Betaalbaarheid centraal bij energietransitie

Door Martijn Otten op 11 maart 2022

In de allerlaatste raadsvergadering van deze collegeperiode heeft de gemeenteraad ingestemd met de ‘Transitievisie Warmte’. Hierin wordt beschreven hoe de gemeente de komende decennia wil zorgen dat elk huis van het gas af gaat en op een duurzame manier verwarmd gaat worden. Lees hieronder de inbreng van raadslid Martijn Otten.

“Voor de Partij van de Arbeid staat in de energietransitie betaalbaarheid op één. We moeten zorgen dat iedereen mee kan doen en in de toekomst nog steeds zijn huis kan verwarmen.

Het is daarom goed om te constateren dat we met deze transitievisie nadrukkelijk kiezen voor betaalbaarheid. Een warmtenet met warm water op 70 graden is een betaalbare oplossing voor mensen met een krappe beurs die geen geld hebben voor isolatiemaatregelen.

Het is ook goed om te zien hoeveel bewoners betrokken zijn bij deze plannen, dat er in overleg met betrokkenen wijkaanpakken gemaakt gaan worden en dat er ruimte wordt geboden aan lokale initiatieven.

Dit gaat echter wel over een transitie voor de komende decennia, maar tegelijkertijd moeten we dit jaar al volop aan de slag tegen energiearmoede. Daar hebben we het afgelopen jaar al meerdere keren vragen over gesteld en moties over ingediend. En we dienen hier vandaag samen met de ChristenUnie weer een voorstel over in.

Twee thema’s zijn in de commissie uitgebreid besproken. Allereerst de restwarmte uit Rotterdam. Er zijn al twee scenario’s uitgewerkt zonder de restwarmte, maar die scoren een stuk slechter op CO2-reductie of betaalbaarheid. Het is daarom goed dat er wordt gekozen voor een multibronnenaanpak. We zullen alle bronnen nodig hebben en ook restwarmte kan helpen. Deze restwarmte is minder dan 15% van het totale aanbod, maar kan wel een belangrijke overbrugging vormen zolang er nog weinig lokale bronnen zijn. Partijen die dit nu al wegstrepen, begrijpen niet hoe urgent de energiecrisis is.

Ten tweede wordt er veel gesproken over keuzevrijheid. Ook de PvdA hecht aan keuzevrijheid waar dat leidt tot meer betaalbaarheid, bijvoorbeeld door keuze tussen aanbieders. Maar keuzevrijheid heilig verklaren kan betekenen dat warmtenetten niet meer rendabel worden. Daarom moeten we uitkijken dat we daar geen enorme verwachtingen over creëren die we niet kunnen waarmaken.”

Martijn Otten

Martijn Otten

Ik ben Martijn, geboren en getogen Leiûhnaar. Ik heb op veel mooie plekken in de stad gewoond en woon nu met veel plezier in de Stevenshof. Maar je ziet ook dat het steeds moeilijker wordt om nog ergens in onze stad betaalbaar te kunnen wonen. Vrienden van mij zijn hun halve maandsalaris kwijt aan huur.

Meer over Martijn Otten