De PvdA Leiden schrijft het verkiezingsprogramma voor 2021 samen met de stad. In de week van 14 t/m 18 juni waren er zes stadsgesprekken met inwoners en instellingen over belangrijke thema’s in de stad. Doel was om ervaringen, meningen en ideeën op te halen voor het verkiezingsprogramma.
Maandag: een duurzaam en een bereikbaar Leiden
Maandagavond was de aftrap met een gesprek over duurzaamheid en bereikbaarheid. Er is uitgebreid gediscussieerd over de vraag of de Hortus gratis toegankelijk zou moeten zijn voor alle Leidenaren. De deelnemers aan het gesprek willen inzetten op klein groen (denk aan tegels eruit, groen erin) en meer groenstroken in de stad. Belangrijk uitgangspunt is dat vergroening betaalbaar moet worden, zodat iedereen mee kan doen.
Bij het thema bereikbaarheid is het gesprek vooral gegaan over het busvervoer. Wijken zijn onderling soms slecht bereikbaar. Vanuit dat perspectief is het belangrijk om meer buslijnen tussen wijken te realiseren. Aan de andere kant zijn er zorgen over de verkeersveiligheid: veel onveilige situaties in de binnenstad worden juist door aanwezigheid van bussen veroorzaakt.
Dinsdag: betaalbaar wonen
Een centraal thema was de betaalbaarheid van huurwoningen. Hoe staat het er in Leiden eigenlijk voor en welke oplossingen zijn er te verzinnen om huurhuizen betaalbaar te houden? Niet alleen de sociale huurwoningen maar ook woningen in het middensegment. Ook is gesproken over een eerlijke verdeling over de stad van nieuwbouwwoningen en over de alsmaar stijgende prijzen van de koopwoningen. Wat kunnen we doen om nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden? En wat kan de gemeente doen om starters en gezinnen een betere positie te geven ten opzichte van investeerders? Kunnen we de rol van de woningcorporaties versterken? Hoe kan de overheid de markt beter reguleren en welke alternatieve woonvormen moeten we omarmen? Tot slot is gesproken over het belang van het samen optrekken in de regio bij het aanpakken van de woningnood.
Woensdag: goed werk en een eerlijke economie
In een ideale wereld hebben alle inwoners van Leiden een passende baan. Daar waren de aanwezigen het wel over met elkaar eens. Maar juist de kwetsbare inwoners missen vaak de boot en de overheid bereikt deze groep onvoldoende, terwijl deze mensen zelf vaak ook de weg naar hulp niet weten te vinden. Er is kortom meer aandacht nodig voor het bereiken en ondersteunen van kwetsbare groepen in de stad. Er was ook eensgezindheid over het minimum loon: dat moet echt omhoog en bijverdienen tot het sociaal minimum met behoud van een uitkering is geen probleem.
En we moeten meer middelen inzetten om inwoners te helpen die onvoldoende inkomen hebben. Het liefste door ze aan werk te helpen. In Groningen en Rotterdam wordt geëxperimenteerd met basisbanen: volwaardig, nuttig en duurzaam werk tegen een serieus salaris en een arbeidscontract. Dat kunnen we in Leiden ook gaan doen. Het belangrijkste is dat we uitgaan van vertrouwen in mensen. Wantrouwen ondermijnt initiatief en ondernemerschap. Bovendien is een overheid die haar inwoners niet vertrouwt, het vertrouwen zelf niet waard.
Donderdag: onderwijs en gelijke kansen
Deze avond ging vooral over het verbeteren van de kansengelijkheid in het onderwijs. Tijdens het gesprek werden de fases afgegaan van voorschoolse opvang naar de basisschool en eindigend met het middelbaar beroepsonderwijs. De deelnemers opperden dat voor kansengelijkheid het onderwijs laagdrempeliger moet worden, door financiële drempels weg te nemen en ingewikkelde regels te verminderen. Daarnaast zou een doorlopende leerlijn moeten worden gestimuleerd, met een soepele overgang tussen verschillende leermomenten en fasen. De opvang voor kinderen en het onderwijs zijn vooral een plek van ontplooiing en ontwikkeling, waardoor de kansen voor alle kinderen worden vergroot.
Vrijdagochtend: een gezond en sportief Leiden
Het stadsgesprek over het thema gezondheid en sport ging over de vraag hoe iedereen in Leiden gezond kan leven en bewegen. De deelnemers zaten zelf ook niet stil: aan het begin van de sessie was er een heuse beweegsessie van beweegcoach Christiaan. Nadat iedereen het lichaam had losgemaakt werd er gesproken over hoe we Leidenaren meer aan het bewegen kunnen krijgen en hoe kinderen al op jonge leeftijd worden gestimuleerd om niet te lang stil te zitten. Zitten wordt gezien als een stille pandemie en er is een grote verbeterslag nodig om dat aan te pakken. Alle deelnemers van het gesprek waren het er dan ook unaniem over eens dat beweging een onderdeel zou moeten zijn in elk onderdeel van onze maatschappij. Denk aan een beweegvriendelijke omgeving, bewustwording over beweging en voldoende bewegingsonderwijs.
Vrijdagavond: een inclusieve en diverse stad
Het laatste stadsgesprek ging over de inclusieve en diverse stad. Dat gaat over de emancipatie van vrouwen en LHBTQI+’ers, maar ook het tegengaan van discriminatie en racisme. Bovendien gaat het om een toegankelijke stad voor iedereen, ook als je een lichamelijke of mentale beperking hebt. Tot slot bepaalt vaak ook de omvang van je portemonnee of je mee kunt doen. Kortom: een inclusieve en diverse stad op allerlei aspecten. De programmacommissie gaf bij het gesprek aan dat dit voor de PvdA Leiden een belangrijk thema is.
Het gesprek was op een bepaalde manier intiem. De aanwezigen deelden ervaringen met elkaar. Het werd al snel duidelijk dat uitsluiting en discriminatie op allerlei manieren plaatsvindt. Heel expliciet of juist subtiel. Van “Sjors en Sjimmie” genoemd worden, tot aan het geweigerd worden in een club vanwege je migratieachtergrond. Ook kwam het verbod op straatintimidatie ter sprake, wat ook voor Leiden dat een goed idee zou kunnen zijn. Maar ook de overheid moet het zelf veel beter doen, bijvoorbeeld als we eisen dat mensen de Nederlandse taal moeten leren en we vervolgens allerlei drempels opwerpen. De deelnemers aan het stadsgesprek waren het eens: Leiden moet een stad zijn waar iedereen kan meedoen. Van de politiek verwachten ze dat er een vuist gemaakt wordt en dat de gemeente normeert: dit is waar we voor staan en bepaalde zaken worden in deze stad simpelweg niet geaccepteerd.