken we Leiden sterker!

Lees via deze link nieuwe uitvoeringsplan armoedebeleid!

Wil je verder met ons praten over het armoedebeleidsplan en de acties die eruit voortkomen? Neem dan contact op met Esmee!

Esmee van Meer

Esmee van Meer

Mijn naam is Esmee van Meer. Ik ben geboren in de Flevopolder en woon sinds 2014 in Leiden. In mijn ogen verdient iedereen een goede basis en mogen de opleiding van je ouders, de buurt waar je bent geboren of wie je bent niet bepalen hoe groot je kansen zijn om je plek te vinden

Meer over Esmee van Meer