✅ Rioolbelasting goedkoper voor huurders 💧🏠

Door Marc Newsome op 10 april 2024

Vanaf volgend jaar gaan huurders van een woning of kantoor minder rioolbelasting betalen. Eigenaren van vastgoed gaan volgend jaar meebetalen in de kosten voor het rioolstelsel. De gemeenteraad sprak zich onlangs positief uit over deze verandering. Vanaf 2024 wordt de heffing aangepast.

Als sociaaldemocraat word ik vrolijk van dit soort beslissingen van de gemeenteraad. Er was namelijk heel veel steun in de raad om de kosten van de rioolheffing voortaan naar draagkracht te gaan betalen. Zelfs de fractie van de VVD vertelde achter het principe van eerlijk delen te staan. Ik hoop dat het principe van eerlijk delen veel vaker in de gemeenteraad omarmd gaat worden!

Nieuwe wijze van heffen rioolbelasting
De gemeente heeft berekend dat de komende twintig jaar de kosten die we uitgeven aan het waterbeheer en aan onze riolen gaan verdubbelen. Dat is de prijs die we betalen om de stad klimaatbestendig in te richten (met gescheiden riolen bijvoorbeeld) en om droge voeten te houden. Met het huidige systeem worden alleen gebruikers belast en dan zouden de kosten voor een groot deel bij inwoners terechtkomen.
Dat is niet eerlijk, want van een goed rioolstelsel heeft de hele stad profijt. Daarom gaan vanaf 2024 ook de eigenaren van vastgoed meebetalen in de kosten. Zij hebben ook belang bij straten die bij hoosbuien snel het water kunnen afvoeren, bijvoorbeeld.
Vanaf 2024 gaat de rioolbelasting omlaag voor huurders, van student tot sociale huurder. Voor Leidenaren met een koopwoning blijven de kosten redelijk gelijk, ondanks de stijgende kosten. Verhuurders van particuliere woningen mogen de kosten niet doorbelasten aan hun huurders. Mocht dat toch gebeuren, dan zal de gemeente optreden en kan het Huurteam de huurders helpen.

Duurzame maatregelen
De gemeente werkt ook aan een speciale subsidieregeling waarmee inwoners kunnen zorgen dat ze regenwater opvangen in hun eigen tuin of eigen terrein. Het water kan dan gebruikt worden voor de eigen tuin of voor een andere manier van eigen gebruik. Ook die subsidieregeling gaat vanaf 2024 in en op verzoek van onder andere de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid wordt die subsidieregeling simpel opgezet en simpel uit te voeren en aan te vragen, zodat alle inwoners van de stad – van Kooi tot Professorenwijk – er gemakkelijk een aanvraag kunnen doen.
De gemeente heeft de wijziging in beeld gebracht in deze praatplaat. Bekijk die via deze link.

Heb je een vraag of wil je meer weten? Neem contact met me op. Hier vind je mijn contactgegevens: Marc Newsome – PvdA Leiden

Marc Newsome

Marc Newsome

Mijn naam is Marc Newsome en ik ben fractievoorzitter van de Leidse Partij van de Arbeid. Ik ben trots op Leiden en lever er met plezier een bijdrage aan. Het is geweldig om politiek actief te mogen zijn voor de stad waar ik met plezier woon. Ik wil dat alle Leidenaren fijn kunnen wonen in onze stad.

Meer over Marc Newsome