Inclusief uniform voor boa’s 

Door Marc Newsome op 19 april 2024

Inclusief uniform voor boa’s

Tilburg, Almere, Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Groningen, Veenendaal, Apeldoorn en Eindhoven. Allemaal gemeenten waar boa’s zich religieus mogen uiten. Al deze gemeenten vinden dat de neutraliteit van een ambtenaar niet afhangt van of ie wel of niet een hoofddoek of keppel draagt. Maar van iemands kennis en kunde.

En al deze gemeenten laten zien dat de gemeentelijke organisatie een afspiegeling van de samenleving wil zijn. Partij van de Arbeid en GroenLinks willen dat het ook in Leiden mogelijk wordt om religieuze en levensbeschouwelijke uitingen te dragen voor boa’s (gemeentelijke handhavers) in uniform. Daarom hebben we daarover een motie (voorstel) ingediend, waarover half mei wordt gestemd door de gemeenteraad.

Tot nu toe is het in Leiden niet toegestaan om geloofsuitingen te dragen. Daar moet verandering in komen, vinden we samen met GroenLinks. Leiden is een inclusieve stad. Iedereen is welkom om te zijn wie je bent en om mee te draaien in onze samenleving. Dat willen we uitdragen met dit voorstel. We hopen dat de boa’s nog meer een afspiegeling van alle Leidse inwoners worden en dat mensen die, door de kledingvoorschriften, twijfelen om boa te worden tóch de stap gaan wagen. Wist je trouwens dat in Engeland, Zweden, Schotland en Canada het al heel normaal is dat gezagsdragers een hoofddoek, tulband of andere religieuze uiting mogen dragen tijdens hun werk? En wist je ook dat het College voor de Rechten van de Mens én de Nationaal Coördinator tegen Discrminatie en Racisme het ondersteunen dat boa’s een religieuze uiting mogen dragen?

Het voorstel heeft niet alleen symbolische waarde. Het is namelijk onze verwachting dat er op termijn meer mensen gaan solliciteren voor het vak van boa. Meer mensen zullen het vak aantrekkelijk gaan vinden. Dat is mooi: want dat betekent dat een groter deel van de Leidse bevolking zich herkend en gepresenteerd voelt door de Leidse boa’s.

Wil je meer hierover weten of heb je een vraag? Ik ben bereikbaar. Hier zijn mijn contactgegevens: Marc Newsome – PvdA Leiden

Marc Newsome

Marc Newsome

Mijn naam is Marc Newsome en ik ben fractievoorzitter van de Leidse Partij van de Arbeid. Ik ben trots op Leiden en lever er met plezier een bijdrage aan. Het is geweldig om politiek actief te mogen zijn voor de stad waar ik met plezier woon. Ik wil dat alle Leidenaren fijn kunnen wonen in onze stad.

Meer over Marc Newsome