Mensen in (geld)nood echt bereiken en echt kunnen helpen, vereist soms creatieve werkwijzen. Een belangrijke stap die we hiervoor in Leiden zetten is aan de slag gaan met de Sleutelpas. Ook gaan we dankzij de PvdA als Leiden goed kijken naar succesvolle initiatieven in andere gemeenten, zoals Kansrijk Groningen.
Aan de slag met de Sleutelpas
De Sleutelpas komt er! Met de Sleutelpas wordt het meedoen aan onder andere sport en cultuur aantrekkelijker voor alle Leidenaars. Ook zorgt de pas ervoor dat inwoners met een kleine portemonnee een aantal hulpmiddelen waar zij recht op hebben automatisch kunnen ontvangen, zonder stress bij de aanvraag. Je kan daarbij denken aan zwemles of dingen die je als kind nodig hebt voor school. Bij het armoedebeleidsplan vroegen we samen met GroenLinks, D66 en de SP al om automatisering bij regelingen, en dit kan een mooie stap zijn. Onderzoekers noemen in het financieel haalbaarheidsonderzoek een groter bereik van inwoners een nadeel of een risico van de pas, maar wij vinden dat juist enorm positief.
Omdat de Sleutelpas een pas moet worden voor alle Leidenaren, vinden we het ook goed dat Leidenaren zelf meepraten over de mogelijkheden voor de pas. Dat is ook belangrijk voor het draagvlak en het succes ervan. Ik vroeg de wethouder hoe ook Leidenaren zelf mee kunnen denken over de nieuwe pas en de wethouder gaf aan dat organisaties als de Voedselbank, YES Rijnland en Buzz betrokken zijn bij de uitwerking. Hoewel we het belangrijk vinden dat we als gemeente ook meer in gesprek gaan met Leidenaren zelf, wachten we hiervoor de uitwerking van het armoedebeleidsplan af en de uitvoer van ons eerdere voorstel af: in samenwerking met Leidse maatschappelijke organisaties onderzoekt de gemeente namelijk al hoe een “Reflectiepanel” kan worden samengesteld van mensen die geldproblemen hebben of in armoede leven hebben geleefd, dat vooraf en structureel meedenkt over nieuw beleid en communicatie-uitingen van de gemeente op het gebied van armoede en schulden. Ook vertrouwen we erop dat de organisaties met wie de gemeente in gesprek gaat de behoeften van de inwoners met geldnood zal benoemen bij de totstandkoming van de pas.
Een andere manier van het betrekken van de stad, had cofinanciering kunnen zijn. Tegelijkertijd begrijpen we dat het nog erg experimenteel is en we al best wat pittige stappen moeten nemen. We spreken wel de wens uit dat lokale ondernemers dan ook echt actief worden betrokken en meedoen, wat zal meehelpen bij het succes van de pas.
Kansrijk Groningen ook kansrijk voor Leiden?
Om mensen in armoede goed te kunnen helpen, is veel mogelijk. Daarom is het goed inspiratie op te doen bij andere gemeenten. Kansrijk Groningen is een project voor mensen met geldproblemen en met problemen op meerdere leefgebieden en wordt ingezet om armoede te bestrijden. Dit doet het project bijvoorbeeld door te werken met buddy’s en niet alleen te kijken naar geldproblemen maar breder. Het project is erop gericht dat mensen zelf weer regie terugkrijgen in hun leven en gaat ervan uit dat het eerst nodig is om stress weg te nemen voordat mensen hun leven verder kunnen opbouwen. De eerste resultaten zijn veelbelovend: driekwart van de deelnemers van het project was binnen een jaar uit de bijstand en had een opleiding of een baan.
Samen met Partij voor de Dieren dienen we daarom een voorstel in om ervoor te zorgen dat de gemeente in gesprek gaat met initiatiefnemers, betrokkenen of de gemeente Groningen over het initiatief en van daaruit beziet of er elementen zijn uit het beleid die we ook in Leiden goed zouden kunnen toepassen. Ook Tim ’s Jongers, die vorig jaar al bij de PvdA en de gemeenteraad langskwam om zijn inspirerende verhaal over ervaringskennis te delen, is enthousiast over het project.
Zorgen
We zijn in Leiden hard aan het werk om armoede te bestrijden, maar als PvdA maken we ons ook zorgen. Als het gaat om mensen in geldnood vrezen we dat de nieuwe regering niet veel extra zal doen. Ook zien we weinig kans dat deze regering zich actief zal inzetten tegen racisme en discriminatie, ook op de werkvloer. Gelukkig werkt Leiden aan acties voor Leiden Inclusief. Daarom gaf ik de wethouder de suggestie om in het kader van Leiden inclusief met werkgevers en bedrijven in gesprek te gaan over hoe zij discriminatie op de arbeidsmarkt kunnen tegengaan en hoe zij hier zelf bewust van kunnen zijn.
Werk en participatie en de Pilot Samenwonen in de bijstand
Tot slot kijken we uit naar de bespreking van het beleidsplan Werk en Participatie en zien we uit naar de uitkomsten en ervaringen van de pilot Samenwonen in de bijstand waarover we als raad binnenkort worden geïnformeerd. Je hoort je namelijk niet zorgen te hoeven maken over gaan samenwonen met een geliefde: daarom zou het mooi zijn als we in Leiden die zorgen voortaan weg kunnen nemen.
Armoede mag nooit als normaal worden beschouwd, en opgroeien in armoede kan een leven lang impact hebben. We zijn trots dat dit college zich inzet voor gelijke kansen vanaf het begin, met aandacht voor kansengelijkheid, een visie op gelijke kansen, een plan om armoede te bestrijden, inzet voor goed onderwijs en een breed pakket om onze stad vooruit te helpen. Samen werken we aan een Leiden waar iedereen gelijke kansen heeft.